Το ελληνικό παρακλάδι ρωσικού προπαγανδιστικού δικτύου που αποκάλυψε το FBI

Μία υπόθεση βαρύνουσας σημασίας, που αποκαλύπτει το ρωσικό σχέδιο διείσδυσης στην Ελλάδα, την Βουλγαρία και άλλες χώρες με βασικό στόχο την επιρροή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και «διαφώτισης της κοινής γνώμης» με τις ρωσικές θέσεις αποκαλύπτει έρευνα του αμερικανικού FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η αμερικανική έρευνα ξεκίνησε από το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, οπότε η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες συνεργαζόμενους με το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι χρηματοδοτούσαν τις αποσχιστικές ενέργειες στην Ανατολική Ουκρανία.

Ένας από τους Ρώσους ολιγάρχες στον οποίο επεβλήθησαν κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση είναι ο Konstantin Malofeyev, υποστηρικτής του Πούτιν, διευθύνων σύμβουλος του δημοσιογραφικού ομίλου Tsargrad και από τους ιδρυτές του fund Marshall Capital Partners, που από το 2017 μπήκε από την Ουκρανία στην παγκόσμια λίστα καταζητούμενων με την κατηγορία δημιουργίας παράνομων παραστρατιωτικών οργανώσεων. Από το 2014, προσωπικά στον Malofeyev, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλλει συγκεκριμένες κυρώσεις.

Στις 3 Φεβρουαρίου του 2022 συνελήφθη στο Λονδίνο ο 71χρονος Αμερικανός Jack Hanick, που ήταν το πρόσωπο που είχε προσληφθεί από τον Ρώσο ολιγάρχη για να «τρέχει» τις επιχειρήσεις του στα media σε χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Ο Αμερικανός Jack Hanick είχε διατελέσει διευθυντής και ανώτερο στέλεχος στο αμερικανικό δίκτυο Fox News από το 1996 μέχρι το 2011.

Ο συλληφθείς Jack Hanick ήταν από τα πρόσωπα που μετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του τηλεοπτικού δικτύου Hellasnet, ενός δικτύου περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί το 2015 με επικεφαλής τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη. «Ναυαρχίδα» μεταξύ των 10 τηλεοπτικών σταθμών του Hellasnet ήταν το περιφερειακό κανάλι Attica TV, που εκπέμπει στην Αττική. Ο εφοπλιστής Καραγιώργης είναι κουμπάρος του Konstantin Malofeyev, αφού ο Ρώσος ολιγάρχης -που λόγω των διεθνών κυρώσεων δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός Ρωσίας- πάντρεψε τον Έλληνα επιχειρηματία στην Μόσχα το 2014, με προσκεκλημένο μεταξύ άλλων και τον πρώην υπουργό Πάνο Καμμένο.

Η εκδήλωση παρουσίασης του hellasnet στο μουσείο της Ακρόπολης στις 2 Δεκεμβρίου του 2015

Τι λένε οι Αμερικανοί για τη σύλληψη Hanick, του πρωτοπαλίκαρου του Ρώσου ολιγάρχη

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επέβαλε κυρώσεις στον Ρώσο ολιγάρχη Malofeyev επειδή χρηματοδοτούσε ομάδες στο Ντονέτσκ που επεδίωκαν την απόσχιση από την Ουκρανία και την ενσωμάτωσή τους στην Ρωσία.

Η σύλληψη του Αμερικανού Jack Hanick πριν λίγες ημέρες στο Λονδίνο,έγινε με αίτημα των ΗΠΑ με την κατηγορία ότι το πρώην στέλεχος του Fox News προωθούσε ρωσική προπαγάνδα για λογαριασμό του ολιγάρχη Konstantin Malofeyev. Πώς η υπόθεση συνδέεται ευθέως με την προσπάθεια της Μόσχας να στήσει προπαγανδιστικούς μηχανισμούς και στην Ελλάδα την περίοδο 2015-2016;

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Hanick κατ’ εντολή του Ρώσου ολιγάρχη Konstantin Malofeyev προσπάθησε να εγκαθιδρύσει τηλεοπτικά δίκτυα στη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Ο Αμερικανός βοηθός εισαγγελέας Μάθιου Όλσεν, δήλωσε ότι ο 71χρονος Hanick –που είναι αντιμέτωπος με 20ετή ποινή φυλάκισης- επέλεξε να βοηθήσει τον Malofeyev να διασπείρει τα αποσταθεροποιητικά του μηνύματα δημιουργώντας ή προσπαθώντας να δημιουργήσει τηλεοπτικά δίκτυα στη Ρωσία, την Βουλγαρία και την Ελλάδα παραβιάζοντας τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στον Ρώσο ολιγάρχη.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρεται σε επιστολή του Hanick προς τον Malofeyev τον Νοέμβριο του 2015, όπου ο Αμερικανός έγραφε στον Ρώσο ολιγάρχη ότι «είναι ευκαιρία να αναδείξει την ρωσική οπτική των πραγμάτων στην Ελλάδα».

Εις ό,τι αφορά την Ελλάδα, η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και του FBI παραπέμπει ευθέως στη σύσταση από τον Hanick του τηλεοπτικού δικτύου Hellasnet, στο αρχικό διοικητικό συμβούλιο του οποίου εμφανίζεται ως πρώτο όνομα ο ίδιος ο Αμερικανός συλληφθείς.

