Τι γίνεται με την εκκαθάριση;

Εννέα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το «μαύρο» στην ΕΡΤ και οκτώ χρόνια από τον διορισμό ειδικού εκκαθαριστή. Η εκκαθάριση της εταιρείας ωστόσο αποδείχθηκε περίπλοκη υπόθεση, αφού μέχρι σήμερα εκκρεμούν περί τις 160 δίκες! Εδώ και έναν χρόνο, η αρμοδιότητα της ειδικής εκκαθάρισης έχει φύγει και πάλι από το υπουργείο Οικονομικών και έχει ανατεθεί σε εξωτερική εταιρεία ορκωτών λογιστών, την tgs – Ορκωτοί Λογιστές ΑΕ, ενώ με συνεχιζόμενες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών από το 2020 παρατείνεται το έργο της. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του 2021, το έργο της ειδικής διαχείρισης αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου 2022, αλλά εκτιμάται πως θα δοθεί νέα παράταση, καθώς οι δίκες είναι προσδιορισμένες προς εκδίκαση έως και το 2023! Για το έργο της ειδικής διαχείρισης εγκρίνονται συνεχώς συμβάσεις έργου για δικηγόρους, οι οποίοι εκπροσωπούν την εταιρεία της ειδικής διαχείρισης στα δικαστήρια, λογιστές αλλά και διοικητικό προσωπικό. Οι δαπάνες για τις συμβάσεις έως και τις 31 Μαρτίου 2022 καλύπτονται από ειδικό λογαριασμό που τηρείται στο υπουργείο Οικονομικών.

 

Aναζητείται νέο διοικητικό σχήμα

Ο Ιβάν Σαββίδης αναζητεί πρόσωπα εμπιστοσύνης για το διοικητικό συμβούλιο, μετά και την παραίτηση του Ιωάννη Φιλιππάκη από το ΔΣ της Ραδιοτηλεοπτικής ΑΕ. Η τοποθέτηση του Γιάννη Λάτσιου, προ μηνών, στη θέση του προέδρου του ΔΣ δεν έχει δημοσιευτεί στο ΓΕΜΗ, ενώ οι επιλογές της νέας διευθύντριας Προγράμματος, Χρύσας Μασούρου, που εργάστηκε στην ΕΡΤ στο παρελθόν, προς το παρόν προέρχονται από την κρατική τηλεόραση, όπως συνέβη με την Ελένη Θώδου και τη Μάριον Μιχελιδάκη.

 

Ερχεται το HBO Max

Με συνδρομή στην τιμή των 2,99 ευρώ  θα ξεκινήσει  στις 8 Μαρτίου στην Ολλανδία, το HBO Max. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή συνδρομή μεταξύ όλων των υπηρεσιών streaming  στη χώρα η οποία θα προσφέρεται για συγκεκριμένο χρονικό  διάστημα ως το τέλος Μαρτίου. Τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του, το HBO Max Basic είναι διαθέσιμο για 2,99 ευρώ το μήνα και η τυπική συνδρομή πωλείται στα 3,99 ευρώ , μειωμένο κατά 50% της κανονικής τιμής συνδρομής που θα είναι  στα  5,99  ευρώ και 7,99 ευρώ αντίστοιχα. Οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές της ισχύος της Warner που θέλει να καλύψει το χαμένο έδαφος στην Ευρώπη, και ενόψει της εισόδου της υπηρεσίας Disney+. Με τέτοιες τιμές, τα πλήγματα που αναμένεται να δεχθούν οι πλατφόρμες της Cosmote TV και της Nova θα τεράστια για δύο σημαντικούς λόγους. Εξαιτίας της αδράνειας της Κυβέρνησης  και του αρμόδιου υπουργού Κ. Πιερρακάκη να επιβάλλει τέλη ή να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες (η Ελλάδα, αντιθέτως, τις επιδοτεί) και εξαιτίας των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών που κουβαλούν από την εποχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο ΟΤΕ και η Nova Broadcasting.

