ΗΠΑ – Υψηλότερη η θνητότητα από κορονοϊό στις κομητείες που ψήφισαν τον Τραμπ

Οι κάτοικοι των κομητειών που ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ έχουν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από κορονoϊό σε σχέση με εκείνους που ζουν σε κομητείες που ψήφισαν τον Τζο Μπάιντεν, διαπίστωσε έρευνα του Εθνικού Δημόσιου Ραδιοφώνου των ΗΠΑ.

Το NPR εξέτασε τους θανάτους ανά 100.000 άτομα σε περίπου 3.000 κομητείες των ΗΠΑ από τον Μάιο του 2021. Σύμφωνα με το NPR, η 1η Μαΐου επιλέχθηκε ως ημερομηνία έναρξης επειδή συμπίπτει περίπου με την εποχή που τα εμβόλια έγιναν διαθέσιμα σε όλους τους ενήλικες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι κομητείες που έδωσαν το 60% των ψήφων τους ή και περισσότερες στον Τραμπ στις εκλογές του 2020 σημείωναν έως και 2,7 φορές υψηλότερη θνητότητα από κορονoϊό σε σχέση με εκείνες που έβγαλαν πρώτο τον Μπάιντεν.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι κομητείες που ψήφισαν τον Τραμπ σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά είχαν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και ακόμη υψηλότερη θνητότητα από κορονoϊό.

Ο Τσαρλς Γκάμπα, ανεξάρτητος αναλυτής που συνέβαλε στον έλεγχο της μεθοδολογίας του NPR σημείωσε μιλώντας στον Guardian ότι τον Οκτώβριο, τα ένα δέκατο της χώρας που έδωσε τις περισσότερες ψήφους στους Ρεπουμπλικάνους είχε εξαπλάσια θνητότητα σε σχέση με το ένα δέκατο που έδωσε τις περισσότερες ψήφους στους Δημοκρατικούς.

«Οι αριθμοί αυτοί έχουν σημειώσει ελαφριά πτώση στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων», τόνισε. «Πλέον η θνητότητα είναι 5,5 φορές μεγαλύτερη».

Η Χαβάη, η Νεμπράσκα και η Αλάσκα αποκλείστηκαν από τη μελέτη, είτε επειδή δεν ανακοινώνουν τα εκλογικά αποτελέσματα ανά κομητεία, είτε επειδή δεν καταγράφουν στοιχεία εμβολιασμού ανά κομητεία.

Η μελέτη εξέτασε αποκλειστικά τις γεωγραφικές τοποθεσίες των θανάτων που συνδέονται με τον κορονoϊό. Οι πολιτικές απόψεις των θανόντων παραμένουν άγνωστες. Ωστόσο, σύμφωνα με το NPR, «η ισχύς της σύνδεσης, σε συνδυασμό με δημοσκοπικές πληροφορίες για τα εμβόλια, δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα».

Οι κάτοικοι των ρεπουμπλικανικών επαρχιών της χώρας, και οι λευκοί Ρεπουμπλικάνοι εν γένει, τείνουν να προβάλλουν μεγαλύτερες αντιστάσεις στον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κληροδοτήματος της Οικογένειας Κάιζερ, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των Ρεπουμπλικάνων έχει παγώσει περίπου στο 59%, ενώ το 91% των Δημοκρατικών έχουν εμβολιαστεί.

Οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται πιο ευάλωτοι στην παραπληροφόρηση για τον κορονoϊό και τα εμβόλια. Σύμφωνα με το KFF, το 94% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύουν έναν ή περισσότερους ψευδείς ισχυρισμούς για τον κορονoϊό και τα εμβόλια, ενώ το 46% πιστεύουν τέσσερις ή περισσότερους ψευδείς ισχυρισμούς. Μόλις το 14% των Δημοκρατικών πιστεύει τέσσερις ή περισσότερους ψευδείς ισχυρισμούς για τον ιό.

