Στη δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες από τα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία

Όπως αναφέρει το BBC, οι φωτογραφίες δείχνουν ότι η Ουκρανία είναι περικυκλωμένη από στρατεύματα από τρεις πλευρές, τόσο στα σύνορά της με τη Ρωσία όσο και με τη Λευκορωσία. Οι φωτογραφίες ελήφθησαν στα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το BBC, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι Ρώσοι έχουν «στήσει» ένα νοσοκομείο στην περιοχή εκπαίδευσης Osipovichi στη βορειοδυτική Λευκορωσία. Βέβαια, αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος οποιασδήποτε άσκησης πεδίου μεγάλης κλίμακας, όπως συμπληρώνεται στο ρεπορτάζ.

Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας με περίπου 30.000 στρατεύματα στη Λευκορωσία, αν και ανησυχεί τόσο την Ουκρανία όσο και το ΝΑΤΟ, αποτελεί μέρος κοινών, προγραμματισμένων ασκήσεων, που πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι μετά από αυτή την ημερομηνία θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της Μόσχας, αναφέρει το BBC.

Επίσης, το βρετανικό δίκτυο αναφέρει ότι «τίποτα σε αυτές τις φωτογραφίες δεν αποδεικνύει ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία»…

Η Ε.Ε. ετοιμάζει κυρώσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έτοιμο το πακέτο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Αυτό ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -στην οποία συμμετείχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης-, όπου συζήτησαν το θέμα της ουκρανικής κρίσης.

«Πριν από τη σύνοδο κορυφής #EUAU, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία. Η λύση βρίσκεται στην αποκλιμάκωση και τη διπλωματία. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν έτοιμο ένα πακέτο αυστηρών κυρώσεων εάν η Ρωσία προχωρήσει σε περαιτέρω επιθετικότητα», έγραψε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Θα αντιδράσουμε συντονισμένα σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία
Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «θα αντιδράσουμε συντονισμένα σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Για να προσθέσει: «Επαναβεβαιώσαμε την απόλυτη ενότητά μας, τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους ευρωατλαντικούς συμμάχους μας σε περίπτωση που υπάρξει μια εισβολή από πλευράς Ρωσίας στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα όμως, επανεπιβεβαιώσαμε την πίστη μας στον διάλογο και την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία, είτε μέσω του σχήματος της Νορμανδίας είτε μέσω του ΟΑΣΕ είτε και μέσω διμερών επαφών που τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να έχουν με τη Ρωσία. Εξάλλου, και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας, θα βρεθεί αύριο στην Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, όπου θα επαναλάβει τις θέσεις της χώρας, που αποτελούν εξάλλου και θέσεις όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι έντονο για τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς -όπως γνωρίζετε- κατοικούν στην Ουκρανία δεκάδες χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής».

Σημαντική επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα
Πολύ μεγάλης σημασίας επίσκεψη πραγματοποιεί την Παρασκευή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην «καρδιά» των γεωπολιτικών εξελίξεων, τη Μόσχα.

Ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, και θα ανταλλάξουν απόψεις για μια σειρά από ζητήματα, όπως φυσικά και για το ουκρανικό.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη και την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Στην ημερήσια διάταξη είναι επίσης η διευθέτηση του Κυπριακού, η κατάσταση πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, στα Βαλκάνια και την Υπερκαυκασία. Θα αναλυθεί η συνεργασία των χωρών μας στα πολυμερή φόρα, πρωτίστως στον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΣΕΠ» αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο επισημαίνει ότι «οι προσεγγίσεις της Μόσχας και της Αθήνας για κομβικά ζητήματα ”συνηχούν”. Τα κράτη μας τάσσονται υπέρ της διευθέτησης των συγκρούσεων αποκλειστικά με πολιτικά-διπλωματικά μέσα, με αυστηρή προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Πρόκειται για την πέμπτη, όπως σημειώνεται, διά ζώσης συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ν. Δένδια και Σ. Λαβρόφ από το 2019, με πιο πρόσφατη εκείνη στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μ. Θάλασσα, στις 24 Μαΐου 2021. Έκτοτε οι δύο υπουργοί είχαν τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες (9 Αυγούστου, 8 Νοεμβρίου 2021 και 12 Ιανουαρίου 2022), ενώ στα τέλη Ιανουαρίου 2021 στην Αθήνα και στις αρχές Νοεμβρίου 2021 στη Μόσχα, διεξήχθησαν πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών.

