Μητσοτάκης: Για την απόκτηση των Rafale, δεν έχουμε ανάγκη την άδεια κανενός (Εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο)

Τα νέα Rafale υποδέχτηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της τελετής άφιξης των αεροσκαφών από τη Γαλλία.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλών: «Οι ριπές του ανέμου είναι έτοιμες να φυλάξουν τους ελληνικούς ουρανούς. Μέσα στο 2022 θα αφιχθεί και η δεύτερη εξάδα και ως τα μέσα του 2023 η τρίτη, για να ακολουθήσουν αμέσως μετά και τα υπόλοιπα έξι. Η απόκτησή τους συνδέεται με την ανανέωση του υλικού της πολεμικής μας αεροπορίας, που είχε χαρακτηγριστεί κατεπείγουσα, απαντά ωστόσο και στις επίκαιρες ανάγκες της αμυντικής μας θωράκισης και στις συνθήκες πάνω από το εθνικό έδαφος και στο Αιγαίο, συνεχίζοτας την παράδοση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, που ξεκινά από τη Μεταπολίτευση. Πρόκειται για μια γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, που καθιστά την αεροπορία μας μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας και Γαλλίας, δινοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Τα νέα Rafale είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα νέο, πιο ειρηνικό αύριο για την ευρύτερη περιοχή. Σε λίγο, θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες, με τις οποίες μοιράζονται κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία».

Και συνέχισε, αναφέροντας: «Για την απόκτηση των Rafale, δεν έχουμε ανάγκη την άδεια κανενός. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως με την ίδια αποφασιστικότητα που κλείνουμε την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατάμε ανοιχτά τα παράθυρα διαλόγου. Τα νέα μαχητικά θα ενταχθούν στη μοίρα Γεράκι. Όπως “Ιέραξ” ονομάστηκε ένα από τα πρώτα στατιωτικά αεροπλάνα που έλαβε ξανά η Ελλάδα πριν από 110 χρόνια από τη Γαλλία επί Ελευθερίου Βενιζέλου. Ακολούθησαν χρόνια ακμής και θριάμβων για την Ελλάδα. Καλωσορίζω τους χειριστές των Rafale, που τα έφεραν εδώ από τη Γαλλία, με τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου: Η Ελλάς θα παρακολουθεί πάντα την πρόοδο των εθνών κι έχω την ελπίδα πως δια των αεροπλάνων μας, θα ανυψωθεί η εθνική μας ελπίδα».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμα ότι απαλλάσσονται από κάθε φόρο τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα των ένστολων.