Προσφυγή κατά του Open;

Προσφυγή στο ΕΣΡ σχεδιάζουν τηλεοπτικοί σταθμοί κατά του Open με το επιχείρημα πως παραβιάζει τους όρους χορήγησης της άδειας του. Η μετάδοση μόνο ενημερωτικών εκπομπών  από τον τηλεοπτικό σταθμό για τον Πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς να υφίσταται κάποιος συγκεκριμένος έκτακτος λόγος, θεωρείται από ορισμένους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών πως υπάρχει ζήτημα με τους όρους χορήγησης της άδειας του.  Υπάρχει φυσικά και ο αντίλογος σε αυτό το επιχείρημα με το επίχειρημα της υποχρέωσης των σταθμών για τη μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος ειδικά σε ένα Πόλεμο που έχει συνέπειες και για την Ελλάδα.

Τι απαντούν από το κανάλι

“Η έκτακτη συνθήκη στην επικαιρότητα αποτελεί από μόνη της επιχείρημα γιατί το Open αναπτύσσει τέτοιο περιεχόμενο αυτές τις μέρες”, απαντούν  από τον τηλεοπτικό σταθμό στο ενδεχόμενο προσφυγής κατά του καναλιού στο ΕΣΡ, επειδή μεταδίδει μόνο ενημερωτικό πρόγραμμα, με το επιχείρημα της παραβίασης του όρου της άδειας του . “Το OPEN” συνεχίζουν “ανταποκρίνεται, εντός πλαισίου, σε μία τόσο σημαντική συγκυρία για την Ευρώπη και τον πλανήτη. Ως πανελλαδικής εμβέλειας σταθμός οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες. Επίσης, αποκτά όλο αυτό ιδιαίτερη σημασία λόγω των Ελλήνων ομογενών που υπάρχουν εκεί.”

ΠΟΕΣΥ: Η παραπληροφόρηση δεν αντιμετωπίζεται με λογοκρισία

Η ΠΟΕΣΥ συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία δημοσιογράφων (EFJ) και (IFJ) και καταδικάζει ενέργειες της Διεθνούς Κοινότητας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, που μπορεί να πάρουν επικίνδυνες διαστάσεις για την Ελευθερία του Τύπου και την Ενημέρωση. Όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, την Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022 ότι το RT που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο, παλαιότερα γνωστό ως Russia Today, και το Sputnik, θα απαγορευθούν στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) ανακοίνωσε αμέσως τους φόβους της για τις επιπτώσεις αυτής της λογοκριτικής παρέμβασης στην ελευθερία της έκφρασης στην Ευρώπη. «Θα απαγορεύσουμε τη μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου στην ΕΕ», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Τα κρατικά Russia Today και Sputnik, και οι θυγατρικές τους, δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν. Αναπτύσσουμε εργαλεία για να απαγορεύσουμε την τοξική και επιβλαβή παραπληροφόρησή τους στην Ευρώπη», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Γενικός Γραμματέας της EFJ Ricardo Gutiérrez εξέφρασε την έκπληξή του για την ανακοίνωση: «Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να θυμόμαστε ότι η ρύθμιση των μέσων ενημέρωσης δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυρία φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα μέτρο που στην πραγματικότητα δεν μπορεί να λάβει. Η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να χορηγεί ή να ανακαλεί άδειες μετάδοσης. Αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών. Επίσης, το ολοκληρωτικό κλείσιμο ενός Μέσου Ενημέρωσης δεν μου φαίνεται ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης ή της προπαγάνδας», πρόσθεσε ο κ. Gutiérrez. «Αυτή η πράξη λογοκρισίας μπορεί να έχει εντελώς αντιπαραγωγική επίδραση στους πολίτες που παρακολουθούν τα απαγορευμένα Μέσα Ενημέρωσης. Κατά τη γνώμη μας, είναι πάντα καλύτερο να αντιμετωπίζουμε την παραπληροφόρηση των προπαγανδιστικών ή δήθεν προπαγανδιστικών Μέσων εκθέτοντας τα πραγματικά λάθη ή την κακή δημοσιογραφία τους, επιδεικνύοντας την έλλειψη οικονομικής ή λειτουργικής ανεξαρτησίας, τονίζοντας την πίστη τους στα κυβερνητικά συμφέροντα και την περιφρόνησή τους για το κοινό καλό».

