Αλλάζει η φορολοταρία: Μεγαλύτερα «δώρα» έως και 50.000 ευρώ

Aλλάζει ριζικά από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η φορολοταρία, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή, καταργώντας τα σημερινά έπαθλα των 1.000 ευρώ ανά μήνα σε 1.000 τυχερούς και θεσπίζοντας αυξημένα χρηματικά έπαθλα σε λιγότερους όμως τυχερούς, καθώς και σούπερ κλήρωση με 12 υπερτυχερούς στο τέλος του χρόνου.

Οπως προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή, από τον Φεβρουάριο οι τυχεροί της νέας φορολοταρίας θα φτάνουν κάθε μήνα τους 556 με έναν υπερτυχερό από αυτούς να κερδίζει έπαθλο 50.000 ευρώ, πέντε τυχερούς από 20.000 ευρώ, 50 από 5.000 ευρώ και 500 από 1.000 ευρώ.

Παράλληλα στο τέλος κάθε χρόνου θα διεξάγεται μια “σούπερ “Χριστουγεννιάτικη ειδική κλήρωση μέσω της οποίας στην κληρωτίδα θα συμμετέχουν αθροιστικά όλοι οι λαχνοί που συγκεντρώθηκαν το τρέχον έτος από κάθε πολίτη.

Η κλήρωση θα αναδεικνύει 12 υπερ-τυχερούς που θα λαμβάνουν από 100.000 ευρώ έκαστος, ενώ χρηματικά έπαθλα των 1.000 ευρώ θα λαμβάνουν και τυχεροί ο αριθμός των οποίων θα καθορίζεται από το χρηματικό ποσό που τυχόν παρέμεινε αδιάθετο κατά τις μηνιαίες κληρώσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Αύγουστο κάθε χρόνο.

Ειδικά για την φετινή “σούπερ” κλήρωση στο τέλος του χρόνου θα ληφθούν υπόψη για τους σούπερ τυχερούς οι λαχνοί που συγκεντρωσε ο κάθε πολίτης στο διάστημα Φεβρουάριος 2022 έως Δεκέμβριος 2022 και για τους τυχερούς που θα εισπράξουν 1.000 ευρώ τα αδιάθετα ποσά της περιόδου Φεβρουαρίου 2022-Αυγούστου 2022.

Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου ο αριθμός των λαχνών που θα μπαίνουν στην κληρωτίδα της φορολοταρίας και τους οποιους θα αποκτούν οι συναλλασόμενοι με ηλεκτρονικά μέσα θα αυξάνεται όσο περισσότερες θα είναι και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τους (με πιστωτικές η χρεωστικές κάρτες,e-banking κλπ), και ειδικά εάν αυτές ξεπεράσουν το όριο του 30% επί του ετήσιου εισοδήματος το οποίο θεωρείται υποχρεωτικό.

Σε περίπτωση που το ποσό που καταναλώνεται με χρήση πλαστικού χρήματος ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής μέσα στο μήνα αναφοράς υπερβαίνει το 30%, 50% ή 70% του μηνιαίου εισοδήματος, οι λαχνοί διπλασιάζονται, τριπλασιάζονται ή τετραπλασιάζονται αντίστοιχα, ενώ οι λαχνοί κάθε συμμετέχοντα, προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Το ανώτατο όριο συναλλαγών που λαμβάνονται υπόψη για τη συμμετοχή στην κλήρωση ορίζεται στο ποσό των 10.000 ευρώ ανά μήνα και ανά συμμετέχοντα.