Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία -Όλες οι εξελίξεις

Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ολοκληρώθηκε μετά από περίπου τρεις ώρες, με «μικρές θετικές εξελίξεις» που σχετίζονται με πιθανούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ουκρανός διαπραγματευτής: Πρόοδος αλλά χωρίς σημαντική βελτίωση της κατάστασης

Σε βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Ουκρανός διαπραγματευτής και επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, σημείωσε ότι ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων δεν απέφερε αποτελέσματα που θα βελτίωναν σημαντικά την κατάσταση όσον αφορά τη διευθέτηση της κατάστασης.

Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι υπήρξαν μικρές εξελίξεις όσον αφορά στον ανθρωπιστικό τομέα και ότι συνεχίστηκαν ενταντικά οι διαβουλεύσεις για το βασικό πολιτικό πλαίσιο των κανονισμών, καθώς και για την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Σε βίντεο που δημοσίευσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, αναφέρει πως πρόκειται για την ουκρανική αντιπροσωπεία που αναχωρεί με ελικόπτερα από το Belovezhskaya Pushcha στα δυτικά της Λευκορωσίας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων με τη ρωσική αντιπροσωπεία:

Ρώσος διαπραγματευτής: «Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν»

Πάντως, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι οι προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία δεν έγιναν πραγματικότητα.

«Οι προσδοκίες μας από τις διαπραγματεύσεις δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν», είπε ο Μεντίνσκι. Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ρωσία ήλπιζε πως στις συνομιλίες θα υπογράψει τουλάχιστον ένα πρωτόκολλο με την ουκρανική αντιπροσωπεία, κάτι που, όμως, δεν συνέβη.

«Φτάσαμε με ένα μεγάλο σύνολο εγγράφων, έχουμε ήδη λάβει συγκεκριμένες συμφωνίες, έργα και προτάσεις, και ελπίζαμε ότι σήμερα θα μπορούσε να υπογραφεί τουλάχιστον ένα πρωτόκολλο για ορισμένα από τα θέματα που φαινόταν να έχουν ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής. Αλλά η ουκρανική πλευρά πήρε όλα αυτά τα έγγραφα για να τα μελετήσει. Δεν μπορούσαμε να υπογράψουμε κάτι επί τόπου και είπαν ότι θα επιστρέψουμε σε αυτό το θέμα, πιθανότατα στην επόμενη συνάντηση», είπε ο Μεντίνσκι.

Τόνισε, ακόμη, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έθεσε το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων μπροστά στην ουκρανική αντιπροσωπεία και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα αρχίσουν να λειτουργούν την Τρίτη.

«Σήμερα συζητήσαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα το πρόβλημα των ανθρωπιστικών διαδρόμων, για το οποίο συμφωνήσαμε στην τελευταία συνάντηση, αλλά δεν λειτούργησε καθόλου λόγω της αποτυχίας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος να συμμορφωθούν με τις εντολές της διοίκησης τους», πρόσθεσε ο Μεντίνσκι.

Με τη σειρά του, ο Λεονίντ Σλούτσκι, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Δούμας, ο οποίος είναι μέρος της ρωσικής αντιπροσωπείας, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων στην Ουκρανία κατά μήκος των ανθρωπιστικών διαδρόμων θα γίνουν στο εγγύς μέλλον και θα είναι επιτυχείς.

Στο επίκεντρο Ρωσίας-Ουκρανίας οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στην περιοχή Γόμελλ της Λευκορωσίας. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών δήλωσαν τότε ότι υπήρχαν αρκετές θέσεις τις οποίες όλοι συμφώνησαν να συζητήσουν. Κατά τις δεύτερες συνομιλίες στις 3 Μαρτίου, τα μέρη συμφώνησαν να δημιουργήσουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Η δημιουργία διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο πόλεις έχει αποδειχθεί δύσκολη τις τελευταίες ημέρες, με την Ουκρανία να κατηγορεί τη Ρωσία ότι συνεχίζει τους βομβαρδισμούς της. Άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να φύγουν.