268.408,28 ευρώ από την ΕΡΤ στον ΕΔΟΕΑΠ

Σταθερή στην απόδοση της εισφοράς του 2% για τον ΕΔΟΕΑΠ, η ΕΡΤ ενέκρινε την πληρωμή ποσού 268.408,28 ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο. Στον αντίποδα, οι εκδοτικές επιχειρήσεις αναμένουν νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για την ανάληψη του κόστους πληρωμής του 2% για το 2022.

Eurovision και… πόλεμος

Την έξοδό τους από την Ένωση Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Φορέων της Ευρώπης (EBU) σχεδιάζουν τρία τηλεοπτικά δίκτυα της Ρωσίας (RTR, Channel One Russia και Radio House Ostankino), ως απάντηση στην απόφαση της Ένωσης να μπλοκάρει τη συμμετοχή της Ρωσίας στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision, που θα γίνει τον Μάιο στο Τορίνο της Ιταλίας. Με την κίνηση αυτή το εκτελεστικό συμβούλιο της EBU ενέπλεξε τον ευρωπαϊκό μουσικό θεσμό στην πολεμική τακτική των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζονται οι σχέσεις Ρωσίας – EBU. Το 2017 η Ρωσία είχε αποχωρήσει από τον διαγωνισμό της Eurovision επειδή η Ουκρανία απέκλεισε τη συμμετοχή τραγουδίστριας που είχε κάνει συναυλίες στην αμφισβητούμενη τότε περιοχή της Κριμαίας.

Προβληματισμός για την απόφαση

Η απόφαση της ΕΕ για τη διακοπή μετάδοσης του σήματος των ρωσικών ΜΜΕ Russia Today και Sputnik εντός ΕΕ προκαλεί προβληματισμό, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που περιορίζει την πρόσβαση των ευρωπαίων πολιτών στην ενημέρωση. Η απόφαση της ΕΕ έφτασε και στην Ελλάδα, όσον αφορά τους παρόχους που φιλοξενούν το Russia Today (Cosmote TV και Nova), ενώ το υλικό του Russia Today θα κατέβει σταδιακά από το YouTube, το Google News, το Facebook και το Twitter.

Μείον 8.743 φύλλα

Ούτε… ασανσέρ να ήταν η κυκλοφορία των εννέα κυριακάτικων εφημερίδων. Μέσα σε μία εβδομάδα έχασαν 8.743 φύλλα. Από 156.685 που είχαν στις 6/2, έπεσαν στα 147.942 στις 13/2. Η «Καθημερινή» παρέμεινε στην πρώτη θέση με συν 1.487 φύλλα, το «Πρώτο Θέμα» κέρδισε 4.240 και ο «Τύπος» 830. Οι μεγάλοι χαμένοι ήταν το «Βήμα» με μείον 12.270 και η «Αυγή» με μείον 2.790. Ο μέσος όρος τον Ιανουάριο ήταν 148.531 φύλλα.

Εγκρίσεις τηλεοπτικών εκπομπών

Η ΕΡΤ έδωσε έγκριση για 20 ακόμη επεισόδια (εντός του 2022) της εκπομπής «Αυτός και ο άλλος» από την STV Productions, με κόστος ανά επεισόδιο 10.978,25 και συνολικά 257.065 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ και εργοδοτικές εισφορές. Ανανεώνεται επίσης για δέκα επεισόδια η σειρά εκπομπών «Ιστορίες όμορφης ζωής» με συνολική δαπάνη 123.318 ευρώ και 9.831,80 ευρώ ανά επεισόδιο. Τέλος, έγκριση πήρε για 50 ακόμη επεισόδια η μεικτή πεντάλεπτη εκπομπή της ΕΡΤ3 «Μνήμες Γηπέδων», της εταιρείας Modus Productions, με κόστος 48.380 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

