Στην αντεπίθεση η Ρωσία – Το Κρεμλίνο θα εθνικοποιήσει τις δυτικές εταιρείες που αποχωρούν από τη xώρα

 

Η Ρωσία απειλεί με ιδιωτικοποίηση των εργοστασίων ξένων εταιρειών που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω του πολέμου ως αντίποινα.

Η Ρωσία αντιπαρέρχεται τις κυρώσεις εναντίον της και μάλιστα με πολύ σκληρό τρόπο για τις εταιρείες που έχουν γραμμές παραγωγής εκεί.

«Οι δυτικές εταιρείες που εγκαταλείπουν τη Ρωσία λόγω του πολέμου βρίσκονται αντιμέτωπες με την εθνικοποίηση των εργοστασίων και των εγκαταστάσεων παραγωγής τους. Οι εταιρείες πρακτικά θα αφήσουν τη συλλογικότητα στη μοίρα τους», δήλωσε σήμερα ο πρώην Πρωθυπουργός της Ρωσίας και πολιτικό «τέκνο» του Πούτιν, Ντίμτρι Μεντβέντεφ.

«Ως εκ τούτου», όπως είπε, «η ρωσική κυβέρνηση εργάζεται βήμα προς βήμα για την έναρξη της χρεοκοπίας των εταιρειών και στη συνέχεια την εθνικοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, Αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. «Προτεραιότητα της κυβέρνησης», τόνισε, «είναι να μην βγει κόσμος στους δρόμους μένοντας άνεργος».

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», ο Μεντβέντεφ υποστήριξε επίσης ότι, ότι η νέα παραγωγή πρέπει να χτιστεί «με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που άφησαν πίσω τους οι πανικόβλητοι επενδυτές». «Μια τέτοια προσέγγιση είναι αντικειμενική και δίκαιη», υπογράμμισε.

Από την κίνηση αυτή της Ρωσίας, επηρεάζονται εταιρείες από τις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη που ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τα υποκαταστήματά τους στο ρωσικό έδαφος, στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων για τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

«Η Ηνωμένη Ρωσία προτείνει την εθνικοποίηση των εργοστασίων παραγωγής των εταιρειών που ανακοινώνουν την αποχώρησή τους και το κλείσιμο της παραγωγής τους στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Andrei Turchak.

Ο Γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας, σύμφωνα με το Reuters, επέμεινε λέγοντας πως «θα λάβουμε σκληρά μέτρα αντιποίνων, ενεργώντας σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου».

Μεταξύ των εταιρειών που θίγονται, είναι ο Όμιλος Hyundai, που έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στη Ρωσία και διέκοψε την εκεί παραγωγή με τον ισχυρισμό πως η απόφαση ελήφθη λόγω προβλημάτων εφοδιασμού.

Αντίστοιχα, η Renault που έχει στην ιδιοκτησία της την AvtoVaz που παράγει τα μοντέλα της Lada και είναι η δημοφιλέστερη μάρκα της χώρας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως θα αναζητούσε εγχώριους προμηθευτές ημιαγωγών, για να διατηρηθεί η παραγωγή σε κανονική ροή το συντομότερο δυνατό.

 

Πηγή fantomas.gr