Σε πλήρη πολιορκία η Μαριούπολη: Eγγυήσεις ζήτησε ο Δένδιας για την ελληνική διπλωματική αποστολή

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα είχε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τις πληροφορίες που έφτασαν στην Αθήνα αναφορικά με χτύπημα, που δέχτηκε το κτίριο που στεγάζει την ελληνική διπλωματική αποστολή, στην Μαριούπολη.

Ο Νίκος Δένδιας έκανε γνωστή την επικοινωνία του με τον Ουκρανό ομόλογό του μέσω Twitter, ζητώντας εγγυήσεις για την ασφάλεια του Έλληνα Γενικού Προξένου στην πόλη, καθώς οι συνθήκες πολιορκίας είναι πλέον ασφυκτικές, αφού η πόλη αποτελεί πρωταρχικό στόχο των ρωσικών δυνάμεων, όντας στο μέσο του διαδρόμου μεταξύ της Οδησσού και της περιφέρειας του Ντονμπάς, σε μια παραλιακή ζώνη ζωτικού ενδιαφέροντος για τη Ρωσία.

Ο κ. Δένδιας ζήτησε «την αρωγή των Ουκρανικών αρχών για την ασφάλεια του Έλληνα Γενικού Πρόξενου στη Μαριούπολη, καθώς και για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για εκκένωση», όπως αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση, μετά τις σφαίρες που δέχτηκε το κτήριο του ΟΑΣΕ, όπου στεγάζονται πλέον οι υπηρεσίες του ελληνικού προξενείου.

Υπενθυμίζεται ότι το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Μαριούπολη μεταστεγάστηκε προ εβδομάδας στο κτίριο του ΟΑΣΕ ως πιο ασφαλής επιλογή για τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, η κατάσταση, ωστόσο, στην πόλη της Μαριούπολης έχει εκτραχυνθεί, με αποτέλεσμα το κτίριο του περιφερειακού οργανισμού να αποτελέσει χθες στόχο, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών που σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι μπροστά του.

Παρότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ ζήτησε τόσο την προστασία του Γενικού Πρόξενου, όσο και τη συνεργασία των ουκρανικών δυνάμεων μαζί του, προκειμένου να δρομολογηθεί η απομάκρυνση όσο το δυνατόν περισσότερων ομογενών (η πλειοψηφία των οποίων παραμένει τις τελευταίες ημέρες στα καταφύγια), ο κ. Κουλέμπα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μπόρεσε να δεσμευτεί απέναντι στον Έλληνα ομόλογο του, σε σχέση με τα αιτήματα της Αθήνας.

Η ανησυχία πάντως κάθε άλλο παρά υποχωρεί, καθώς μετά το θάνατο 12 ομογενών στο χωριό Σαρτανάς, οι σφαίρες βρήκαν χθες το κτίριο που στεγάζει την ελληνική αντιπροσωπεία, κατά την διάρκεια οδομαχιών που μαίνονται στην πόλη, όπου διαβιούν εκατοντάδες χιλιάδες ομογενείς.

Τόσο ο πρόξενος της Ελλάδας στην Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, όσο και το προσωπικό του προξενείου μεταφέρθηκαν χθες σε ασφαλές καταφύγιο, ενώ ο κ. Ανδρουλακης είναι καλά στην υγεία του και επικοινώνησε με τις ελληνικές αρχές, μέσω δορυφορικού τηλεφώνου.

Με δεδομένο ότι η ελληνική αποστολή φιλοξενείται στο χώρο που μέχρι πρότινος στεγαζόταν η Ειδική Αποστολή Επιτήρησης του ΟΑΣΕ, η οποία έχει αποχωρήσει, ο κ. Δένδιας επικοινώνησε χθες και με την ΓΓ του ΟΑΣΕ Helga Maria Schmid, «αναφορικά με τη στέγαση του Γενικού Προξενείου στη Μαριούπολη στο κτίριο του ΟΑΣΕ και τον συντονισμό για την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την πόλη», όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Συνθήκες πολιορκίας

Την ίδια ώρα, η Μαριούπολη τελεί σε πλήρη πολιορκία, ενώ η εξασφάλιση ανθρωπιστικών διαδρόμων αποδεικνύεται πρακτικά αδύνατη, όπως συνέβη χθες με αυτοκινητοπομπή που αποπειράθηκε να μεταφέρει αμάχους, αλλά δεν κατάφερε να εξέλθει από την πόλη.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταύρου (ΔΕΕΣ), η δεύτερη προσπάθεια εκκένωσης των 200.000 αμάχων της πόλης «διακόπηκε», με τους κατοίκους να εξακολουθούν να παραμένουν παγιδευμένοι εντός του αστικού ιστού.

Από το υπόγειο καταφύγιο που βρίσκεται, ο Δήμαρχος της Μαριούπολης τόνισε χθες πως «μας καταστρέφουν», την στιγμή που βασική προτεραιότητα για τον κ. Μποϊτσένκο είναι να βοηθήσει πολλούς από τους 400.000 ανθρώπους που επιθυμούν να φύγουν από την πόλη.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Μαριούπολης, άλλωστε, εκ των οποίων χιλιάδες ομογενείς, κοιμούνται σε καταφύγια για να γλιτώσουν από τους σχεδόν συνεχείς βομβαρδισμούς. Οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν περικυκλώσει την πόλη, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση, η θέρμανση και να υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Πόλεμος νεύρων

«Εργάζονται μεθοδικά για να αποκλείσουν την πόλη», τόνισε ο 44χρονος δήμαρχος από το υπόγειο το οποίο έχει μετατρέψει σε γραφείο του. «Δεν μας δίνουν καν την ευκαιρία να μετρήσουμε τους τραυματίες και τους νεκρούς, διότι δεν σταματά ο βομβαρδισμός», κατήγγειλε.

«Μας είπαν ψέματα κι επιπλέον την ώρα που οι άνθρωποι προσπαθούσαν να φύγουν για να πάνε σε αυτούς τους διαδρόμους, ξεκίνησε και πάλι ο βομβαρδισμός», εξήγησε ακόμη ο κ. Μποϊτσένκο, περιγράφοντας τον φόβο και την οργή των κατοίκων της Μαριούπολης που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν εκ νέου στα καταφύγια.