CNNBBCBloomberg και CBS διέκοψαν τη μετάδοσή τους στη Ρωσία

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN διέκοψε τη μετάδοσή του στη Ρωσία. «Το CNN θα σταματήσει να μεταδίδει στη Ρωσία όσο θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε την κατάσταση και τα επόμενα βήματά μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος. Λίγο νωρίτερα, το καναδικό CBC είχε ανακοινώσει ότι σταματά «προσωρινά» η δουλειά των δημοσιογράφων του στη Ρωσία, λόγω του καινούριου νόμου που προβλέπει ποινές κάθειρξης στην περίπτωση που μεταδίδονται «ψευδείς πληροφορίες για τον στρατό», με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία. «Για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των εργαζομένων μας στη Μόσχα, διακόπτουμε προσωρινά τις δημοσιογραφικές δραστηριότητές μας στη Ρωσία», ανέφερε. Το καναδικό κανάλι εξέφρασε έντονη ανησυχία για τον νόμο που «στοχεύει στην ποινικοποίηση της ουδέτερης και αμερόληπτης δημοσιογραφικής κάλυψης της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία και τη Ρωσία». Μια παρόμοια απόφαση έλαβε και το βρετανικό BBC, ενώ ακολούθησε και το Bloomberg. Η Μόσχα μπλόκαρε την πρόσβαση στο Facebook και στο Twitter. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της ΡωσίαςΒλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλονται στο εξής βαριές ποινές φυλάκισης σε όποιον δημοσιοποιεί «ψευδείς πληροφορίες» για τον στρατό, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το κείμενο αυτό, που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο, προβλέπει επίσης ποινές κάθειρξης για όποιον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία. Οι ποινές που προβλέπονται μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 15 χρόνια για όποιον διαδίδει «ψευδείς πληροφορίες» οι οποίες έχουν «σοβαρές συνέπειες» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Ο νόμος στοχεύει και τους απλούς πολίτες και όχι μόνο τους δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες της ενημέρωσης. Όπως μετέδωσαν οι New York Times, ο εν λόγω νόμος τέθηκε σε ισχύ. Πλέον ποινικό αδίκημα συνιστά να αποκαλεί κάποιος απλώς τον πόλεμο «πόλεμο» -το Κρεμλίνο λέει ότι πρόκειται για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»- στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε ένα άρθρο ειδήσεων ή εκπομπή. Οι ανακοινώσεις ότι ο νόμος βρισκόταν στα σκαριά, ώθησαν κάποια ρωσικά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης να κλείσουν τις τελευταίες ημέρες και ακολούθησαν περισσότερα. Επιπλέον, η κυβέρνηση απέκλεισε την πρόσβαση εντός της Ρωσίας στους ιστότοπους μεγάλων ρωσόφωνων ΜΜΕ που εδρεύουν εκτός της χώρας. Μάλιστα και η τελευταία μεγάλη ανεξάρτητη εφημερίδα της Ρωσίας, η Novaya Gazeta, έγραψε στο Twitter ότι διαγράφει το πολεμικό της περιεχόμενο. Αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία, οι ρωσικές αρχές έχουν απαγορεύσει στα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν άλλες πληροφορίες πλην των επίσημων ανακοινώσεων. Απαγορεύεται επίσης να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «πόλεμος» και «εισβολή».

Ατελέσφορος ο διαγωνισμός από την ΕΝΕΔ και τον IAB Hellas

Η πρωτοβουλία των δύο φορέων, που που ξεκίνησε με την πρόσκληση του ΙΑΒ Hellasαπό την ΕΝΕΔ  να αναλάβει υπό την αιγίδα του και αφορούσε στην από κοινού μελέτη, σχεδιασμό  και λειτουργία ενός αναβαθμισμένου μηχανισμού μέτρησης επισκεψιμότητας των διαδικτυακών τόπων και η οποία είχε ως στόχο να λειτουργήσει ως «κοινό νόμισμα» για την ελληνική διαδικτυακή αγορά, δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί με βάση τις προδιαγραφές που είχαν οριστεί ως τεχνικά αναγκαίες και κηρύχθηκε ατελέσφορη. Ο ΙΑΒ Hellas ως συνολικά υπεύθυνος του έργου αποτύπωσε αναλυτικά τις απαιτούμενες προδιαγραφές οι οποίες και σε συνεργασία με την ΕΝΕΔ εστάλησαν σε 7 εταιρίες διεθνούς κύρους, προκειμένου να καταθέσουν τις τεχνικές προτάσεις τους για το έργο, με στόχο η μέτρηση να μην αποτυπώνει μόνο τα βασικά μεγέθη επισκεψιμότητας ενός site (μοναδικοί χρήστες, επισκέψεις, σελιδοπροβολές) αλλά αλλά και όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις σύγχρονες παραμέτρους μέτρησης που ζητά η διαφημιστική αγορά. Επιπλέον, η Διοικούσα Επιτροπή του ΙΑΒ Hellas για λόγους εγκυρότητας και πλουραλισμού της διαδικασίας, πρότεινε όπως η τελική αξιολόγηση να πραγματοποιηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή JIC(Joint Industry Committee) στην οποία θα εκπροσωπείται όλο το φάσμα της ψηφιακής αγοράς, ήτοι ΕΝΕΔ, ΣΔΕ, ΕΔΕΕ και οι οποίοι και κλήθηκαν να συμμετάσχουν.