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών, θα συζητηθεί και η υλοποίηση των συμφωνηθέντων κατά τις συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, στις 8 Δεκεμβρίου 2021, και τον επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία της 22ας Δεκεμβρίου 2021.

Μεταξύ των θεμάτων προτεραιότητας είναι «ο εμπορικός-επενδυτικός τομέας, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η κατοχύρωση της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών των δύο χωρών», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως έχουν συμφωνήσει οι δύο κυβερνήσεις, κατά τη φετινή χρονιά θα συνεχιστεί η υλοποίηση του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Β. Πούτιν και του Κ. Μητσοτάκη ως συμβολική υπενθύμιση «των 200 ετών από την έναρξη του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, αποφασιστική συμβολή στην επιτυχία του οποίου έπαιξε η Ρωσία».

ΕΕ: Καταδικάζει τον βομβαρδισμό νηπιαγωγείου στο Ντονέτσκ
Την καταδίκη της ΕΕ για τον αναφερόμενο βομβαρδισμό νηπιαγωγείου στην Ουκρανία εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Τέτοιοι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί μη στρατιωτικών υποδομών είναι εντελώς απαράδεκτοι και αντιπροσωπεύουν σαφή παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός και των συμφωνιών του Μινσκ», αναφέρει ο κ. Μπορέλ, ενώ προσέθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί για άμεσο τερματισμό της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της βίας και επαινεί την Ουκρανία για τη συνεχιζόμενη αυτοσυγκράτησή της».

Τέλος, ο ύπατος εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ως Ευρωπαϊκή Ένωση στεκόμαστε ενωμένοι στην ακλόνητη υποστήριξή μας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Ρωσία: Αποσύρουμε δυνάμεις -Δύση: Ετοιμάζετε επίθεση
Την ίδια ώρα, αντιφατικά είναι τα μηνύματα από το «μέτωπο». Όπως μετέδωσε το Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ορισμένα από τα ρωσικά στρατεύματα που συμμετείχαν σε ασκήσεις στην Κριμαία, τη χερσόνησο που η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, επέστρεψαν στη βάση τους, στην Τσετσενία.

Η Ρωσία δήλωσε προ ημερών ότι κάποιοι στρατιώτες της επέστρεψαν στις βάσεις τους αφότου ολοκλήρωσαν ασκήσεις σε περιοχές κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι η Μόσχα είχε στείλει νέες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Μπάιντεν-Μπλίνκεν επιμένουν: Θέμα ημερών η εισβολή της Ρωσίας
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιμένει πως υπάρχει πλέον κάθε ένδειξη ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία. Λίγο αργότερα, την ίδια εκτίμηση έκανε -μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών- και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες» θα ξεσπάσει η εισβολή της Ρωσίας, είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας πως η Ρωσία προετοιμάζει την επίθεσή της και ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος αποδείξεις για απόσυρση στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα.

Επιπλέον, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε πως έχει στείλει μήνυμα στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο οποίο του προτείνει να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. «Δεν είμαι εδώ σήμερα για να ξεκινήσω έναν πόλεμο, αλλά για να τον αποτρέψω», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε πως μια ρωσική εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας θα ξεκινήσει με ένα «κατασκευασμένο πρόσχημα», το οποίο θα μπορούσε να είναι μια ψεύτικη τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στη Ρωσία, μια στημένη επίθεση με drones κατά αμάχων ή μια ψεύτικη -ή και αληθινή- επίθεση με χημικά όπλα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Ρωσία να «εγκαταλείψει το μονοπάτι του πολέμου».

Κρεμλίνο: Ο Μπάιντεν υποδαυλίζει την ένταση
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι με τις δηλώσεις του περί επικείμενης εισβολής της Ρωσίας τις επόμενες μέρες στην Ουκρανία υποδαυλίζει την ένταση.

Οι δηλώσεις που γίνονται, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι η Μόσχα σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία, κλιμακώνουν την κατάσταση, δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δυστυχώς, με παρόμοιες δηλώσεις υποδαυλίζεται η ένταση», δήλωσε ο Πεσκόφ, με αφορμή τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι μια εισβολή είναι πιθανή «μέσα στις επόμενες ημέρες».

Επίσης, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν χαρακτήρισε «λυπηρά και επικίνδυνα» τα στρατιωτικά σενάρια που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Βερσίνιν ωστόσο σημείωσε ότι ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες επιστρέφουν ήδη στις βάσεις τους.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τεράστιες δυνάμεις κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά συνεχίζει να υποστηρίζει ότι είναι οι ενέργειες και οι δηλώσεις της Δύσης που τροφοδοτούν την κρίση.