Σε κλοιό το Κίεβο: Πάνω από 15.000 Ρώσοι στρατιώτες ετοιμάζουν μεγάλη επίθεση

Εννέα ημέρες έχουν περάσει από την ημέρα που τα ρωσικά στρατεύματα πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στο ουκρανικό έδαφος ξεκινώντας έναν πόλεμο ο οποίος έχει σοκάρει τη διεθνή κοινότητα και έχει θέσει σε επιφυλακή τις διεθνείς συμμαχίες.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τόσο στα ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας, στον Νότο αλλά και στο Βορρά σε μία προσπάθεια της Μόσχας να καταλάβει τα μεγάλα αστικά κέντρα και να οδηγήσει την ουκρανική κυβέρνηση σε συνθηκολόγηση. Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι διατηρεί στιβαρή στάση καλώντας όλους τους πολίτες της χώρας να αντιταχθούν στους εισβολείς.

Την ώρα λοιπόν που οι μάχες μαίνονται αδιάκοπα, οι δύο πλευρές κάθονται αύριο ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος και να σταματήσει ο πόλεμος, κάτι που μέχρι στιγμής μοιάζει μακρινό αφού τα «θέλω» των δύο πλευρών απέχουν.

Διαβάστε ακόμα: Το πλάνο του Πούτιν να καταλάβει όλη την Ουκρανία μέσα σε δύο εβδομάδες

Το Κίεβο λέει ότι η Ρωσία έχει χάσει τώρα περίπου 9.200 άνδρες στις μάχες, μαζί με εκατοντάδες τανκς, σχεδόν χίλια τεθωρακισμένα οχήματα και δεκάδες ελικόπτερα και τζετ. Οι μάχες μαίνονταν καθώς οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να λέει ότι το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασμένο για πόλεμο και θα υπερασπιστεί «κάθε ίντσα» της επικράτειας των κρατών μελών – αν και αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό θα παραβίαζε τις αρχές των αμυντικών συμμαχιών.

Ο πόλεμος συνεχίζεται

Οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν το πρωί της Παρασκευής κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο της πόλης Ζαπορίζια το οποίο «έπεσε» μετά από σκληρή μάχη και σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο πλευρών, προκαλώντας διεθνή ανησυχία για την κατάσταση του μεγακύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη.


Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού ενίσχυσε τους φόβους για έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι. Μια τεράστια πυρκαγιά σε ένα κτίριο εκπαίδευσης έχει σβήσει και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εγκατάσταση είναι πλέον ασφαλής.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε λόγο για μια «αποκρουστική επίθεση» από Ουκρανούς σαμποτέρ και είπε ότι οι δυνάμεις της πήραν τον έλεγχο. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και αναφέρουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης αμάχων, καθώς και αδιάκριτες επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, πολεμικά πλοία εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στις ακτές της Οδησσού, ενώ η πόλη-λιμάνι του Μυκολάιβ, κοντά στη Χερσώνα, η οποία ήταν η πρώτη πόλη που διεκδίκησε η Ρωσία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου της, κατάφερε να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες είχαν μπει από την Παρασκευή.

Σημειώνεται πως η πόλη είναι ένα σημαντικότατο ναυπηγικό κέντρο της Ουκρανίας. Σε σειρά αναρτήσεών του στο Facebook, ο κυβερνήτης ενημέρωνε για τη πορεία των ρωσικών στρατευμάτων. «Γίνεται αγώνας προς την κατεύθυνση του Oktyabrsky, θα αντισταθούμε τώρα. Ένα ολόκληρο μαχητικό σώμα διαλύθηκε στην οδό Pribuzhsky. Οι δυνάμεις αρχίζουν επίσης να μετακινούνται από την Μπαστάνκα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έχουμε τις πρώτες απώλειες πολιτών. Οι εισβολείς διέρρηξαν ένα από τα σχολεία και πυροβόλησαν τον διευθυντή!!», επεσήμανε ακόμη.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό

Με τους Ρώσους να έχουν θέσει υπό κατάληψη μεγάλο μέρος του ουκρανικού νότου και με τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων να βρίσκεται προ των πυλών, μετά το ναυάγιο της δεύτερης προσπάθειας για κατάπαυση του πυρός, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του στον αγώνα του για εδαφική ακεραιότητα, δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο πώς διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, είπε ότι «η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι σκληρή» και «είναι αυτονόητο ότι αν ήταν μαλακή δεν θα επιτίθετο στην Ουκρανία, αλλά και η στάση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Ουκρανίας και της Ουκρανίας γενικά είναι επίσης σκληρή, γι’ αυτό και οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, αλλά θα διεξάγονται».