Η μάχη για την κορυφή

Ο σκληρός ανταγωνισμός για την κορυφή της τηλεθέασης, με την έναρξη των προγραμμάτων στο β’ μέρος της τηλεοπτικής σεζόν, έφερε μεγάλη αύξηση στους μεγάλους σταθμούς, που την περασμένη εβδομάδα συνέχισε το σερί ανόδου, φτάνοντας πάλι το 69,7%, με τους περιφερειακούς. και τα συνδρομητικά να καταγράφουν μικρή πτώση, στο 20,8%. Ο ΣΚΑΪ επανήλθε στην κορυφή της περασμένης εβδομάδας με 14,3%, ενώ στη δεύτερη θέση έπεσε το Mega με 13,9%, έχοντας διαφορά πλέον από τον ΑΝΤ1, που βρέθηκε στην τρίτη θέση με 12,7%. Ο Alpha είχε 12,3%, ενώ μικρή αύξηση σημείωσε το Star, που είχε 10,8%. Το Open παραμένει χαμηλά με 4,6%, όπως και το Μακεδονία TV με 1,1%. Η ΕΡΤ με τους τρεις σταθμούς της κατέγραψε πάλι ποσοστό 9,5%, με την ΕΡΤ1 στο 5,7%, την ΕΡΤ2 στο 1,8% και την ΕΡΤ3 στο 2%. Σε επίπεδο ομίλων, οι συνεργαζόμενοι Alpha – Star συγκέντρωσαν 23,1%, ενώ ΑΝΤ1 – Μακεδονία TV είχαν 13,8%.

Κέρδισαν οι εφημερίδες

Άλμα επί κοντώ έκαναν οι κυκλοφορίες των κυριακάτικων εφημερίδων, που έχουν ελκυστικές προσφορές χωρίς να ανεβάζουν την τιμή τους. Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου πούλησαν 12.661 περισσότερα φύλλα από την Κυριακή 30 Ιανουαρίου. Τη μεγαλύτερη αύξηση είχαν το «Βήμα» με συν 7.640 φύλλα και η «Καθημερινή» με συν 3.841, που πέρασε στην πρώτη θέση. Αντίθετα, το «Πρώτο Θέμα» έχασε 2.130 φύλλα. Η «Αυγή» διπλασίασε τα φύλλα της μετά την κομματική καμπάνια, προ του κινδύνου να τεθεί θέμα αναστολής της κυκλοφορίας της, κάτι που αποφεύχθηκε.  Συγκεκριμένα, στις 6/2 η κυκλοφορία των εννέα κυριακάτικων εφημερίδων ήταν 156.685 φύλλα έναντι 144.024 στις 30/1. Ο μέσος όρος κυκλοφορίας τον Ιανουάριο ήταν 148.531 φύλλα.

Νέο ραδιοφωνικό πρόγραμμα

Μέσα από την εμπειρία 30 ετών, χτίζοντας κάποιους από τους μεγαλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ δημιουργεί ακόμα ένα σταθμό, πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς. Το προσεκτικά επιλεγμένο ρεπερτόριο από DJ και ραδιοφωνικούς παραγωγούς, απαντάει στην ανάγκη ακροατών για mix ελληνικών και ξένων τραγουδιών. Ένα ραδιόφωνο αφιερωμένο στους λάτρεις των μεγάλων επιτυχιών, αλλά και όλων όσων θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι τις νέες τάσεις στο χώρο της δισκογραφίας. O SOUNDIS HIT MIX παίζει τις μεγαλύτερες ελληνικές αλλά και διεθνείς επιτυχίες του σήμερα, με τους πιο hot καλλιτέχνες, θα ανεβάζουν τη διάθεση μας αλλά και την ενέργειά μας, καθώς ο σταθμός εκπέμπει 24 ώρες το 24ωρο δωρεάν μέσα από το site ή την εφαρμογή για το κινητό του SOUNDIS.GR. Η πρωτοποριακή εφαρμογή «SOUNDIS», του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, είναι βασισμένη στις πιο καινοτόμες υπηρεσίες παγκοσμίως. Το SOUNDIS.GR περιέχει 23 διαφορετικά ραδιόφωνα, όπου το κάθε ένα ξεχωριστά έχει εξειδικευμένο μουσικό ρεπερτόριο. Σε αυτή την πλατφόρμα μπορούμε να βρούμε και τους δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς του Ομίλου (ΡΥΘΜΟΣ 94.9 και EASY 97.2) μαζί με όλα τα τελευταία νέα της μουσικής σκηνής. Υπάρχει επίσης μια ξεχωριστή ενότητα με εξαιρετικού επιπέδου παραγωγές PODCAST ποικίλης θεματολογίας, όπως το επίσημο Podcast της σειράς του ΑΝΤ1.