Ο πιο διαδεδομένος μύθος για τον κορονoϊό υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «φουσκώνει» τον αριθμό των θυμάτων.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, περισσότεροι από 788.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από κορονoϊό στις ΗΠΑ.

Πολλοί κυβερνήτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν υποβαθμίσει τις ανησυχίες για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχουν ασκήσει πιέσεις για την άρση υγειονομικών μέτρων όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση, με στόχο το πλήρες άνοιγμα της αγοράς.

«Έχουμε δει χαμηλότερα επίπεδα προσωπικής ανησυχίας μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων που παραμένουν ανεμβολίαστοι», δήλωσε η Λιζ Χέιμελ, αντιπρόεδρος έρευνας της κοινής γνώμης στο KFF μιλώντας στο NPR. «Υπάρχει τεράστια διαφορά σε σχέση με αυτά που είδαμε στις έγχρωμες κοινότητες, όπου η ανησυχία απέναντι στο ενδεχόμενο νόσησης είναι μεγάλη».

ΗΠΑ: Οι νεκροί από κορονοϊό σε ημερήσια βάση αντιστοιχούν σε συντριβή 15 Airbus 320 με 150 επιβάτες το καθένα

ΗΠΑ: Οι νεκροί από κορονοϊό σε ημερήσια βάση αντιστοιχούν σε συντριβή 15 Airbus 320 με 150 επιβάτες το καθένα

Την πρώτη αιτία θανάτου αποτελεί η λοίμωξη COVID-19 στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν πληθυσμό 330.000.000 και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου είχαν διαπιστωθεί 17.500.00 εκατομμύρια κρούσματα COVID-19 και 320.000 θάνατοι, δηλαδή η θνητότητα λόγω COVID-19 είναι περίπου 1,9% και το 0,1% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ απεβίωσε λόγω COVID-19.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, που δημοσιεύτηκαν προσφάτως (17 Δεκεμβρίου 2020) στο περιοδικό JAMA.

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό στις ΗΠΑ και κινδυνεύει να υπερκεράσει τις εφεδρείες του υγειονομικού συστήματος και πιθανώς να οδηγήσει σε απώλεια σημαντικού αριθμού ανθρώπινων ζωών. Ο ημερήσιος ρυθμός θνητότητας από COVID-19 αντιστοιχεί στις 2.988 χαμένες ζωές κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους ή σε συντριβή 15 αεροσκαφών τύπου Airbus 320 με 150 επιβάτες το καθένα, κάθε ημέρα.

Η συγκεκριμένη έρευνα συνέκρινε τους θανάτους λόγω COVID-19 μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου 2020 με τους θανάτους κατά την ίδια χρονική περίοδο το 2018. Η λοίμωξη COVID-19 ανήλθε στην 3η θέση των αιτιών θανάτου για τα άτομα ηλικίας 45 έως 84 ετών και η 2η συχνότερη αιτία θανάτου για τις ηλικίες των 85 ετών και άνω. Οι ενήλικες 45 ετών και άνω ήταν πιο πιθανό να καταλήξουν λόγω COVID-19 συγκριτικά με χρόνια νόσο του κατώτερου αναπνευστικού, τροχαία ατυχήματα, υπερδοσολογίες φαρμάκων, αυτοκτονίες ή ανθρωποκτονίες. Ειδικά για τους πιο ηλικιωμένους η απειλή από COVID-19 μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Από τον Οκτώβριο 2020 έως σήμερα υπολογίζεται ότι η θνητότητα έχει αυξηθεί περαιτέρω. Μεταξύ της 1ης Νοεμβρίου 2020 και της 13ης Δεκεμβρίου 2020 ο εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στη λοίμωξη COVID-19 τριπλασιάστηκε από τους 826 στους 2.430 θανάτους ημερησίως. Όπως συνέβη και την άνοιξη, η λοίμωξη COVID-19 έχει γίνει η μείζονα αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Για συγκριτικούς λόγους, ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο (που αποτελούν τις δύο κυριότερες αιτίες θανάτου για δεκαετίες) υπολογίζεται στους 1.700 και 1.600 θανάτους την ημέρα, αντίστοιχα. Με δεδομένο ότι τα ποσοστά θνητότητας από COVID-19 ξεπερνούν σαφώς αυτά τα όρια, η COVID-19 έχει γίνει πιο θανατηφόρος από την καρδιαγγειακή νόσο και τον καρκίνο. Μάλιστα, η θνητότητα επίκειται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς αναμένεται να αυξηθεί η μεταδοτικότητα κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων.

