Μυρίζει «μπαρούτι» στην Ουκρανία: Με το χέρι στη σκανδάλη Μπάιντεν και Πούτιν (φωτο+βίντεο)

«Σκληρή γραμμή» φαίνεται ότι κράτησε η Ρωσία κατά την συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ, όπως τουλάχιστον προκύπτει από ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, την ίδια ώρα που έχει αναπτύξει περισσότερους από 127.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία αυξάνοντας τους φόβους για εισβολή στη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Κατέστη σαφές στον Άντονι Μπλίνκεν, ότι η περαιτέρω αγνόηση των νόμιμων ανησυχιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες σχετίζονται πρωτίστως με τη συνεχιζόμενη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ στρατιωτική κυρίευση του εδάφους της Ουκρανίας δια της μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης δυνάμεων και μέσων της συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας, θα έχει τις πλέον σοβαρές συνέπειες».

Εν μέσω των ανησυχιών, οι χώρες της Βαλτικής αλλά και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, στέλνουν στην περιοχή όπλα και ναυτικές δυνάμεις.

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του «προφητεύει» επέμβαση του Πούτιν, αλλά παράλληλα δηλώνει ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η Ρωσία να ενεργήσει με τρόπο που δεν εμπίπτει στις παραμέτρους ενός συμβατικού πολέμου.

«Η Ρωσία έχει μια μακρά ιστορία στη χρήση μέτρων, εκτός της απροκάλυπτης στρατιωτικής επέμβασης, στην επιθετική πολιτική της όπως παραστρατιωτικές τακτικές – τις λεγόμενες επιθέσεις γκρίζας ζώνης και ενέργειες από Ρώσους μισθοφόρους» είπε.

Στα σύνορα ρωσικές δυνάμεις

Εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εταιρεία δορυφορικών εικόνων Maxar Technologies δείχνουν εξοπλισμό και στρατεύματα στο Κλίμοβο σε απόσταση μόλις 8 μιλίων από τα σύνορα με την Ουκρανία και στο Κλίντσι, περίπου 18 μίλια από τα σύνορα.

Οι χερσαίες ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 106.000 στρατιώτες, ενώ αν προστεθούν οι θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις, ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών υπερβαίνει τις 127.000.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ δηλώνει «πεπεισμένος» ότι δεν θα γίνει εισβολή της Ρωσίας

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε χθες Παρασκευή «πεπεισμένος» ότι «δεν θα γίνει» παρείσφρηση ή εισβολή στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξέφρασε την ευχή η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης στην οποία έχουν εμπλακεί η Ρωσία και οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα.

«Δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα γίνει αυτό» και «έχω την ισχυρή ελπίδα πως έχω δίκιο», πρόσθεσε. «Θεωρώ ότι η διπλωματία είναι το μέσο επίλυσης των προβλημάτων», υπογράμμισε ακόμη ο Αντόνιο Γκουτέρες, κρίνοντας πως πρέπει να «αποφύγουμε το χειρότερο».

Την Τετάρτη, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει δώσει διαταγή να συγκεντρωθούν στρατεύματα στα σύνορα της χώρας του με την Ουκρανία, δεν θέλει «πόλεμο μεγάλης κλίμακας», αλλά πρόσθεσε πως «νομίζω πως θα εισβάλει» στην επικράτειά της με τον έναν τρόπο ή τον άλλο, διότι «πρέπει να κάνει κάτι». Δεν έκανε καμία διευκρίνιση. Η Ρωσία διαβεβαιώνει πως δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία, παρά τη συγκέντρωση στρατιωτών και οπλισμού στα σύνορα.

Οι ΗΠΑ απειλούν τη Ρωσία με… ομοβροντία, αν πατήσει πόδι στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα σκληρό φαίνεται πως ήταν το πολιτικό πόκερ της συνάντησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Ελβετία όπου χθες συζήτησαν τις εξελίξεις στα ρωσοτουρκικά σύνορα, όπου η απειλή πολέμου είναι πιο κοντά από ποτέ.

Το αδιέξοδο φάνηκε πριν από την έναρξη των συνομιλιών με τη Ρωσία να θέτει ως «κόκκινη γραμμή» την αποχώρηση των νατοικών δυνάμεων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε την απελευθέρωση δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στη Ρωσία αλλά και αποδείξεις, ότι η Μόσχα δεν ετοιμάζεται να βάλει μπότα στην Ουκρανία. Η κάθε πλευρά εμφανίστηκε ανυποχώρητη και δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από τη συνάντηση, κάτι που προεξόφλησε ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ προτού καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Τα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση, πάντως, αποκάλυψε εν μέρει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, μιλώντας στο δίκτυο ABC και τον δημοσιογράφο Τζωρτζ Στεφανόπουλο, στην εκπομπή Good Morning America, λίγο μετά την συνάντησή τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Άντονι Μπλίνκεν είπε πως δεν περίμενε να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα από την εν λόγω συνάντηση σημειώνοντας πως θεώρησε επίτευγμα το ότι πλέον οι δύο πλευρές καταλαβαίνουν καλύτερα η μία τις απαιτήσεις της άλλης. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πάντως τόνισε πως είναι ανησυχητικό το γεγονός πως 100.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται γύρω από τα ουκρανικά σύνορα.

