Μηταράκης: χρέος μας να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή και να διαλύσουμε τα κυκλώματα λαθροδιακινητών

«Η φύλαξη των συνόρων σώζει ζωές», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην ειδική εκδήλωση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

«Ο αριθμός των αγνοούμενων και νεκρών μεταναστών το 2021 (28) αποτελεί ιστορικό χαμηλό σε σύγκριση με τα πέντε προηγούμενα χρόνια και ιδίως το 2016 όταν οι απώλειες ήταν 436» σημείωσε ο κ. Μηταράκης τονίζοντας ότι «αποτελεί χρέος μας να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή και να διαλύσουμε τα κυκλώματα λαθροδιακινητών, τα οποία θυσιάζουν τη ζωή στο όνομα του παράνομου κέρδους».

Για τη συζήτηση που διεξάγεται στην ΕΕ για ένα νέο σύστημα αποτελεσματικής διαχείρισης της μεταναστευτικής πίεσης, ο επεσήμανε ότι «η Ελλάδα θα αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί, στο μέτρο που της αναλογεί, ενώ απαιτεί έναν διαφανή και αυτοματοποιημένο μηχανισμό αλληλεγγύης με άξονα τις μετεγκαταστάσεις, που θα αποτρέπει διαχρονικά τη σώρευση τις πίεσης στα εξωτερικά σύνορα».

«Προώθηση συνεργασίας»

«Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο πρέπει να επιτύχει ένα διαχειρίσιμο ύψος ροών, με την προώθηση της συνεργασίας με τρίτες χώρες διέλευσης και καταγωγής, με την ανάγκη φύλαξης των συνόρων υπό το φως της προσπάθειας εκ μέρους τρίτων χωρών εργαλειοποίησης των μεταναστών και προσφύγων, και με την ενίσχυση των νόμιμων οδών», πρόσθεσε ο υπουργός.