Επιπρόσθετα, ο αριθμός των θανάτων λόγω COVID-19 υποεκτιμά τους πλεονάζοντες θανάτους που οφείλονται στην πανδημία. Η επιβάρυνση του υγειονομικού συστήματος λόγω της πανδημίας μεταφράζεται και σε μείωση των συνολικών δεικτών υγείας του γενικού πληθυσμού και υπολογίζεται ότι οι πλεονάζοντες θάνατοι μπορεί να ανέλθουν έως και στο 20% των καταγεγραμμένων θανάτων λόγω COVID-19. Παράλληλα, ο θάνατος λόγω COVID-19 είναι ιδιαίτερα σημαντικός, όπως και με κάθε μεταδοτική νόσο, γιατί συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο νόσησης και θανάτου και για τους ανθρώπους που αποτελούν στενές επαφές.

Συμπερασματικά, οι συγγραφείς καταλήγουν ότι η αποτυχία να ληφθούν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της ιογενούς μετάδοσης έχει καταστήσει τους πολίτες των ΗΠΑ ιδιαίτερα ευάλωτους στη λοίμωξη COVID-19. Αυτό έχει οδηγήσει στο να γίνει η COVID-19, ουσιαστικά, η κυρίαρχη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, ειδικά για τις ηλικίες 35 ετών και άνω. Η προοπτική για αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια για το 2021 είναι γεγονός, ωστόσο η αποτελεσματικότητα σε συλλογικό επίπεδο δεν θα γίνει εμφανής αρκετά σύντομα ώστε να αποφευχθεί μία καταστροφική αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων που σχετίζονται με τη λοίμωξη COVID-19. Η ανάγκη όλος ο πληθυσμός να λαμβάνει μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση σωματικής απομάκρυνσης, παραμένει ακόμα απολύτως επίκαιρη.

Αποκαλύψεις “καίνε” τον Τραμπ για τον κορονοϊό

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν ειδοποιήσει από νωρίς, τουλάχιστον 12 φορές, τον Αμερικανό Πρόεδρο για την εξάπλωση της νόσου Covid-19 στη χώρα, σύμφωνα με παλιό δημοσίευμα της Washington Post, που επικαλείται ως πηγές πρώην και νυν κυβερνητικά στελέχη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ενημερωθεί επανειλημμένα από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για τους κινδύνους της επιδημίας του κορονοϊού ήδη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ανέφερε σε άρθρο της χθες Δευτέρα η εφημερίδα Washington Post.

Οι προειδοποιήσεις αυτές, περισσότερες από δώδεκα συνολικά, περιλαμβάνονταν στα απόρρητα έγγραφα που παραδίδουν καθημερινά προς ενημέρωση στον Αμερικανό Πρόεδρο οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας και περιείχαν μεταξύ άλλων προειδοποιήσεις για την εξάπλωση της covid-19 στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Τραμπ όμως υποβάθμιζε την επιδημία. Μάλιστα στην αρχή της πανδημίας είχε δηλώσει ότι η εξάπλωση του ιού είναι “υπό έλεγχο”, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα προέβλεψε ότι τα κρούσματα θα μειώνονται καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και η ζέστη.

“Μέσα σε λίγες ημέρες τα κρούσματα θα μειωθούν σχεδόν στο μηδέν”, είχε πει στις 26 Φεβρουαρίου. Η Washington Post επικαλείται ως πηγές της, χωρίς να τους κατονομάζει, νυν και πρώην μέλη της κυβέρνησης.

