Ουκρανός ΥΠΕΞ: Οι Ρώσοι απήγαγαν και δεύτερο δήμαρχο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατήγγειλε την απαγωγή και δεύτερου δημάρχου ουκρανικής πόλης.

Πρόκειται για τον δήμαρχο της πόλης Ντνιπρορούντνε, Γιεβέν Ματβέγιεφ, ο οποίος θα είναι ο δεύτερος Ουκρανός δήμαρχος που φέρεται να έχει απαχθεί από προελαύνοντα ρωσικά στρατεύματα τις τελευταίες τρεις ημέρες, αφού την Παρασκευή οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να απήγαγαν τον δήμαρχος της κοντινής Μελιτόπολης.

Ο Κουλέμπα λέει ότι «Ρώσοι εγκληματίες πολέμου» έχουν απαγάγει τον Ματβέγιεφ, αναφέρει το BBC.

«Λαμβάνοντας μηδενική υποστήριξη από τους τοπικούς πληθυσμούς, οι εισβολείς στρέφονται στην τρομοκρατία. Καλώ όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να σταματήσουν τη ρωσική τρομοκρατία κατά της Ουκρανίας και της δημοκρατίας», αναφέρει.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι σε μήνυμά του έχει καταγγείλει τη Ρωσία ότι προσπαθεί με εξαγορά ή εκβιασμό να πάρει με το μέρος της τοπικούς αξιωματούχους προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιό της για διαμελισμό της χώρας.

Φιλορώσα βουλευτής διορίστηκε δήμαρχος στη Μελιτόπολη

Η Ρωσία διόρισε μια φιλορώσα βουλευτή στη θέση του εκλεγμένου δημάρχου της Μελιτόπολης που απήχθη από τα ρωσικά στρατεύματα, την ώρα που ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διατύπωνε απειλές εναντίον ενδεχόμενων συνεργατών και υποστηρικτών της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η φιλορώσα βουλευτής Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, η οποία διορίστηκε στη θέση του απαχθέντος εκλεγμένου δημάρχου Ιβάν Φεντόροφ, κάλεσε τους κατοίκους της Μελιτόπολης να «προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα».

Η ίδια ζήτησε από τους κατοίκους να σταματήσουν να διαδηλώνουν κατά των ρωσικών δυνάμεων κατοχής και υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν στην πόλη άνθρωποι που μπορεί να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν «την κατάσταση και να προκαλέσουν αντίδραση κακής συμπεριφοράς».

Η Ντανιλτσένκο είπε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει μια Λαϊκή Επιτροπή η οποία θα επιλύσει τα ζητήματα της Μελιτόπολης, όπου ζουν περίπου 150.000 άνθρωποι, και της ευρύτερης περιφέρειάς της.