Αμερικανικό Πεντάγωνο: Ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν το Κίεβο

Άκαρπες παραμένουν οι συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες της Δύσης με Ρώσους αξιωματούχους καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται,οι νεκροί αυξάνονται ενώ δεν αναμένεται να βγει λευκός καπνός από τον νέο γύρο συζητήσεων ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς.

Επί τρεις εβδομάδες η Ουκρανία βρίσκεται στο έλεος της ρωσικής προέλασης. Πολλές είναι πόλεις που πλήττονται από τα ρωσικά πυρά, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του Πενταγώνου.

Ειδικότερα, κονβόι ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων έχει πλησιάσει την ουκρανική πρωτεύουσα, παραμένοντας 20 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι Ρώσοι εξακολουθούν να συναντούν αντίσταση στην κατάληψη της πόλης Χάρκοβο.

Επισημαίνεται, ακόμη, από τον Αμερικανό αξιωματούχο ότι τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί έχουν χρησιμοποιήσει περίπου το 90% της στρατιωτικής δύναμής του. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι αναμένονται περισσότερα όπλα να αποσταλλούν στην Ουκρανία.

Τις πληγές του μετρά το Χάρκοβο με τουλάχιστον 600 κατεστραμμένα κτίρια

Ακάθεκτοι οι Ρώσοι συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, ενώ η Τρίτη ήταν ημέρα διεξαγωγής νέου γύρου διμερών συνομιλιών. Περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ.

«Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση.

Ο Τερέχοφ σημείωσε πάντως ό,τι όποιος θέλει να φύγει από την πόλη έχει ακόμη τη δυνατότητα να το κάνει, είτε οδικώς είτε με τρένο.

Τις τελευταίες ημέρες, τα περίχωρα του Κιέβου αλλά και η ίδια η ουκρανική πρωτεύουσα δέχονται πυραυλικές επιθέσεις, τη στιγμή που πόλεις σε ανατολική και νότια Ουκρανάι θυμίζουν ρημαγμένα τοπία.