Τίμερμανς: «Κάψτε λιγνίτη δεν υπάρχουν ταμπού σε αυτή την κατάσταση»

 

Ο επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ είπε ότι οι χώρες που σχεδιάζουν να καίνε άνθρακα [λιγνίτη] ως εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο θα μπορούσαν να το κάνουν σύμφωνα με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, γράφει το Politico.

«Δεν υπάρχουν ταμπού σε αυτή την κατάσταση», είπε ο Φρανς Τίμερμανς στο πρόγραμμα του BBC Radio 4 Today .

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εννοώ ότι η ιστορία έχει πάρει μια πολύ απότομη τροπή πριν από μια εβδομάδα και πρέπει να συμβιβαζόμαστε με αυτήν την ιστορική αλλαγή», δήλωσε ο Τίμερμανς.

«Η Πολωνία και πολλές άλλες χώρες είχαν σχέδια να περάσουν από άνθρακα και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν προσωρινά φυσικό αέριο και μετά να μεταβούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

»Εάν παραμείνουν περισσότερο με άνθρακα, αλλά στη συνέχεια μετακινηθούν αμέσως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα μπορούσε να είναι εντός των παραμέτρων που ορίσαμε για την κλιματική μας πολιτική», είπε.

 

Περισσότερο από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης προέρχεται από τη Ρωσία.

Ο Τίμερμανς είπε ότι η ΕΕ πρέπει να «απογαλακτιστεί από την εξάρτηση… πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε».

Για το σκοπό αυτό, η ΕΕ θα εφαρμόσει μια δέσμη μέτρων την επόμενη εβδομάδα με στόχο να περιορίσει τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο μιας διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου και να επιταχύνει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ορισμένες χώρες προσανατολίζονται ήδη να κάνουν στροφή πίσω στον άνθρακα.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι είπε στους βουλευτές της χώρας του την περασμένη εβδομάδα ότι «οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μπορεί να χρειαστεί να ανοίξουν ξανά για να καλύψουν τυχόν ελλείψεις βραχυπρόθεσμα» ως συνέπεια της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.

Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα έχουν επίσης αυξηθεί καθώς οι έμποροι προσπαθούν να εξασφαλίσουν μη ρωσικό άνθρακα για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Οι τιμές της ενέργειας, ήδη εξαιρετικά υψηλές, έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε σοκ στις αγορές.

Ο Τίμερμανς, ο υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση, για αυτό το ενεργειακό χάος, είπε ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα υποφέρουν.

Δηλαδή, εμείς θα υποφέρουμε εξαιτίας του Τίμερμανς και του Μητσοτάκη;

«Δεν θα διστάσω να πω στους πολίτες μας, καθώς απειλούμαστε με τόσο θεμελιώδη τρόπο, υπάρχει ένα τίμημα», είπε.

«Και είναι δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι αυτή η τιμή πληρώνεται με δίκαιο τρόπο ώστε να προστατεύουμε τους πολίτες μας από τεράστιες αυξήσεις τιμών στην αγορά ενέργειας».

Δική σας ευθύνη είναι να «εξαφανιστείτε» ως ολετήρες των ευρωπαϊκών λαών.

Πηγή fantomas.gr