Πουλήθηκε το 30% των μετοχών του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ Ελλάδας στο MBC Group

To  MBC Group o μεγαλύτερος Όμιλος media στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με έδρα το Dubai απέκτησε το 30% του Ομίλου ANTENNA Ελλάδας, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου €225 εκ.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΝΤ1 “η  αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ολοκληρώθηκε και τα κεφάλαια καταβλήθηκαν εξ ολοκλήρου από το MBC Group για την υποστήριξη ενός μεγάλου επενδυτικού πλάνου στην Ελλάδα. Το MBC Group κατέχει, πλέον, το 30% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου και ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ διατηρεί το 70% και τον έλεγχο της σχετικής εταιρίας συμμετοχών.” Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως: 1.  Το MBC Group, που ιδρύθηκε το 1991 στο Λονδίνο, είναι ο μεγαλύτερος Όμιλος Μέσων Ενημέρωσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, διαθέτοντας πάνω από 17, υψηλής τεχνολογίας, πρωτοπόρα κανάλια και τη μεγαλύτερη streaming πλατφόρμα της Μέσης Ανατολής.                                                                                                     2. Τα κεφάλαια θα διατεθούν για τη δημιουργία στην Ελλάδα, υπερσύγχρονων και πρωτοποριακών studios και υποδομών διεθνών προδιαγραφών για την προσέλκυση τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών από ολόκληρο τον κόσμο.  Στόχος είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνή κόμβο οπτικοακουστικής παραγωγής που, παράλληλα με τα κίνητρα που έχει θεσπίσει το κράτος, θα ενθαρρύνει την αύξηση των σχετικών επενδύσεων και την εισροή συναλλάγματος.                                                                                                                   3. Κεφάλαια θα διατεθούν και σε νεοφυείς (startups) digital επιχειρήσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις digital υπηρεσιών που θα ενισχύσουν το ψηφιακό οικοσύστημα της Ελλάδας και θα δώσουν ώθηση στην αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία.

 Η νέα εφημερίδα “Action 24”

Μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να κυκλοφορήσει η εφημερίδα του Διονύση Παναγιωτάκη. Η εφημερίδα θα εμπεριέχει τη λέξη “Action” και θα απασχολεί το προσωπικό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24. Το νέο φύλλο θα στηρίζει το νέο Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη.

Νέος κύκλος επιδότησης

Ανοίγει νέος κύκλος επιδοτήσεων για την καθολική κάλυψη της χώρας με τηλεοπτικό ψηφιακό σήμα από την 1η Μαρτίου με την επιδότηση των νοικοκυριών που δεν έχουν σήμα. Ο νέος κύκλος επιδότησης των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ή της Digea για την κάλυψη των «λευκών περιοχών» της χώρας και όσων περιοχών έχουν πρόβλημα στη λήψη αυτήν τη φορά είναι κοινός, με την επιδότηση και για τις ευρυζωνικές συνδέσεις. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι που δεν έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή τηλεόραση καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στους δήμους για επίγεια ευρυεκπομπή ή δορυφορική ευρυεκπομπή, δηλαδή για πρόσβαση μέσω της Cosmote TV ή της Digea αλλά και για παροχή σταθερής ή κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στο διαδίκτυο. Η επιδότηση δίνεται στις εταιρείες και τα αποκλεισμένα νοικοκυριά αποκτούν για οκτώ χρόνια τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό και την πρόσβαση σε τηλεόραση ή πάροχο διαδικτύου.