Διαψεύδει η τουρκική Ακτοφυλακή την πρόσφατη «ένταση» στα Ίμια

Διαψεύδει κατηγορηματικά η τουρκική Ακτοφυλακή, τα πρόσφατα δημοσιεύματα της εφημερίδας Sozcu, που «είδαν» ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην περιοχή των βραχονησίδων Ίμια. Με ανακοίνωση η διοίκηση της τουρκικής Ακτοφυλακής, κατηγορεί ευθέως την εφημερίδα και τον δημοσιογράφο της Γιασάρ Αντέρ, για «κατασκευασμένα δημοσιεύματα» που «απέχουν από την αλήθεια».

Τις τελευταίες μέρες του 2021 η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Sozcu, δημοσίευσε δύο «αποκλειστικά» ρεπορτάζ του Αντέρ, με τίτλους:

«Ένταση στα Ίμια μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» (27/12/2021) και «Ένταση στα Ίμια την τελευταία μέρα του έτους» (31/12/2021), δημοσιοποιώντας μάλιστα και βίντεο, το οποίο υποτίθεται αποτελούσε μάρτυρα της έντασης.

«Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα προσπαθούν να δημιουργήσουν την αίσθηση στην κοινή γνώμη Ελλάδας και Τουρκίας, πως υπάρχει ένταση ανάμεσα στα σκάφη του Λιμενικού Σώματος των δύο χωρών» τονίζει η ανακοίνωση, σημειώνοντας πως δημοσιεύματα με αυτό το περιεχόμενο, υπάρχουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εννοώντας το προηγούμενο του περασμένου Φεβρουαρίου, που πάλι ο Αντέρ και η Sozcu «είδαν» ένταση στα Ίμια.

«Όπως γίνεται αντιληπτό από τις εικόνες του επίμαχου βίντεο, η είδηση ​​για υποτιθέμενη ένταση ανάμεσα στα σκάφη του Λιμενικού Σώματος των δύο χωρών απέχει τελείως από την αλήθεια και είναι κατασκευασμένη» συνεχίζει η ανακοίνωση, καταλήγοντας : «Η Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος είναι σε υπηρεσία 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των θαλασσών μας».

Το περασμένο Σάββατο η Sozcu, υποστήριξε πως: «Η τουρκική ακτοφυλακή, η οποία περιπολούσε την περιοχή, απομάκρυνε έξι ελληνικά αλιευτικά και ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής που ήθελαν να έρθουν στα Ίμια, στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού στα Μούγλα» δημοσιοποιώντας μάλιστα και σχετικό βίντεο.

Νωρίτερα, μία εβδομάδα πριν, έγραφε πάλι ο Αντέρ: «Το ελληνικό Λιμενικό και οι Έλληνες ψαράδες ήθελαν να πλησιάσουν τα Ίμια. Οι Έλληνες εμπόδισαν να πλησιάσει στην περιοχή σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Τουρκικά και ελληνικά σκάφη πλησίασαν το ένα το άλλο» αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας πως το περιστατικό συνέβη μεταξύ 15.00 και 16.00 το απόγευμα, όταν τα ελληνικά αλιευτικά πλησίασαν σε απόσταση 20 μέτρων τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής».

Δεν είναι πρώτη φορά που ο Γιασέρ Αντέρ και η Sozcu «βλέπουν» ένταση ανάμεσα σε σκάφη του ελληνικού Λ.Σ. και της τουρκικής Ακτοφυλακής. Παρόμοιο ρεπορτάζ δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε η εφημερίδα είχε υποστηρίξει πως δύο σκάφη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος από την Κάλυμνο, επιχείρησαν να προσεγγίσουν τις βραχονησίδες Ίμια, μ’ αποτέλεσμα να παρέμβει η τουρκική Ακτοφυλακή και να υπάρξει ένταση.

Το δημοσίευμα μάλιστα έγραφε πως οι Έλληνες θέλησαν να πραγματοποιήσουν τελετή για τους τρείς αξιωματικούς που χάθηκαν τη βραδιά της κρίσης των Ιμίων. Ωστόσο και τότε τόσο τουρκική Ακτοφυλακή όσο και το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών διέψευσαν κατηγορηματικά και πάλι Αντέρ και Sozcu.

Από τη διάψευση και τις βαριές αιχμές της τουρκικής ακτοφυλακής, προκύπτει πως είτε Sozcu και Αντέρ κάθε χρόνο τέτοια εποχή, και λόγω του «πολέμου» της τσιπούρας, θυμούνται τα Ίμια και βλέπουν «ένταση» ανάμεσα στις δύο χώρες για να κερδίσουν εντυπώσεις και επισκεψιμότητα ή όντως υπήρξε επεισόδιο λόγω της προσπάθειας τουρκικής ακταιωρού να παρενοχλήσει ελληνικά αλιευτικά, ανοιχτά των Ιμίων, αποχωρώντας τελικά από το σημείο με την εμφάνιση σκαφών του Λ.Σ.

Τις προηγούμενες μέρες, πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ελληνικά ΜΜΕ, συγκλίνουν προς τη δεύτερη εκδοχή. Μέχρι αυτήν τη στιγμή ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση – τοποθέτηση του Λιμενικού Σώματος.