Επί εβδομάδες σε αυτές τις καθημερινές ενημερώσεις καταγραφόταν η εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας προειδοποιούσαν τον Τραμπ ότι η Κίνα απέκρυπτε πληροφορίες για τη θνησιμότητα της covid-19 και τον τρόπο εξάπλωσής της. Οι εκθέσεις υπογράμμιζαν επίσης τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις αυτής της επιδημίας στον πολιτικό και οικονομικό τομέα.

Ο Τραμπ δε διάβαζε τα έγγραφα

Πρόσωπα από το περιβάλλον του Αμερικανού Προέδρου που δεν κατονομάζονται δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο Τραμπ δεν διάβαζε αυτά τα έγγραφα και εκνευριζόταν ακόμη και όταν αναγκαζόταν να ενημερωθεί προφορικά σχετικά με την covid-19.

Ο Τραμπ επέβαλε περιορισμούς στα ταξίδια προς την Κίνα προς τα τέλη Ιανουαρίου, αλλά περίμενε ως τις 13 Μαρτίου για να κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν οι αγορές κατέρρεαν και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη αυξανόταν ραγδαία.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Χόγκαν Γκίντλεϊ απάντησε στο δημοσίευμα της εφημερίδας με ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει ότι ο Τραμπ καθυστέρησε να αντιδράσει στην κρίση. “Ο πρόεδρος Τραμπ στάθηκε στο ύψος της μάχης ενάντια σε αυτή την κρίση λαμβάνοντας έγκαιρα, ιστορικά επιθετικά μέτρα για να προστατεύσει την υγεία, την περιουσία και την ευημερία του αμερικανικού λαού”, τόνισε στην ανακοίνωση. “Θα ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο και θα νικήσουμε αυτό τον ιό χάρη στην αποφασιστική του ηγεσία”.

Την ίδια στιγμή, στο ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να απαιτήσει από το Πεκίνο να καταβάλλει δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις για τη ζημία που προκαλεί στις ΗΠΑ η πανδημία του νέου κορονοϊού αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τότε στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θυμίζοντας ότι ο SARS-CoV-2 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας.

“Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την Κίνα”, επανέλαβε ο Ρεπουμπλικάνος, “η ασθένεια θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην πηγή της και να μην εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο”. “Υπάρχουν πολλοί τρόποι” που η Κίνα μπορεί να “λογοδοτήσει, διεξάγουμε πολύ σοβαρή έρευνα” για το θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Τραμπ.

Μια δημοσιογράφος απηύθυνε τότε στον Αμερικανό πρόεδρο ερώτηση σχετικά με κύριο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild στο οποίο διατυπωνόταν η αξίωση το Πεκίνο να καταβάλλει στο Βερολίνο 165 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. “Μιλάμε για πολύ περισσότερα χρήματα”, απάντησε ο μεγιστάνας.

“Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο οριστικό ποσό, αλλά είναι πολύ υψηλό”, πρόσθεσε. “Δεν υπήρξαν ζημίες μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον κόσμο”, επέμεινε.

Tα κρούσματα στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ καταγράφονταν τότε σχεδόν ένα εκατομμύριο κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 56.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ενώ η οικονομία υφίστατατο βαρύ πλήγμα εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας. “Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν εξαιτίας μιας ανικανότητας, ή πιθανόν κάποιου άλλου πράγματος, ενώ προσπαθούσαν να προστατεύσουν τον κόσμο”, είχε πει ακόμη ο τέως Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Τραμπ κατηγορούσε για εβδομάδες την κυβέρνηση της Κίνας ότι καθυστέρησε να ειδοποιήσει τον κόσμο για το εύρος και τη σοβαρότητα της COVID-19 και ότι παρουσιάζει στοιχεία πολύ κατώτερα των πραγματικών για τον αριθμό των νεκρών στην επικράτειά της εξαιτίας της πανδημίας.

