Προειδοποίηση Κιέβου: «Θα απαντήσουμε σε περίπτωση επίθεσης από τη Λευκορωσία»

Ισχυρή αντίσταση εξακολουθεί να προτάσσει το Κίεβο έναντι της ρωσικής προέλασης, ενώ την ίδια στιγμή στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα και στο Μινσκ. Η Ουκρανία δείχνει αυτοσυγκράτηση έναντι της Λευκορωσίας, αλλά θα αντεπιτεθεί στην περίπτωση που Λευκορώσοι στρατιώτες περάσουν τα σύνορα για να συμμετάσχουν στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέξι Ντανίλοφ.

Σύμφωνα με τον Ντανίλοφ, η Ουκρανία ήταν προσεκτική στην αντιμετώπιση της Λευκορωσίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή χρησιμοποιείται ως βάση για την απογείωση των ρωσικών αεροπλάνων που επιτίθενται στο ουκρανικό έδαφος.

Εάν «ένας στρατιώτης περάσει τα σύνορά μας, θα αντεπιτεθούμε», προειδοποίησε.

Το κρατικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει εισβολή στη χώρα η Λευκορωσία ακόμη και σήμερα, Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, ο λευκορωσικός στρατός μπορεί να ξεκινήσει την εισβολή στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) της 11ης Μαρτίου» ανέφερε το Κέντρο αυτό, που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφοριών.

Νέες ρωσικές δυνάμεις καταφτάνουν στα περίχωρα του Κιέβου

Την ίδια στιγμή, δορυφορικές εικόνες από τα περίχωρα του Κιέβου αποκαλύπτουν αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων, μετά τα τελευταία πλήγματα που είχαν υποστεί από τους Ουκρανούς. Ο δορυφόρος «έπιασε» το ρωσικό κονβόι αρμάτωνν να κινείται στην περιοχή του αεροδρομίου Αντόνοφ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, πλησιάζοντας προς την πόλη. Επιπλέον μονάδες πυροβολικού κατέφτασαν και στα βόρεια προάστια του Κιέβου, σε θέσεις βολής, όπως σημειώνεται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών, οι Ρώσοι έχουν εκτοξεύσει τουλάχιστον 800 πυραύλους στην Ουκρανία, οι μισοί από θέσεις εντός της ουκρανικής επικράτειας και οι υπόλοιποι από θέσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.