Δημοσκόπηση GPO: Πανδημία και ακρίβεια βάζουν δύσκολα στο πολιτικό σύστημα

Του Αντώνη Παπαργύρη – Διευθυντή Ερευνών GPO

Τα αποτελέσματα του τελευταίου για το 2021 Οικονομικού Βαρόμετρου της GPG για το powergame.gr αντανακλούν τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα των πολιτών για το εξελισσόμενο τέταρτο κύμα της υγειονομικής κρίσης. Η πανδημία είναι και σε αυτή τη φάση το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα για την πλειοψηφία της κοινής γνώμης σε ποσοστό 57,3% αυξημένο κατά 23 μονάδες σε σχέση με την έρευνα του Οκτωβρίου.

Μόλις δύο μήνες πριν οι Έλληνες τοποθετούσαν εξίσου ψηλά το ζήτημα της ακρίβειας – το οποίο βέβαια τους απασχολεί και τώρα σε ποσοστό 25,9% – ωστόσο η ένταση και η ανασφάλεια που προκαλεί η νέα μετάλλαξη του ιού καλύπτει όλα τα υπόλοιπα θέματα της καθημερινότητας και δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών αλλά και της κυβέρνησης η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε δύσκολη θέση στην προσπάθεια της να αναχαιτίσει τη νέα έξαρση των κρουσμάτων και τον αυξανόμενο αριθμό των θανάτων.

Το 54,3% του συνόλου κρίνει ως ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα έναντι 44,4% τα οποία θεωρεί ότι κινούνται προς της σωστή κατεύθυνση και είναι ικανά να περιορίσουν τη διασπορά στην κοινότητα.

Η εμβολιαστική πολιτική φαίνεται να διχάζει την κοινή γνώμη που σε ποσοστό 50,2% επιδοκιμάζει τις ενέργειες της κυβέρνησης έναντι 49,8% που τοποθετείται αρνητικά έχοντας όμως σε πολλές περιπτώσεις διαφορετικές αφετηρίες ως προς την αρνητική κριτική που διατυπώνεται. Υπάρχει δηλαδή μερίδα του πληθυσμού που ασκεί κριτική γιατί θα ήθελε μια πιο ισχυρή εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος ενώ στον αντίποδα υπάρχει τμήμα της κοινωνίας  που είναι αντίθετο στην υποχρεωτικότητα.

Την ίδια στιγμή, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα συγκεντρώνει το 65,2% των αρνητικών απόψεων έναντι 29,8% θετικών, ένα αποτέλεσμα που εν πολλοίς οφείλετε στο όχι και τόσο ξεκάθαρο μήνυμα που εκπέμπει η αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης της εμβολιαστικής πολιτικής.

Κοινή διαπίστωση ωστόσο της μεγάλης πλειοψηφίας σε ποσοστό 77,8% είναι ότι βρισκόμαστε ακόμη μακριά από το τέλος της πανδημίας καθώς οι ανεξέλεγκτες και αιφνιδιαστικές μεταλλάξεις του ιού δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Και στο μέτωπο της ακρίβειας η κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική καθώς μόλις το 23,5% των ερωτώμενων κρίνουν ικανοποιητικά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της έναντι 75,4% που πιστεύουν ότι αυτά δεν είναι επαρκή.

Ενδεικτικό του γενικού οικονομικού κλίματος που επικρατεί ενόψει και της περιόδου των Χριστουγέννων είναι και το 60,2% όσων δηλώνουν ότι οι αγορές που προγραμματίζουν για φέτος θα είναι μειωμένες.

Η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά το 63% των Ελλήνων με το 44,8% να εμφανίζει μείωση των εισοδημάτων του και το 52,5% να δηλώνει πως αυτά έχουν παραμείνει σταθερά.

Ο δείκτης αισιοδοξίας για τον επόμενο χρόνο είναι αρνητικός με το 45,2% του συνόλου να προβλέπει επιδείνωση της προσωπικής οικονομικής του κατάστασης και το 42,9% στασιμότητα.

Επιπλέον το 55% προβλέπει επιδείνωση και του συνολικού οικονομικού κλίματος ένα ποσοστό σχετικά σταθερό καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Εξετάζοντας την δημοσκοπική χρονοσειρά του Βαρόμετρου παρατηρούμε ότι η μόνη εξαίρεση στο γενικότερο οικονομικό κλίμα αποτέλεσε ο Μάιος του 2021 όταν και είχε διαφανεί ένα παράθυρο αισιοδοξίας αν όχι για το τέλος τουλάχιστον για την αναχαίτιση της πανδημίας. Οι ελπίδες αυτές διαψεύστηκαν μέσα στους επόμενους μήνες διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό οικονομικό κλίμα το οποίο επιδεινώθηκε και με τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά.

Το 2021 υπήρξε μια οικονομική χρονιά που χαρακτηρίστηκε από αβεβαιότητα και μεγάλη ανασφάλεια. Οι προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη δεν επιβεβαιώθηκαν σε καμία περίπτωση με την στασιμότητα να περιγράφει καλύτερα την κατάσταση και σε πολλές περιπτώσεις να αποτελεί ζητούμενο – με την έννοια της διατήρησης – τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις.

Τα μηνύματα για τη νέα χρονιά δεν είναι ευοίωνα, η αγορά δεν μπορεί να βρει το βηματισμό της και όλοι ανησυχούν για την επόμενη μέρα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση καλείται να χαράξει και να υλοποιήσει άμεσα μια στρατηγική εξόδου που θα ομαλοποιήσει την καθημερινή οικονομία και θα μετριάσει τις ανησυχίες των πολιτών. Σε αντίθετη περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει το αντίστοιχο πολιτικό κόστος.

* Αύριο Τρίτη 21/12 θα δημοσιευτεί το δεύτερο μέρος του Οικονομικού Βαρόμετρου με την πρόθεση ψήφου, την αξιολόγηση των υπουργών και τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Πηγή fantomas.gr