Στο παιχνίδι και η Κίνα: Στρατιωτικό εξοπλισμό ζητάει ο Πούτιν από τον Σι Τζινπίνγκ

Αίτημα για στρατιωτικό εξοπλισμό φέρεται ότι υπέβαλε η Ρωσία από την Κίνα, για να υποστηρίξει την εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρουν οι Financial Times σε ανταπόκρισή τους από την Ουάσινγκτον, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους. Ένα τέτοιο σενάριο προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ, καθώς φοβούνται ότι το Πεκίνο ενδέχεται να υπονομεύσει τις δυτικές προσπάθειες για στήριξη των Ουκρανών που υπερασπίζονται τη χώρα τους.

Το ρωσικό αίτημα έχει υποβληθεί από την αρχή της εισβολής και αφορά σε «στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια». Πάντως, αξιωματούχοι απέφυγαν να διευκρινίσουν τι εξοπλισμό ζητά η Μόσχα από το Πεκίνο.

Άλλη πηγή επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ αναμένεται ότι θα ειδοποιήσουν τους συμμάχους για τα νέα δεδομένα, καθώς υπάρχουν «ενδείξεις ότι η Κίνα ίσως προετοιμάζεται να βοηθήσει τη Ρωσία». Πάντως, άλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για ελλείψεις κάποιων ειδών οπλισμού στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Την ίδια ώρα, η κινεζική πρεσβεία στις ΗΠΑ σχολίασε για το δημοσίευμα ότι «προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλιστεί ότι η τεταμένη κατάσταση δεν θα κλιμακωθεί ή θα βγει εκτός ελέγχου» μετέδωσε το Reuters. «Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία είναι πράγματι ανησυχητική», αναφέρει ο εκπρόσωπος Λιου Πενγκγιού σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «η υψηλή προτεραιότητα τώρα είναι να αποτραπεί η κλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης ή ακόμη και να βγει εκτός ελέγχου».

Αύριο, Δευτέρα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπάιντεν Τζέικ Σάλιβαν αναμένεται να συναντηθεί στη Ρώμη με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου Γιανγκ Τζιετσί. Σύμφωνα με πηγές των Financial Times, ο Σάλιβαν θα απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση ότι τυχόν κινεζικές απόπειρες παροχής βοήθειας προς τη Ρωσία θα έχουν συνέπειες.