Δραματικές ώρες στο Κίεβο: Στρατιώτες έτοιμοι για την τελική μάχη, στο κέντρο της πόλης

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ήδη υπάρχει ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δύο πλευρές κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο, ενώ φωτογραφίες απεικονίζουν Ουκρανούς στρατιώτες να έχουν λάβει θέσεις μάχης στους δρόμους, περιμένοντας την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

Κατά πληροφορίες, οι Ρώσοι έχουν φτάσει πλέον σε απόσταση μόλις 4 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου και αναμένεται να κάνουν την επίθεσή τους αργότερα μέσα στην ημέρα ή προς το βράδυ ώρα Ουκρανίας.

Ρωσικά πυρά στην καρδιά του Κιέβου
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το ΑΡ μετέδιδε ότι ακούγονταν πυρά κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στην καρδιά του Κιέβου.

Την είδηση αναμετέδωσε και η ανταποκρίτρια των Fiancial Times, Πολίνα Ιβάνοβα στην ουκρανική πρωτεύουσα, με τις ρωσικές δυνάμεις να πλησιάζουν ολοένα και πιο κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, μετά το σφοδρό βομβαρδισμό της ουκρανικής πρωτεύουσας νωρίς το πρωί και τα πλήγματα με ρουκέτες σε πολιτικούς στόχους.

Reuters: Το Κίεβο είναι έτοιμο να συνθηκολογήσει με τη Ρωσία για ουδέτερο καθεστώς
Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ. Αυτό δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό». «Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

Η απάντηση της Μόσχας
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαίωσε ότι στόχος της εισβολής της χώρας του στην Ουκρανία είναι να «απελευθερωθούν» οι Ουκρανοί «από την καταπίεση».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πιθανό η Μόσχα να αναγνωρίσει τις σημερινές ουκρανικές Αρχές ως δημοκρατικές. «Ο πρόεδρος Πούτιν έλαβε την απόφαση για αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης, αποναζιστικοποίησης, για να απελευθερωθούν από αυτή την καταπίεση, οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα το μέλλον τους», τόνισε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους των αποσχιθεισών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός απέρριψε τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε την προθυμία του Ζελένσκι να συζητήσει ένα πιθανό καθεστώς ουδετερότητας για την Ουκρανία, πρόταση που θα αναλύσει η Μόσχα, αν και οι απαιτήσεις της από το Κίεβο παραμένουν απαράλλακτες: μη ένταξη στο ΝΑΤΟ και δέσμευση ότι δεν θα επιτρέψει στη Συμμαχία να αναπτύξει στρατεύματα ή όπλα στα ουκρανικά εδάφη.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ακόμη ότι ο Πούτιν θα έχει σειρά τηλεφωνημάτων με διεθνείς ηγέτες, ότι η Ρωσία θα επιβάλει κυρώσεις αντιποίνων σε δυτικές χώρες. Οι δυτικές κυρώσεις θα προκαλέσουν προβλήματα, που όμως μπορούν να λυθούν αφ’ ης στιγμής η Ρωσία έχει μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές από το εξωτερικό, είπε. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία περιμένει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τη Δύση, όταν η τελευταία καταλάβει ότι η Μόσχα αναγκάστηκε να αναλάβει δράση για να προστατέψει την ασφάλειά της. Ο Πεσκόφ αρνήθηκε εξάλλου να προβεί σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με τη διάρκεια των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.