Δεύτερη επιτροπή από το ΕΣΡ

 

Στη συγκρότηση δεύτερης Επιτροπής για την ολοκλήρωση του σχεδίου Κώδικα Δεοντολογίας Οπτικοακουστικών και Ραδιοφωνικών Εμπορικών Ανακοινώσεων  προχώρησε το ΕΣΡ. Η επιτροπή αποτελείται από τους: Παρασκευή Καρατζόγλου, ειδική επιστήμονα-νομικό του ΕΣΡ, ως πρόεδρο, Όλγα Γαρουφαλιά, ειδική επιστήμονα-νομικό του ΕΣΡ, Ρέα Λαμπροπούλου, ειδική επιστήμονα-νομικό του ΕΣΡ, Θεοδώρα Παπαδάκη, ειδική επιστήμονα-νομικό του ΕΣΡ, Αικατερίνη Κοντοπούλου,, διοικητική υπάλληλο του ΕΣΡ και Αναστασία Μαραζίδου, διοικητιή υπάλληλο του ΕΣΡ, ως μέλη.

Εν τω μεταξύ, τη συγκρότηση επιτροπής για την καταστροφή του άχρηστου ηλεκτρονικού- μηχανογραφικού υλικού,αποφάσισε το ΕΣΡ. Η επιτροπή αποτελείται  από τους Αθανάσιο Kουτρομάνο, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ως Πρόεδρο  Γεώργιο Καπετάνιο, ειδικό επιστήμονα πληροφορικής του ΕΣΡ, ως μέλος και Βαρβάρα Χαραλαμπάκη, ως μέλος και γραμματέα. Έργο της Επιτροπής θα είναι η περισυλλογή και παράδοση στην Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΔΔΔΥ) του άχρηστου ηλεκτρονικού/μηχανογραφικού εξοπλισμού που υπάρχει στο χώρο του ΕΣΡ.Η θητεία της Επιτροπής ισχύει για ένα  έτος.

Την ίδια ώρα, συγκρότηση …επιτροπής για τη σύνταξη του  σχεδίου Κώδικα Δεοντολογίας Οπτικοακουστικών και Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων, αποφάσισε το ΕΣΡ. Η επιτροπή του ΕΣΡ αποτελείται από τους  Γοώργιο Αναγνωσταρά, ειδικό επιστήμονα-νομικό του ΕΣΡ, ως πρόεδρο, Όλγα Γαρουφαλιά, ειδική επιστήμονα-νομικό του ΕΣΡ, Ρέα Λαμπροπούλου, ειδική επιστήμονα-νομικό του ΕΣΡ, Θεοδώρα Παπαδάκη, ειδική επιστήμονα-νομικό του ΕΣΡ και Αικατερίνη Κοντοπούλου, διοικητική υπάλληλο του ΕΣΡ, ως μέλη.

Επιδότηση επικοινωνίας

Το άνοιγμα των δανειοδοτήσεων επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τα κονδύλια του οποίου η αγορά περιμένει ως «σωτήρα», αποκάλυψε για μια ακόμη φορά τη δυναμική και την επιρροή της επικοινωνιακής πολιτικής. Στις επιλέξιμες δαπάνες των υποψηφίων δανειοληπτών για επιχειρηματικά σχέδια ψηφιοποίησης, πράσινης ανάπτυξης και τουρισμού περιλαμβάνονται δύο νέες δαπάνες, απόρροια της κρίσης στη χώρα μας: Η μισθοδοσία, η οποία συνδέεται με το επενδυτικό σχέδιο, και οι δαπάνες προώθησης και επικοινωνίας (μάρκετινγκ)…

Ανανεώσεις εκπομπών

Ανανεώσεις εκπομπών στην ΕΡΤ για το 2022. Αποφασίστηκε ο τέταρτος κύκλος της εξωτερικής εκπομπής της Digimum Group «Μαμά-δες» για 32 επεισόδια, με κόστος ανά επεισόδιο 8.517,70 ευρώ και συνολικά 299.766,40 ευρώ, και ο τρίτος κύκλος της εκπομπής «Πλάνα με ουρά», για 30 επεισόδια, με συνολικό κόστος 369.489,90 ευρώ και κόστος ανά επεισόδιο 10.916,33. Εγκρίθηκαν επίσης δύο εκπομπές για την ΕΡΤ3. Η εξωτερική παραγωγή «Τέχνη κληρονομώ, Τέχνη παραδίδω», για 12 επεισόδια, με συνολική δαπάνη 112.516,80 ευρώ, και η εκπομπή «Βότανα, καρποί της γης», για 8 επεισόδια, με κόστος 73.933,12 ευρώ.

