ΝΑΤΟ: Στη Γερμανία οι πρώτες αμερικανικές ενισχύσεις – Στο επίκεντρο η Ουκρανία

Η κίνηση αυτή από πλευράς ΗΠΑ έρχεται εν μέσω της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα (4/2) η Ευρωπαϊκή Διοίκηση του Αμερικανικού Στρατού (EUCOM).

«Στρατιώτες από το 18ο Αερομεταφερόμενο Σώμα αφίχθησαν σήμερα στο Βισμπάντεν», δήλωσε εκπρόσωπος της EUCOM σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, συμπληρώνοντας πως θα εγκατασταθούν στη Γερμανία για να υποστηρίξουν 1.700 αλεξιπτωτιστές που πρόκειται να αναπτυχθούν στην Πολωνία.

«Πρόκειται για τους πρώτους από τους 2.000 στρατιώτες που θα έρθουν στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου για τη μετακίνηση επιπλέον δυνάμεων από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη για την υποστήριξη των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (3/2) ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, διέταξε την αποστολή σχεδόν 3.000 επιπλέον στρατιωτών σε Πολωνία και Ρουμανία για να προστατεύσουν την ανατολική Ευρώπη από μία πιθανή «διάχυση της ουκρανικής κρίσης».

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, μία ομάδα περίπου 1.000 στρατιωτικών θα μεταφερθούν από το Βίλσεκ της Γερμανίας στη Ρουμανία. Παράλληλα, περίπου 1.700, κυρίως από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, θα σταλούν από το Fort Bragg της Βόρειας Καρολίνας στην Πολωνία. Επιπλέον, 300 στρατιωτικοί από την ίδια βάση πρόκειται να μετακινηθούν στη Γερμανία.

ΗΠΑ: Στην Ουάσιγκτον στις 7 και 8 Φεβρουαρίου ο Ζοζέπ Μπορέλ

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, με το ζήτημα της ενέργειας να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Η είδηση αυτή έρχεται λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό πως ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα συζητήσουν για τη διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας, την Κίνα και την G7, όταν συναντηθούν στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Όπως ανακοινώθηκε, στις 7 Φεβρουαρίου, ο Ζ. Μπορέλ θα έχει διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για να συζητήσει επείγοντα ζητήματα της διεθνούς ατζέντας και να επιβεβαιώσει εκ νέου την ισχύ της διατλαντικής εταιρικής σχέσης σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια διπλωματία.

Στη συνέχεια, ο ύπατος εκπρόσωπος θα προεδρεύσει μαζί με την επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, του Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ, μαζί τον Αντ. Μπλίνκεν και την υπουργό Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ θα είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της συνεργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή δέσμευση με στόχο την επιτάχυνση μιας δίκαιης και καθαρής ενεργειακής μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και όλου του κόσμου. Η εκδήλωση έρχεται σε μια κομβική στιγμή για την αντιμετώπιση του ενεργειακού εφοδιασμού για την αντιμετώπιση της διαθεσιμότητας φυσικού αερίου και των ασταθών τιμών.

Στις 8 Φεβρουαρίου ο Ζοζέπ Μπορέλ θα μιλήσει στην εναρκτήρια εκδήλωση της σειράς «Jean Monnet Conversations», που συνδιοργανώνεται από την αντιπροσωπεία της ΕΕ, τη γαλλική πρεσβεία και το The Atlantic, ενώ αναμένεται να έχει συναντήσεις με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.