Η Ρωσία παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε θερμοβαρικές βόμβες, λέει η Βρετανία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το οπλικό σύστημα TOS-1A στον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη των θερμοβαρικών πυραύλων, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το οπλικό σύστημα TOS-1A στην Ουκρανία, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη των θερμοβαρικών πυραύλων. Αυτό συνδυάζει ένα σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης με θερμοβαρικά βλήματα για τη δημιουργία εμπρηστικών και εκρηκτικών εφέ», αναφέρουν οι Βρετανοί.

Φτάνοντας στον στόχο, το βλήμα εκρήγνυται από ένα μικρό γέμισμα και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αργότερα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο εκρήγνυται με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή.

 

Υπενθυμίζεται πως οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ρίξει θερμοβαρική βόμβα, όπως είχε αποκαλύψει ο δήμαρχος της Οκτίρκα στην Ουκρανία, στις 28 Φεβρουαρίου. Όπως ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ ο ο Independent του Κιέβου, o Πάβλο Κουζμένκο δήλωνε τότε ότι «οι Ρώσοι κατακτητές έριξαν θερμοβαρική βόμβα. Αυτός ο τύπος όπλου είναι γνωστή ως η πιο θανατηφόρα μη πυρηνική βόμβα, η οποία προκαλεί εκρήξεις που επιφέρουν τεράστιες θερμοκρασίες».

Τα πιο τρομακτικά όπλα του σύγχρονου πολέμου

Τα ρωσικά βαρέα φλογοβόλα οπλικά συστήματα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepyok είναι μερικά από τα πιο τρομακτικά όπλα στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Τα βασικότερα πλεονεκτήματά τους είναι η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή πτώση πίεσης. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση το ωστικό κύμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Και αυτό διότι το βλήμα φτάνοντας στον στόχο εκρήγνυται από ένα μικρό γέμισμα και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αργότερα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο θα αναφλεγεί με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή.

Η πίεση στην περιοχή της έκρηξης αρχικά αυξάνεται απότομα και στη συνέχεια πέφτει. Το εύφλεκτο μείγμα διεισδύει πιο εύκολα σε περιοχές που δεν είναι προσπελάσιμες σε βλήματα γενικής χρήσης.

Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα σε τοπικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν και από τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν το 2017.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί. Η αποτελεσματικότητα των εμπρηστικών και θερμοβαρικών βλημάτων εξαρτάται αρκετά από τις καιρικές συνθήκες – δηλαδή όταν βρέχει, φυσάει ή χιονίζει έντονα, ένα νέφος αερολύματος διασκορπίζεται πιο δύσκολα και, κατά συνέπεια, μειώνεται το εύρος της πληγείσας περιοχής. Σημειώνεται πως τα θερμοβαρικά βλήματα είναι από τα πιο ισχυρά μη πυρηνικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί ποτέ.

 

Τα θερμοβαρικά όπλα αναπτύχθηκαν τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1960. Τον Σεπτέμβριο του 2007, η Ρωσία πυροδότησε το μεγαλύτερο θερμοβαρικό όπλο που κατασκευάστηκε ποτέ, το οποίο προκάλεσε έκρηξη ισοδύναμη με 39,9 τόνους. Σημειώνεται πως η αμερικανική έκδοση του όπλου φέρεται να κοστίζει πάνω από 16 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.

 

Εν τω μεταξύ, με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας να μετρά πλέον 14 ημέρες επιχειρήσεων, τις συγκρούσεις να σημειώνονται σε πολλά σημεία της χώρας και τον ουκρανικό στρατό να εφαρμόζει τακτικές «ανταρτοπόλεμου» προκειμένου να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την κατά τα φαινόμενα μεγάλη επίθεση των Ρώσων στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Όπως όλα δείχνουν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με την Μόσχα να πιέζει όλο και περισσότερο για συνομιλίες -προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της- θέλει να επιδιώξει έστω μία σημαντική στρατιωτική επιτυχία έτσι ώστε να έχει τον ρόλο του νικητή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε ότι η Ρωσία χρειάζεται απελπιστικά κάποια στρατιωτική νίκη, αναφέροντας τη Μαριούπολη και το Κίεβο ως τους πιο πιθανούς στόχους της Μόσχας. «Χρειάζονται οπωσδήποτε κάποια νίκη προτού αναγκαστούν να διεξαγάγουν τις τελικές διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο κ. Ντενισένκο μέσω Facebook. «Επομένως το καθήκον μας είναι να αντισταθούμε για 7-10 ημέρες», πρόσθεσε.

Το διάστημα που ανέφερε ο Ντενισένκο δεν είναι τυχαίο καθώς, συμπίπτει σε έναν βαθμό χρονικά με την ανάλυση του Ινστιτούτου Πολεμικών Σπουδών των ΗΠΑ (ISW) το οποίο χθες, 8 Μαρτίου, προέβλεπε πως οι Ρώσοι θα επιδιώξουν να επιτεθούν κατά μέτωπο στο Κίεβο μέσα στις επόμενες 96 ώρες. Όμως το αμερικανικό think tank παραθέτει έναν παράγοντα ο οποίος παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ’ ότι αρχικά διαφαίνεται στο πεδίο της μάχης: Τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτές.

Οι ρωσικές δυνάμεις, που μαστίζονται από προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης, δεν προχώρησαν σχεδόν καθόλου πρόσφατα, αλλά το ISW έγραψε στην ανάλυση που δημοσιεύθηκε χθες ότι «αναφέρουν προμήθειες και ενισχύσεις καθώς και πραγματοποιούν επιθέσεις πυροβολικού, αέρος και πυραύλων για να αποδυναμώσουν την άμυνα και να εκφοβίσουν τους υπερασπιστές πριν από μια τέτοια επίθεση».

Την ίδια στιγμή, η Maxar Technologies δημοσίευσε σήμερα δορυφορικές φωτογραφίες από τις κινήσεις του ρωσικού στρατού έξω από το Κίεβο. Και εδώ προκύπτει ένα από τα βασικότερα προβλήματα των Ρώσων τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σε αρκετά σημεία, ειδικότερα στα βόρεια του Κιέβου απαιτείται να σημειωθεί μία κάποια κινητικότητα, αφού άρματα μάχης παραμένουν για πολλές ημέρες στάσιμα με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε ψυγεία, αφού αυτή την περίοδο στις πεδιάδες της Ουκρανίας σημειώνονται τη νύχτα θερμοκρασίες ακόμα και -20 βαθμών Κελσίου.Πηγή fantomas.gr