 

«Η Φωνή της Ελλάδας» εκσυγχρονίζεται

Πιο δυνατά από ποτέ ακούγεται σήμερα «Η Φωνή της Ελλάδας», με το σήμα της να φτάνει σε όλο τον κόσμο και τους Έλληνες ομογενείς να ενημερώνονται από τις εκπομπές της με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Η φιλολογία που εμφανίζει τη «Φωνή της Ελλάδας» να κλείνει δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα και όσα σχετικά διακινούνται είναι απολύτως παραπειστικά και ανακριβή. Αυτό που συμβαίνει, άλλωστε, είναι το ακριβώς αντίθετο: «Η Φωνή της Ελλάδας» εκσυγχρονίζεται, ενισχύεται και ανανεώνεται. «Η Φωνή της Ελλάδας» εκπέμπει σήμερα δορυφορικά στην Ευρώπη, στην Αφρική, στη Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία. Βρίσκεται ελεύθερη σε δύο δορυφόρους πάνω από την Ευρώπη (στον  Hotbird -13° E και στον Hellas Sat 4 – 39° E) όπως και στην Αφρική (Hellas Sat 3 – 39°), με αποτέλεσμα να ακούγεται στο Λονδίνο, στο Γιοχάνεσμπουργκ, στην Οδησσό και στο Κέιπ Τάουν. Στην Αυστραλία και στη Ν. Ζηλανδία βρίσκεται στον δορυφόρο Intelsat19.

Τουρκία: Απειλούνται Deutsche Welle και Voice of America

Η Deutsche Welle και η Voice of America ανακοίνωσαν ότι δεν θα υποβάλουν αίτηση, όπως τους ζήτησε το αρμόδιο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της Τουρκίας, προκειμένου να λάβουν άδεια λειτουργίας, μια απόφαση που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο των ιστοτόπων τους στη χώρα αυτή. Tο τουρκικό RTUK έδωσε στην Deutsche Welle, τη Voice of America και το Euronews διορία 72 ωρών για να αιτηθούν άδειες ώστε να λειτουργούν στην Τουρκία. Ο Πέτερ Λίμπουργκ, ο γενικός διευθυντής της Deutsche Welle, δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή ήταν μια προσπάθεια περιορισμού των διεθνών μέσων ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι ο γερμανικός όμιλος θα προσφύγει στα τουρκικά δικαστήρια. «(Το μέτρο) δίνει στις τουρκικές αρχές την επιλογή να μπλοκάρουν όλη την υπηρεσία, βασιζόμενες σε μεμονωμένα επικριτικά ρεπορτάζ, εκτός και αν αυτά τα ρεπορτάζ διαγραφούν. Αυτό ανοίγει την πιθανότητα λογοκρισίας», εξήγησε. Το RTUK, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου πλειοψηφούν τα μέλη που προέρχονται από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των συμμάχων του, συχνά επιβάλλει πρόστιμα σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς που επικρίνουν την κυβέρνηση. Τον περασμένο μήνα επέβαλε πρόστιμο στον τηλεοπτικό σταθμό Tele 1 για υποκίνηση μίσους, αφού η δημοσιογράφος Σεντέφ Καμπάς είπε μια παροιμία που, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ισοδυναμεί με προσβολή του προέδρου. Η Καμπάς προφυλακίστηκε εν αναμονή της δίκης της. Η Voice of America ανέφερε ότι εκφράζονται ανησυχίες ότι μια άδεια από το RTUK θα ισοδυναμούσε με εξουσιοδότηση από μια ρυθμιστική αρχή «για τη λογοκρισία ή την αφαίρεση περιεχομένου». Ανήρτησε επίσης ένα άρθρο στο Twitter όπου αναφέρονται τρόποι για να δει κανείς τον ιστότοπό της, εάν μπλοκαριστεί η πρόσβαση από την Τουρκία. Εκφράζοντας ανησυχίες για την απόφαση του RTUK, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγραψε στο Twitter: «Ένα ελεύθερο μέσο ενημέρωσης είναι ουσιαστικής σημασίας για μια ισχυρή δημοκρατία». Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανζού Μπιλγκίτς ανέφερε ότι η χορήγηση άδειας είναι τεχνικό ζήτημα και όχι εμπόδιο.