Στις 19 Ιανουαρίου στην Ελλάδα τα έξι πρώτα Rafale

Στις 19 Ιανουαρίου θα φτάσουν τα πρώτα 6 – από τα συνολικά 18 – μαχητικά αεροσκάφη Rafale στο αεροδρόμιο της Τανάγρας σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ενημερώσει τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξοπλισμών για την νέα σύμβασης απόκτησης ακόμα 6 αντίστοιχων αεροσκαφών που θα διαμορφώσουν την πλήρη μοίρα.

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε πως εντός των επόμενων μηνών θα υπάρξουν επενδυτικές εξελίξεις στον τομέα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επαναφέρει τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στα επίπεδα του 2009 όχι στην λογική «κούρσας εξοπλισμών με την Τουρκία» αλλά λόγω των κατεπειγουσών αναγκών.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι εκτός από την απόκτηση των Rafale η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας σε συνεργασία με τα επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.

«Ένα ακόμα εξοπλιστικό πρόγραμμα που βαίνει προς συμβασιοποίηση αφορά την πρόσκτηση των 3 φρεγατών Μπελαρά» είπε χαρακτηριστικά για να σημειώσει ότι οι δύο [πρώτες φρεγάτες θα παραδοθούν το 2025 και η επόμενη το 2026. Πρόσθεσε πως «είμαστε σε διαπραγματεύσεις για απόκτηση 4 και τον εκσυγχρονισμό 4 ΜΕΚΟ που θα συμπληρώσουν το πρόγραμμα ύψους 5 δις ευρώ για το Πολεμικό Ναυτικό».