Νέο παραλήρημα Τσαβούσογλου: Κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο ότι στηρίζουν τρομοκράτες

Σε νέα επίθεση κατά της χώρας μας, αλλά και της Κύπρου προχώρησε χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο ότι στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αρχικά στράφηκε κατά της Κύπρου, λέγοντας ότι έχει δώσει άδεια για να λειτουργήσει γραφείο των Κούρδων της Βόρειας Συρίας, που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει σχέση με το PKK.
«Αυτή είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, επιτρέπουν να ανοίξουν ένα γραφείο εκεί. Αν δεχθεί η Τουρκία ή οι τουρκοκύπριοι επίθεση, θα πληρώσουν ένα πολύ βαρύ τίμημα. Nα μην παίζουν με την φωτιά» δήλωσε για την Κύπρο.

Την ίδια ώρα κατηγόρησε την Ελλάδα για στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεις όπως το PKK και ότι έχουν εκπαιδευτεί τρομοκράτες της οργάνωσης αυτής και έχουν κάνει επιθέσεις στην Τουρκία. Η Ελλάδα στηρίζει και υποδέχεται τους «Γκιουλενιστές», τόνισε. «Άλλο οι διαφορές που έχουμε σε διαφορά θέματα και άλλο η τρομοκρατία. Αυτό είναι ζήτημα ασφάλειας. Όποιος παίζει με αυτά μπορεί να πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα» κατέληξε.

Ωστόσο, σε έμεση επίθεση προχώρησε στις χώρες της Ε.Ε. ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας στους πρέσβεις της χωρών-μελών στην Άγκυρα επέμεινε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένει μια στρατηγική του προτεραιότητα και ότι παρ’ όλες τις αδικίες που έχει υποστεί η Τουρκία από τη μεριά της ΕΕ, ο ίδιος επιμένει η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και η επανεκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας θα είναι προς αμοιβαίο συμφέρον.

Βεβαίως, δεν παρέλειψε να κάνει κριτική στην ΕΕ για την καθυστέρηση που επιδεικνύει η ΕΕ στις συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους υπηκόους, ελπίζοντας ότι μέσα στο 2022 θα υπάρξει πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο ότι προσπαθούν να σαμποτάρουν την επαναπροσέγγιση της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ένα βασικό αγκάθι στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Ερντογάν επέμεινε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει «ειλικρινή αυτοκριτική», γιατί δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στους Τουρκοκυπρίους το 2004, όταν η Τουρκοκυπριακή κοινότητα είχε δεχτεί τους όρους του «Σχεδίου Άναν», που όμως το απέρριψε η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν επέμεινε ότι η Τουρκία αποτελεί ουσιαστικά τμήμα της άμυνας της Ευρώπης και ανέφερε ότι η Τουρκία τελικά κάνει πράξη τα προγράμματα επανεγκατάστασης προσφύγων που δεν μπορεί να κάνει πράξη η ΕΕ. Υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι η παρουσία της Τουρκίας στον θύλακα της Ιντλίμπ στη Συρία που εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν νέα προσφυγικά κύματα προς την Ευρώπη. Δεν παρέλειψε βέβαια να ζητήσει από την ΕΕ να σταματήσει τις «απάνθρωπες και παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών» που εφαρμόζει η Ελλάδα στο Αιγαίο.

Να θυμλισουμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, λίγα 24ωρα πριν επανήλθε με νέες αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα» στη διάρκεια της καθέλκυσης της κορβέτας UFUK. «Η ασφάλεια της χώρας μας, που περικλείεται από τρεις θάλασσες, μπορεί να επιτευχθεί με την καλύτερη προστασία της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’. Για την ασφάλεια της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’ κάνουμε πολλά βήματα που ενισχύουν τον στόλο ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αποτρεπτική δύναμη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

O Ερντογάν, εξήγγειλε μη επανδρωμένα σκάφη (πλοιάρια) που θα βγαίνουν σαν «ολόκληρα κοπάδια» στις θάλασσες, λίγες μόλις ημέρες από την άφιξη των πρώτων 6 μαχητικών rafale στην Ελλάδα που θα αλλάξουν τους συσχετισμούς στους αιθέρες.