Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς οι Ρώσοι πήραν τον έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια

Υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται πλέον το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις εγκαταστάσεις τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Από το βομβαρδισμό ξέσπασε φωτιά σε κτίριο των εγκαταστάσεων, η οποία κατασβέστηκε σήμερα το πρωί. Δείτε βίντεο με στιγμιότυπα από την ρωσική επίθεση και την κατάσβεση της φωτιάς:

Εκτός δικτύου 5 στους 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες

Σύμφωνα με την αναφορά της αρμόδιας υπηρεσίας ενέργειας της Ουκρανίας, η φωτιά στις εγκαταστάσεις έχει ελεγχθεί και τα επίπεδα ραδιενέργειας «παραμένουν αμετάβλητα».

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, σύμφωνα με την ίδια αναφορά, «παραμένουν άθικτοι», όμως το (ουκρανικό) προσωπικό της μονάδες έχει θέσει εκτός δικτύου τους 5 από τους 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Μόνο μία μονάδα παρέχει ισχύ 690MW στο δίκτυο.

Στόχος να τεθεί η μονάδα εκτός δικτύου ενέργειας;

Πυρηνικοί ειδικοί που παρακολουθούν τα γεγονότα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για «δεύτερο Τσερνόμπιλ», αλλά ότι είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

«Για πρώτη φορά σήμερα το πρωί, είμαι φοβισμένη» δήλωσε στο BBC η ειδική στα πυρηνικά υλικά του Πανεπιστημίου Σέφιλντ, καθηγήτρια Κλερ Κόρκχιλ.

Ο καθηγήτρια εξήγησε ότι στους αντιδραστήρες που τίθενται εκτός σύνδεσης «κλείνουν την πυρηνική αντίδραση και τους φέρνουν σε ασφαλή και σταθερή κατάσταση».

Η Κλερ Κόρκχιλ προσθέτει ότι αυτή μπορεί να ήταν η πρόθεση της Ρωσίας: «Αν θέλετε να στοχεύσετε την τροφοδοσία τους σε ενέργεια, επιτίθεστε σε ένα κτίριο κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και αναγκάζετε τους χειριστές να το κλείσουν», λέει.

Η καθηγητρια του Πανεπιστημίου Σέφιλντ πρόσθεσε ότι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη θα ήταν «να δούμε ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Φουκουσίμα το 2011, όπου μια απώλεια ισχύος οδήγησε σε απώλεια ψύξης, η οποία προκάλεσε τήξη τριών πυρηνικών αντιδραστήρων».

Παγκόσμια ανησυχία για τον βομβαρδισμό

Οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί εξαιτίας ρωσικού βομβαρδισμού σε μέρος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας. Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και «εξουδετερώθηκε στις 06:20», διευκρίνισε η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μέσω Facebook, λίγες ώρες πριν από την κατάληψη του εργοστασίου από τους Ρώσους.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν στον χώρο πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου νωρίτερα εκδηλώθηκε πυρκαγιά εξαιτίας βομβαρδισμού των ρωσικών δυνάμεων. «Επενέβησαν μονάδες για να σβήσουν τη φωτιά στο κτίριο εκπαίδευσης» εργαζόμενων στο εργοστάσιο, ανέφερε η υπηρεσία μέσω Facebook, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα θύμα και ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν 44 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας. Νωρίτερα, ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».