Όπως είπε ο Άντονι Μπλίνκεν: «Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι με τη Ρωσία ότι οποιεσδήποτε ρωσικές δυνάμεις εισέρχονται στην Ουκρανία συνιστά εισβολή που θα λάβει μια πολύ γρήγορη, ενωμένη και αυστηρή απάντηση.

Ταυτόχρονα, με βάση την ιστορία, γνωρίζουμε πολύ καλά άλλα πράγματα που η Ρωσία δεν κάνει από το να στείλει στολές σε άλλη χώρα για να προσπαθήσει να την αποσταθεροποιήσει, να ανατρέψει την κυβέρνησή της, υβριδικές ενέργειες, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κ.λπ. Κατέστησα εξίσου σαφές στον Υπουργό Λαβρόφ ότι θα απαντήσουμε και σε αυτούς με γρήγορο, αυστηρό και ενωμένο τρόπο, αλλά αυτό είναι ανάλογο με αυτό που κάνει η Ρωσία».

Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώθηκε στην «ερώτηση των ημερών», καθώς ο Τζωρτζ Στεφανόπουλος κάλεσε τον Άντονι Μπλίνκεν να απαντήσει εάν «είμαστε πιο κοντά ή πιο μακριά από τον πόλεμο». Εκεί, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε: «Θα έπρεπε πραγματικά να ρωτήσετε τον πρόεδρο Πούτιν. Θα είναι τελικά ο πρόεδρος Πούτιν που θα αποφασίσει τι θα κάνει η Ρωσία.

Αλλά εδώ βρισκόμαστε: Με βάση όσα ακούσαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θα γράψουμε και τις δύο βαθιές ανησυχίες που έχουμε εμείς και άλλοι σύμμαχοι και εταίροι για τις ενέργειες της Ρωσίας, όχι μόνο σε σχέση με την Ουκρανία αλλά ευρύτερα όταν πρόκειται για πράγματα που κάνει και απειλούν την ασφάλεια. Θα αντιμετωπίσουμε ορισμένες από τις ανησυχίες που έχει εγείρει η Ρωσία μαζί μας και θα θέσουμε στο τραπέζι κάποιες ιδέες για το πώς θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε ο ένας το αίσθημα ασφάλειας του άλλου στο μέλλον.

Και στη συνέχεια με βάση αυτό και με βάση την απάντηση της Ρωσίας, αναμένουμε ότι θα βρεθούμε ξανά μαζί στο τραπέζι και θα δούμε αν θα συνεχίσουμε να το προωθούμε μέσω της διπλωματίας.

»Αλλά Τζωρτζ, την ίδια στιγμή που το κάνουμε αυτό, γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι η Ρωσία συνεχίζει να έχει αυτές τις δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας, συνεχίζει να τις ενισχύει, συνεχίζει να κάνει βήματα που είναι κλιμακωτικά και όχι αποκλιμακωτικά.

Και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε, το οποίο χτίζει μια πολύ ισχυρή, ενωμένη απάντηση από τους συμμάχους και τους εταίρους σε οποιαδήποτε ανανεωμένη ρωσική επιθετικότητα. Είναι πολύ σαφές, και το ξεκαθάρισα και πάλι στον Υπουργό Λαβρόφ, ότι οποιαδήποτε νέα επιθετικότητα θα αντιμετωπίσει τεράστιες συνέπειες και θα προέλθει από εμάς, από την Ευρώπη και άλλους συμμάχους και εταίρους».

Σε αυτό το κλίμα έντασης, η Ρωσία έστειλε νέο μήνυμα με το οποίο απειλεί με συνέπειες στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αγνοήσουν τις «ανησυχίες» του Κρεμλίνου. «Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει ενημερωθεί πως σε περίπτωση που δεν δώσει την πρέπουσα σημασία στις ανησυχίες μας, θα υπάρξουν πιο σοβαρές συνέπειες» διεμήνυσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Το ΝΑΤΟ απορρίπτει το αίτημα της Μόσχας για αποχώρηση δυνάμεων

Το ΝΑΤΟ απέρριψε, πάντως, κατηγορηματικά το αίτημα της Ρωσίας για αποχώρηση των δυνάμεων της Συμμαχίας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία καθώς και την ιδέα της δημιουργίας σφαιρών επιρροής στην Ευρώπη.

