Ποιοι πραγματικά κερδίζουν από την αύξηση στο ρεύμα ;

Αδικαιολόγητη είναι η άνοδος των τιμών ρεύματος στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά και οι 4 εταιρείες, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ELPEDISON και με μικρότερο ποσοστό ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που παράγουν ενέργεια κερδίζουν υπερβολικά, αποκομίζοντας απροσδόκητα οφέλη και κυρίως επηρεάζοντας την καθημερινότητα των καταναλωτών – ιδιωτων και επαγγελματιών – αλλά και τη βιομηχανία της χώρας.

Στην ελληνική αγορά, η τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας διαμορφώνεται με βάση την τιμή της τελευταίας προσφοράς. Εάν έστω και ένας από τους 4 παραγωγούς την πραγματοποιήσει υψηλά, όλοι οι προμηθευτές ρεύματος υποχρεούνται να αγοράσουν όλες τις ποσότητες της ημέρας σε αυτή την τιμή. Επίσης, επειδή δεν υπάρχουν διμερή συμβόλαια η τιμή αυτή μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής μετακυλίεται κατά 100% στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας το ενεργειακό κόστος κάθε μήνα, όλο και πιο ψηλά.

Στη χώρα μας η τιμή που προμηθεύονται το φυσικό αέριο όλοι οι προμηθευτές και οι ηλεκτροπαραγωγοί διαμορφώνεται από τις χρηματιστηριακές τιμές TTF του προηγούμενου μήνα (front month), όπως αυτό καθορίζεται στις σχετικές συμβάσεις τους. Η τιμή προμήθειας για τον Μάρτιο είναι €80/Μwh, βάσει της οποίας το υπολογιζόμενο μεταβλητό κόστος για μια μονάδα φυσικού αερίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα€200/Μwh, εάν λάβουμε υπόψη μας και τη σημαντική πτώση των τιμών των δικαιωμάτων CO2 στα €60/Mwhαπό το επίπεδο των €90/Mwh που είχε φθάσει τους δύο τελευταίους μήνες.
Επομένως, οι τιμές των €360/Mwh στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κρίνονται ως υπερβολικές και αδικαιολόγητα υψηλές, επιφέροντας απροσδόκητα οφέλη που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό και πλήττουν άμεσα τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Πηγή fantomas.gr