Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί έπληξαν τη Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογίρσκ

Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε γέφυρα που βρίσκεται κοντά στη Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως μεταδίδει το Ukrinform επικαλούμενο ανάρτηση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στο Telegram, η οποία συνοδεύεται από σχετικές εικόνες.

«Οι εισβολείς έπληξαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ», αναφέρει η συγκεκριμένη ανάρτηση, ωστόσο το «χτύπημα» φέρεται να μην είχε ως στόχο το μοναστήρι, αλλά την γέφυρα Σεβέρσκι Ντονέτς που συνδέει τις δύο όχθες και βρίσκεται κοντά στην είσοδο του ναού.

Αποτέλεσμα του ωστικού κύματος, που προκλήθηκε από την έκρηξη, ήταν οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στο κτήρια, καθώς πόρτες και τζάμια έσπασαν, ενώ κατέρρευσε και μέρος από τη στέγη, όπως φαίνεται και στις εικόνες.

Όπως σημειώνει το BBC, στα κελάρια του μοναστηριού είχαν βρει καταφύγιο περίπου 520 πρόσφυγες. Ανάμεσά τους ήταν 200 παιδιά. Το BBC επικαλείται για τις πληροφορίες αυτές την εφημερίδα Ukrayinska Pravda.

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ριμπάλκιν, επικεφαλής ΜΚΟ στην περιοχή, η αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε στις 11:05 το βράδυ του Σαββάτου. «Χτύπησαν τον γυναικωνίτη. Αυτήν την ώρα τραυματίες ανασύρονται από τα ερείπια», δήλωσε ο Ριμπάλκιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στον τόπο της επίθεσης. Οι τραυματίες, που ανέρχονται σε δεκάδες, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στην πόλη Βιατογκίρσκ και η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο. Νεκροί από την επίθεση δεν υπήρξαν.

Αδιευκίνιστο παραμένει το ποιος ευθύνεται για την έκρηξη, αλλά αναφορές κάνουν λόγο για ρωσικό χτύπημα.

Η Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογίρσκ είναι μοναστήρι που υπάγεται στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη του Σβιατογίρσκ.