Διάγγελμα Ζελένσκι: Την Τετάρτη η ρωσική επίθεση

Την ίδια ημέρα, την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Ζελένσκι την κηρύσσει ως ημέρα εθνικής ενότητας για την Ουκρανία.

Η ανάρτηση του προέδρου Ζελένσκι, που συνοδεύεται από το βίντεο με το διάγγελμα:

Η Τετάρτη έχει αναφερθεί από πληροφορίες που προέρχονται από τη CIA ως η ημέρα που θα ξεσπάσει μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Στο διάγγελμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρει πως στη χώρα, την ημέρα αυτή, θα παίζει παντού ο εθνικός ύμνος από το πρωί, ενώ θα κρεμαστεί η σημαία της χώρας σε κεντρικά κτίρια. Την Τετάρτη «θα υψώσουμε σημαίες, θα βάλουμε μπλε και κίτρινες κορδέλες και θα δείξουμε στον κόσμο την ενότητά μας» είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διεμήνυσε νωρίτερα πως η ρωσική εισβολή θα ξεσπάσει πιθανότατα πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, πριν από τις 20 Φεβρουαρίου δηλαδή. Την ίδια προειδοποίηση επανέλαβε και ο σύμβουλος ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Λαβρόφ σε Πούτιν: Υπαρκτή η πιθανότητα μιας συμφωνίας με τη Δύση
Την ίδια ώρα, ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε διάλογο που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίτευξης μιας συμφωνίας με τη Δύση σε βασικά θέματα που έχουν τεθεί από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ γύρω από την κρίση στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ παρουσίασε στην εισήγησή του τις απόψεις του υπουργείου του για τις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις προτάσεις της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, δηλώνοντας ότι «υπάρχει η πιθανότητα» να καταλήξει η Ρωσία σε συμφωνία σε βασικά ζητήματα.

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Κίεβο στο Λβιβ
Εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων, η Ουάσινγκτον αποφάσισε να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία από το Κίεβο στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, ενόψει της «δραματικής επιτάχυνσης» της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα, ανακοίνωσε σήμερα επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Η πρεσβεία θα παραμείνει σε επαφή με την ουκρανική κυβέρνηση», αλλά «προτρέπουμε σθεναρά όλους τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Προπαγανδιστικά βίντεο από τη ρωσική τηλεόραση -«Ουκρανοί εθνικιστές σχεδιάζουν να σφαγιάσουν Ρώσους»
Στραμμένα στις εξελίξεις γύρω από την ουκρανική κρίση παραμένουν τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας, την ώρα που η ρωσική τηλεόραση μεταδίδει ότι Ουκρανοί εθνικιστές σχεδιάζουν να σφαγιάσουν Ρώσους, στα ανατολικά της χώρας.

Όπως μεταδίδει η «Daily Mail», κάτι τέτοιο, σύμφωνα με παρατηρητές, μπορεί να αποτελέσει το τελικό βήμα για τη ρωσική εισβολή.

Ο Ντμίτρι Κισέλιοφ, πιστός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Πούτιν, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση την Κυριακή χρησιμοποίησε ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία έχει «βασανίσει και σκοτώσει άγρια» χιλιάδες αμάχους στην περιοχή Ντονμπάς.

Μάλιστα, παρουσιάστηκε σε βίντεο με αυτονομιστή μαχητή στην περιοχή, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι Ουκρανοί εθνικιστές απείλησαν ότι «θα μας σφάξουν όλους και θα κρεμάσουν τα παιδιά μας σε σύρματα».

Η «Daily Mail» κάνει λόγο για τακτική της Μόσχας που θυμίζει τη ρωσική προπαγάνδα που διαδόθηκε πριν από την τελευταία εισβολή στην Ουκρανία, το 2014.

Σήμερα πιστεύεται ότι υπάρχουν 148.000 Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρωμένοι στα σύνορα -υποστηριζόμενοι από χιλιάδες άρματα μάχης και πυροβόλα-, με την Ουάσιγκτον να προειδοποιεί ότι μια εισβολή μπορεί να έρθει ήδη από την Τετάρτη.

Εν μέσω μιας από τις σοβαρότερες αντιπαραθέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ένας Ρώσος στρατιωτικός αρχηγός προειδοποίησε ότι το ναυτικό είναι έτοιμο να χτυπήσει οποιοδήποτε ξένο σκάφος εισέλθει στα χωρικά ύδατα της χώρας.