Το περιφερειακό τηλεοπτικό δίκτυο Hellasnet με επικεφαλής τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη είχε συνενώσει 10 κανάλια απ’ όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, στο περιφερειακό τηλεοπτικό δίκτυο που είχε οργανώσει ο εφοπλιστής Καραγιώργης με τον συλληφθέντα από το FBI Jack Hanick, συνεργαζόταν ως διευθυντικό στέλεχος και υπεύθυνος του ενημερωτικού προγράμματος ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Θέση σχολιαστή είχαν και άλλοι έμπειροι δημοσιογράφοι, με φιλική στάση στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος θα ήταν ο τρόπος λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου Hellasnet; Το πρόγραμμα του τηλεοπτικού δικτύου είχε συμφωνηθεί να μεταδίδεται ταυτόχρονα σε ζωντανή σύνδεση σε εννέα επιλεγμένα μεγάλα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια σε όλη την Ελλάδα με κεντρικό κανάλι το «Attica TV» στην Αθήνα.

Εκτός από το Attica TV, στο τηλεοπτικό δίκτυο είχαν ενταχθεί τα κανάλια Alfa Τηλεόραση Βορείου Ελλάδος (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), Corfu Channel/Τηλεόραση της Κέρκυρας (Δυτική Ελλάδα), Δίκτυο 1 Καστοριάς (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), ΕΝΑ Κεντρικής Ελλάδας (Στερεά Ελλάδα), Irida TV της Ρόδου (Δωδεκάνησα), PLP Αχαΐας (Πελοπόννησος), Sitia TV του Λασιθίου (Κρήτη), TVM Λέσβου (Βόρειο Αιγαίο) και TRT Μαγνησίας (Θεσσαλία).

Η μεγαλοπρεπής εκδήλωση παρουσίασης του τηλεοπτικού δικτύου είχε γίνει στις 2 Δεκεμβρίου του 2015 στο Μουσείο της Ακρόπολης, με κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής του ομίλου Γιάννη Καραγιώργη, κουμπάρο του Ρώσου ολιγάρχη Malofeyev και προσκεκλημένους μεταξύ άλλων τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο του κόμματος Ανεξάρτητοi Έλληνες Πάνο Καμμένο, τον τότε υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, τον «κόκκινο» εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διευκολύνει να πάρει δάνειο από την κρατικά ελεγχόμενη Attica Bank για να αγοράσει άδεια τηλεοπτικού σταθμού, την τότε υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον γενικό γραμματέα ενημέρωσης, εκείνη την εποχή, Λευτέρη Κρέτσο. Τους στόχους του νέου περιφερειακού τηλεοπτικού δικτύου που κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ότι είχε στόχο την προπαγάνδα υπέρ των ρωσικών θέσεων είχαν παρουσιάσει τον Δεκέμβριο του 2015 στο Μουσείο της Ακρόπολης, μεταξύ άλλων, ο Jack Hanick και ο Κώστας Βαξεβάνης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ο συλληφθείς Hanickδούλευε για τον Ρώσο ολιγάρχη Malofeyev από το 2013 μέχρι το 2017 και είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα το 2015 και το 2016.

Εις ό,τι αφορά τις προσπάθειες του Ρώσου ολιγάρχη να αποκτήσει ένα τηλεοπτικό δίκτυο και στην Βουλγαρία, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI αναφέρουν ότι ο Hanick φρόντισε να αποκρύψει τον ρόλο του Malofeyev στην αγορά καναλιού στη Βουλγαρία και είχε ταξιδέψει στη Βουλγαρία με έναν Έλληνα -που δεν κατονομάζεται- και ο οποίος εμφανιζόταν ως συνεργάτης του Ρώσου ολιγάρχη έτσι ώστε να φαίνεται ότι ο αγοραστής του βουλγαρικού τηλεοπτικού δικτύου ήταν ο Έλληνας συνεργάτης του Malofeyev και όχι ο υποστηρικτής του Πούτιν στον οποίο είχαν επιβληθεί προσωπικές κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI, ο Ρώσος ολιγαρχης Malofeyev ήταν μεταξύ άλλων ένα από τα κομβικά πρόσωπα για τη χρηματοδότηση των ρωσικών αποσχιστικών δράσεων στην Κριμαία και το Ντονμπάς το 2014.

Τα tweets του Άδωνι Γεωργιάδη

Ανακοίνωση Hellasnet

Μετά τη σύλληψη του Τζακ Χάνικ, η Hellas NET εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει τα εξής:

« Η Ηellas Net συνεργάστηκε με τον Jack Hanick κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας της και συγκεκριμένα από τις 2/2/2015 εως τις 29/2/2016. Ο Hanick ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους τηλεοπτικούς παραγωγούς στις ΗΠΑ και για 15 χρόνια κορυφαίο στέλεχος του FOX NEWS, του πρώτου σε τηλεθέαση δικτύου στην αμερικανική αγορά. Η συνεργασία μας στηρίχθηκε στον υψηλό βαθμό επαγγελματικής εμπειρίας του συγκεκριμένου και την αναζήτηση εκ μέρους μας μεταφοράς της εμπειρίας του στην οργάνωση και την ανάπτυξη του δικτύου της Ηellas Net. H συνεργασία διακόπηκε στις 29/2/2016 για λόγους αλλαγής των προτεραιοτήτων τόσο της εταιρείας μας όσο και του ιδίου. Καμία άλλη σχέση, συνεργασία ή εμπλοκή της ΗELLAS NET με οποιονδήποτε άλλον αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια».