Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς λειτουργεί η θερμοβαρική ρουκέτα -Γιατί ειναι τόσο καταστροφική (βίντεο)

Οι θερμοβαρικές ρουκέτες (γνωστές και ως βόμβες κενού αέρος, αλλά και ως βόμβες αερολύματος) δεν είναι πυρηνικά όπλα, αλλά τακτικό όπλο. Πρόκειται για πυρομαχικό δύο σταδίων, όπου μετά από κάθε εκτόξευση καταστρέφεται ο στόχος και η γύρω περιοχή.

Ειδικότερα το πρώτο στάδιο αφορά τη φόρτιση που διανέμει αερόλυμα, το οποίο έχει δημιουργηθεί από πολύ εκλεπτυσμένο υλικό (από καύσιμο που έχει βάση τον άνθρακα και μικροσκοπικά σωματίδια μετάλλου).

Το δεύτερο στάδιο είναι οι βολές και η ανάφλεξη που προκαλεί σύννεφο (το δημιουργεί η βολίδα) και τεράστιο ωστικό κύμα, μαζί με ένα κενό που απορροφά όλο το οξυγόνο από το περιβάλλον.

Το ωστικό κύμα μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ένα συμβατικό εκρηκτικό μηχανισμό, δημιουργεί μηδενική πίεση και ό,τι δεν πεθαίνει από τη φωτιά, πεθαίνει από την έκρηξη των εσωτερικών οργάνων και των αιμοφόρων αγγείων. Είναι ικανό να εξατμίσει ανθρώπινα σώματα.

Όπως δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής και πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης στην ΕΡΤ: «Η θερμοβαρική ρουκέτα ”εκμεταλλεύεται” το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και με τη δεύτερη έκρηξη το ”καίει” για να καταστρέψει στόχους κάτω από την επιφάνεια».

Η τεχνολογία βασίζεται στο κύριο άρμα μάχης T-72 της σοβιετικής εποχής. Αντί του κύριου πύργου που υπήρχε παλιά, έχει τοποθετηθεί σύστημα με 30 σωλήνες που μπορούν να εκτοξεύσουν ισάριθμες ρουκέτες με θερμοβαρικές κεφαλές, μεγέθους 22 εκατοστών (έκαστη). Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’80, με τις ακαθοδήγητες ρουκέτες να φτάνουν σε απόσταση 3.2 χιλιομέτρων, μέσα σε 15”.

Οι ρουκέτες που εκτοξεύει το Buratino χρησιμοποιούνται από ρωσικές και δυτικές δυνάμεις, από τη δεκαετία του ’60. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν το κύριο μέσο που χρησιμοποιούσαν οι ΗΠΑ, για να εξαφανίσουν την Αλ Κάιντα, στα βουνά του Αφγανιστάν. Επίσης, είναι όπλα που διαθέτουν εδώ και χρόνια οι αυτονομιστές τους οποίους στηρίζει η Ρωσία στην περιφέρεια του Ντονμπάς.

Σημειώνεται ότι το 1999 η Human Rights Watch είχε καταδικάσει τη χρήση αυτών των όπλων στην Τσετσενία, αναφέροντας πως πρόκειται για «επικίνδυνη κλιμάκωση» που έχει «τεράστιες ανθρωπιστικές επιπτώσεις»Ποτέ όμως, δεν έγιναν παράνομα, παρ’ ότι τα αποτελέσματα είναι φρικτά.

Το Buratino φτιάχνεται σε διάφορα μεγέθη. Καθ’ ένα εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό. Αυτά που είναι στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα είπε ο αναλυτής του Australian Strategic Policy Institute, Dr. Marcus Hellyer στην Guardian έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν σπήλαια και συγκροτήματα σηράγγων. «Στην Ουκρανία θα έχουν ως στόχο να διαλύσουν τις αμυντικές γραμμές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, οι Ρώσοι έκαναν ήδη χρήση του Buratino και παραθέτουν ως αποδεικτικό στοιχείο video που αναρτήθηκε στο TikTok, όπου δίχως αμφιβολία μεταδίδεται live αυτός ο πόλεμος.