Δείτε βίντεο από την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Χάρκοβο

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε ότι «πρώτον, η θέση της Ουκρανίας ενισχύθηκε από τους δυτικούς εταίρους, και δεύτερον, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σίγουρα δεν θα κάνει τις οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, οι οποίες κατά κάποιον τρόπο θα μείωναν τον αγώνα που διεξάγεται στην Ουκρανία για την εδαφική της ακεραιότητα και ελευθερία». Παράλληλα επισήμανε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι αντιλαμβάνεται σαφώς τα όρια στα οποία μπορεί να φτάσει η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία και εκείνα στα οποία δεν μπορεί να φθάσει.

Ο Μιχαΐλο Πομντολιάκ είπε επίσης ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας αντιλαμβάνονται την ψυχολογική κατάσταση των συνομιλητών τους, καθώς και τους στόχους τους, τις θεωρητικές τους θέσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται, δηλαδή τι καταλαβαίνουν για την Ουκρανία και τι όχι.

Επτά νεκροί από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα στα περίχωρα του Κιέβου

Την ίδια ώρα, συνεχόμενα πυρά πλήττουν περιοχές κοντά στο Κίεβο, ενώ οι Ρώσοι έχουν θέσει υπό κατάληψη σημαντικό μέρος του ουκρανικού νότου, ενώ διαδοχικές είναι οι επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, τουλάχιστον επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, χτυπήθηκε το χωριό Μαρχαλίφκα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τα νοτιοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας. Στο μεταξύ, τους 47 φτάνουν οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές στη νότια πόλη της Ουκρανίας, Τσέρνιγκοφ.

Η κατάσταση στο Κίεβο

Το Κίεβο εν τω μεταξύ συνεχίζει να αντιμετωπίζει έντονους βομβαρδισμούς, αλλά μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από μια μεγάλη επίθεση, με την κύρια δύναμη επίθεσης της Ρωσίας να έχει σταματήσει για μέρες σε μια αυτοκινητοπομπή μήκους μιλίων σε έναν αυτοκινητόδρομο προς τα βόρεια.

Ωστόσο υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι τα ακίνητα στρατεύματα ανασυγκροτούνται και συγκεντρώνουν υλικοτεχνικές προμήθειες πριν εξαπολύσουν μια σφοδρή επίθεση στην πρωτεύουσα. Ο αριθμός των στρατιωτών που υπολογίζεται ότι ανασυγκροτούνται ξεπερνά σύμφωνα με τη DailyMail τους 15.000 άνδρες.

Ο Πούτιν θέλει να «κόψει» την Ουκρανία στο μισό και να στερήσει από τον Βορρά τους πόρους που απαιτούνται για να συνεχίσει να πολεμά τον πόλεμο – μια τακτική πολιορκίας που θυμίζει πώς κέρδισε τον πόλεμο της Τσετσενίας το 2000.

Οι στρατιώτες του Πούτιν συνέχισαν επίσης τους βομβαρδισμούς τους στη Μαριούπολη, κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας στα ανατολικά, η οποία παραμένει μεν στην κατοχή της Ουκρανίας, αλλά είναι περικυκλωμένη και βομβαρδίζεται ανελέητα. Εάν η Ρωσία πετύχει τον στόχο αυτό, τότε μεγάλα τμήματα του ουκρανικού στρατού που «σκάβουν» χαρακώματα στο Ντονμπάς, κινδυνεύουν να αποκοπούν από την υπόλοιπη χώρα.

Η Ρωσία επανήλθε με νέους βομβαρδισμούς πόλεων στο βορρά, με το Κίεβο (όπου η ρωσική φάλαγγα παραμένει στα περίχωρα), το Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο να δέχονται νέα πλήγματα νωρίς την Παρασκευή – καθώς οι αρχές ανέφεραν ότι περιοχές της πόλης χτυπήθηκαν με απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς την Πέμπτη, σκοτώνοντας 47 ανθρώπους.