«Το ΝΑΤΟ δεν θα αποκηρύξει την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον, μεταξύ άλλων και με την παρουσία στρατευμάτων μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», ανέφερε η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου σε μια ανακοίνωσή της. Η Μόσχα έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ δεσμευτικές εγγυήσεις ότι θα σταματήσει την επέκτασή του και θα επιστρέψει στα όριά του του 1997.

Πολεμικά γυμνάσια της Ρωσίας, περικυκλώνουν την Ουκρανία

Την ίδια ώρα η Μόσχα παρουσιάζει νέα οπλικά συστήματα και παρά τις προσπάθειες της διπλωματίας, το θερμόμετρο παραμένει στο «κόκκινο» καθώς η Ρωσία βλέπει μία προσπάθεια της Δύσης να συνασπιστεί σε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντί της.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι περίπλοκη, αφού αυτή τη στιγμή, η Ρωσία συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, κάτι που για την Δύση, κάνει αναπόφευκτο το ενδεχόμενο εισβολής. Από την πλευρά της η Μόσχα απαντά πως δεν έχει καμία τέτοια διάθεση και επιμένει να λέει πως η Δύση δεν θα έπρεπε να στρέφει τα βλέμματά της προς Ανατολάς και αποκλείει κάθε ενδεχόμενο διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Τα πολεμικά γυμνάσια της Ρωσίας με το βλέμμα στην Ουκρανία

Η περιοχή βρίσκεται στην κόψη του μαχαιριού από τα τέλη του περασμένου έτους, όταν η Μόσχα μετέφερε στρατεύματα, άρματα μάχης και πυραύλους, κοντά στα σύνορα, αλλά οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την αύξηση του εξοπλισμού και των κινήσεων στρατευμάτων, μεταξύ των οποίων η στρατιωτική αστυνομία , από το άκρο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Νέα στοιχεία για μια τεράστια στρατιωτική συσσώρευση σε κοντινή απόσταση από την Ουκρανία προέκυψαν, όπως μεταδίδει η Daily Mail σε δορυφορικές εικόνες της 19ης Ιανουαρίου, οι οποίες δείχνουν μια ομάδα μάχης που αναπτύχθηκε στη βάση Voronezh περίπου 200 μίλια από την Ουκρανία, καθώς και σειρές πυροβολικού αρμάτων μάχης και εξοπλισμού υποστήριξης που συγκεντρώθηκαν στο Yelnya, 77 μίλια από τα σύνορα της Ρωσίας με τη Λευκορωσία.

Άλλες εικόνες δείχνουν στρατιωτικό εξοπλισμό συγκεντρωμένο σε δύο βάσεις, τις Klintsky και Klimovo, που βρίσκονται μόλις 18 μίλια (30 χιλιόμετρα) από τα σύνορα της Λευκορωσίας και όχι περισσότερο από 31 μίλια (50 χιλιόμετρα) από τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ενημερωθεί ότι θα μπορούσαν να λείπουν από το σπίτι τους για έως και «εννέα μήνες» αφού μεταφέρθηκαν χιλιάδες μίλια από τα ανατολικά της χώρας στη συνοριακή περιοχή και προειδοποιήθηκαν να αναμένουν εμπλοκή σε μια σύγκρουση στην Ουκρανία. Περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή νέοι στα σύνορα της Ουκρανίας.

Και, σε μια άλλη εξέλιξη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τεράστιες νέες ναυτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτόν τον και τον επόμενο μήνα σε τέσσερις θάλασσες στις οποίες θα συμμετέχουν 140 πολεμικά πλοία και δεκάδες χιλιάδες ναύτες. Τα πολεμικά γυμνάσια θα διεξαχθούν στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό, την Αρκτική και τη Μεσόγειο με «περισσότερα από 140 πολεμικά πλοία και πλοία υποστήριξης, περισσότερα από 60 αεροσκάφη, 1.000 τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού και περίπου 10.000 στρατιώτες», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Από την πλευρά του, τώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκονται σε διπλωματικό πυρετό όχι μόνο για να αποφευχθούν τα χειρότερα αλλά και για να υπάρξει η όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στην διένεξη Ουκρανίας και Ρωσίας.

Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία στέλνουν πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία

Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής.

«Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και οι Σύμμαχοί τους εργάζονται χωρίς καθυστέρηση από κοινού για να παραδώσουν τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή.

Η Εσθονία θα στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και οι άλλες δύο χώρες θα παραδώσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το πράσινο φως στις χώρες της Βαλτικής να στείλουν οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία, ανέφεραν την Τετάρτη τρεις πηγές που είχαν γνώση της απόφασης αυτής.

Ο Μοραβιέτσκι ζητά σκληρή και ενιαία ευρωπαϊκή στάση υπέρ της Ουκρανίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν μια σκληρή, ενιαία στάση απέναντι στη Ρωσία, εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα προετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκλήρωσε τις διήμερες συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα χθες και η Βαρσοβία έχει δηλώσει ότι το Κίεβο μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή της σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.