Η κυβέρνησή του εξάλλου είχε καταστήσει σαφές πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο νέος κορωνοϊός να “ξέφυγε” από ατύχημα από εργαστήριο ιολογικής έρευνας στην Ουχάν.

Κορονοϊός – ΗΠΑ επί θητείας Τραμπ: Πάνω από 417.000 νεκροί – Τουλάχιστον 25 εκατ. τα κρούσματα

Τα θλιβερά στατιστικά του κορονοϊού στις ΗΠΑ συνεχίζονταν ακάθεκτα καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το πρακτορείο Reuters, ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid στη χώρα ξεπέρασε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021 τα 25 εκατομμύρια, την ώρα που αρκετές Πολιτείες σπεύδουν να επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού, ενώ παράλληλα ταυτοποιούνται νέες μεταλλάξεις, ακόμη πιο μολυσματικές, του νέου κορονοϊού.

Ορισμένες πολιτείες, όπως η Βόρεια Ντακότα και η Δυτική Βιρτζίνια, είχαν ήδη αξιοποιήσει πάνω από το 83% των δόσεων που τους παραδόθηκαν για να ανοσοποιήσουν τους πληθυσμούς τους, κατά τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC)… Η Βιρτζίνια είχε προχωρήσει στους λιγότερους εμβολιασμούς, έχοντας αξιοποιήσει το 42% των δόσεων που προμηθεύτηκε.

Συνολικά, στις ΗΠΑ είχαν γίνει 21,8 εκατ. εμβολιασμοί μέχρι τότε, δηλαδή είχε ανοσοποιηθεί περί το 6% του πληθυσμού της χώρας. Τα δύο εμβόλια η χρήση των οποίων είχε εγκριθεί μέχρι τότε χορηγούνταν σε δύο δόσεις. Η Αλάσκα είχε ανοσοποιήσει το υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού της (13%) σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα μέχρι τότε, ακολουθούμενη από τη Δυτική Βιρτζίνια (11%).

Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων μοιάζει να αρχίζει να επιβραδύνεται, έπειτα από τη φοβερή έξαρση της πανδημίας μετά τις γιορτές των Ευχαριστιών, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πέρυσι. Περίπου το 25% του συνόλου των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό στις ΗΠΑ — τη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία σε απόλυτους αριθμούς — επιβεβαιώθηκε πέρυσι τον Γενάρη.

Η ανάλυση του Reuters δείχνει ότι πέρασαν 200 ημέρες ώσπου οι ΗΠΑ να φθάσουν τα πρώτα 5 εκατομμύρια κρούσματα, 93 ημέρες για να φθάσουν από τα 5 στα 10 εκατομμύρια, 31 ημέρες για να φθάσουν από τα 10 στα 15 εκατ., 25 ημέρες για να φθάσουν από 15 στα 20 εκατ. και 24 ημέρες για να φθάσουν από τα 20 στα 25 εκατομμύρια κρούσματα.

Οι θάνατοι εξαιτίας της Covid στις ΗΠΑ επίσης αυξάνονταν με ραγδαίο ρυθμό τότε, με πάνω από 70.000 νεκρούς ήδη, μέσα σε 25 ημέρες. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας είχε πλέον ξεπεράσει τους 417.000 νεκρούς ενώ εκτιμάτο ότι η χώρα θα θρηνεί πάνω από 500.000 χαμένες ανθρώπινες ζωές τον Φεβρουάριο.

Όπως ανέφερε τότε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αριθμός των ασθενών που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία υποχώρησε τις τελευταίες δέκα ημέρες κάτω από τους 120.000, για πρώτη φορά από την 27η Δεκεμβρίου 2020. Όμως ορισμένοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών δημόσιας υγείας ανησυχούσαν πως τα εμβόλια τα οποία είχαν αναπτυχθεί μέχρι τότε μπορεί να μην ήταν αποτελεσματικά εναντίον παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, όπως αυτό το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

 

Πηγή fantomas.gr