Φονικές μάχες στο Κίεβο -Ρωσικά τεθωρακισμένα και τανκς πολιορκούν την πρωτεύουσα

Στα βόρεια και δυτικά προάστιά της Ουκρανικής πρωτεύουσας βρίσκονται πλέον οι ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη στο Σκιμπίν, όπου νωρίτερα σήμερα μια φάλαγγα ρωσικών αρμάτων μάχης καταστράφηκε εν μέρει.

Στα περίχωρα του Κιέβου διεξάγονται πλέον φονικές μάχες καθώς Οι Ουκρανοί αντιστέκονται με όλες τους τις δυνάμεις για να μην περάσουν οι Ρώσοι στην πρωτεύουσα.

Πριν από λίγο το το Ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΕΧΤΑ απελευθέρωσε πλάνα από μία ουκρανική περίπολος στα προάστια του Κιέβου που συνάντησε ρωσικές δυνάμεις.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο οι Ουκρανοί διαθέτουν και σύχρονα αντιαρματικά όπλα και όταν συναντήθηκαν με τους Ρώσους ακολούθησε καταιγισμός πυρών.

Δείτε το βίντεο:

Νέες μονάδες ρωσικών τεθωρακισμένων και τανκς εμφανίστηκαν στα βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στην οποία φέρεται να βρίσκεται και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή δίκτυα, οι μάχες στα προάστια του Κιέβου διεξάγονται σώμα με σώμα, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να κερδίζουν -έστω και λίγο- έδαφος, καθιστώντας την πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση και στους χιλιάδες αμάχους που έχουν μείνει στη μεγάλη πόλη, ασφυκτική.

Το μεγάλο δράμα, ωστόσο, λαμβάνει χώρα στη Μαριούπολη. Η πόλη, στην οποία είναι και πιο έντονο το ελληνικό στοιχείο, θεωρείται στραηγικής σημασίας για τους Ρώσους, καθώς η κατάληψή της θα «κλείσει» ολόκληρη την περιοχή της παραλίας στη θάλασσα του Αζόφ, μέχρι την Οδησσό. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει περιοχές της πόλης, ωστόσο οι μάχες συνεχίζονται δρόμο-δρόμο και φυλάκιο-φυλάκιο. Το μεγάλο ζήτημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται από διεθνείς οργανισμούς, είναι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι άμαχοι.

Αναφορές κάνουν λόγο για σοβαρότατες ελλείψεις σε φαγητό, νερό και άλλα απαραίτητα για τη διαβίωση αγαθά. Η πόλη είναι αποκλεισμένη, τόσο από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες την πολιορκούν, όσο και από τους Ουκρανούς, καθώς υπάρχουν μαρτυρίες για επιθέσεις ουκρανικών μονάδων σε πολίτες που επιχείρησαν να διαφύγουν προς τα ρωσικά σύνορα.

Σημαντική εξέλιξη θεωρείται και η κατάληψη από τα ρωσικά στρατεύματα δύο σταθμών συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία. Η κατάληψη πηγών ενέργειας από τις ρωσικές δυνάμεις είναι κομβικής σημασίας και όπως φαίνεται, η στρατιωτική ηγεσία έχει καταρτίσει ειδικό σχέδιος δράσης, προκειμένου να καταλάβει και απενεργοποιήσει κάθε σημείο στρατηγικής σημασίας στην Ουκρανία.

Σε τραγική κατάσταση ο άμαχος πληθυσμός στη Μαριούπολη

Ούτε ένας άμαχος δεν κατάφερε να φύγει σήμερα από την περικυκλωμένη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η αντιπρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία της εκκένωσης στη ρωσική πλευρά καθώς, όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης,  πλέον δεν έχουν φαγητό, νερό, θέρμανση, ηλεκτρισμό ή ιατρική περίθαλψη. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επισημαίνει ότι οι κάτοικοι βρίσκονται εν μέσω μιας «ολοένα και πιο δεινής και απελπιστικής» ανθρωπιστικής κατάστασης.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας Σάσα Βόλκοβ σε ηχητικό μήνυμα περιέγραψε τις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, σημειώνοντας ότι «πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά».

Η έλλειψη φαγητού έχει οδηγήσει σε επιθέσεις του ενός προς τον άλλον. Κάποιοι ξεκίνησαν να καταστρέφουν ένα αυτοκίνητο για να βγάλουν τη βενζίνη.

Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία έχουν λεηλατηθεί ενώ οι άνθρωποι αρρωσταίνουν λόγω του κρύου. Η οργάνωση διατηρεί το καταφύγιο μόνο για παιδιά και τις μητέρες τους. Όλοι οι υπόλοιποι ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών κοιμούνται στο γραφείο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η οργάνωση θα έχει φαγητό για λίγες ημέρες. Πολλά από τα μέλη της αντιπροσωπίας έχουν ήδη αρρωστήσει, λόγω του κρύου, ενώ προσπαθούν να τηρούν τα πρότυπα υγιεινής όσο περισσότερο γίνεται, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό.