80% των υποθέσεων στα Αυτόφωρα Δικαστήρια αφορούν σε ενδοοικογενειακή βία

Σοκ και ανησυχία προκαλούν τα στατιστικά στοιχεία που εξασφάλισε κατ’ αποκλειστικότητα το Κανάλι Ένα 90,4 και αφορούν στις αξιόποινες πράξεις που παίρνουν το δρόμο των τριμελών ποινικών δικαστηρίων ή του “Αυτόφωρου”, όπως συνηθίζεται, να το αποκαλούμε.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές μας, τα τελευταία δύο χρονιά, 8 στις 10 περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων, που οδηγούνται στο Αυτόφωρο Τριμελές Δικαστήριο, αφορούν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Το στατιστικό αυτό συμπίπτει χρονικά με την έξαρση της πανδημίας και επιβεβαιώνει εν πολλοίς ότι ο εγκλεισμός και οι περιορισμοί έχουν εξάψει τις κακοποιητικές συμπεριφορές που εκφράζονται με τη μορφή ψυχολογικής, λεκτικής και σωματικής βίας. Βία, η οποία συχνά αποδεικνύεται μοιραία όπως αποτυπώνεται και από τις 16 γυναικοκτονίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το έτος 2021.
Επιβεβαιώνεται επίσης, ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας υπερτερούν σε σχέση με άλλες αξιόποινες πράξεις, αρμοδιότητας Τριμελούς Δικαστηρίου όπως πχ οι κλοπές , οι άπατες κλπ
Να σημειώσουμε ότι τα βαρύτερα πλημμελήματα και κακουργήματα δικάζονται από πολυμελή δικαστήρια, ώστε να εξασφαλίζεται σε βάθος διαλεύκανση της υπόθεσης και ορθότερη απονομή δικαιοσύνης.
Σύμφωνα, τέλος, με τις ίδιες πληροφορίες, το 60% περίπου των θυμάτων τελικώς ανασκευάζει τις καταγγελίες του ενώπιον των δικαστικών λειτουργών. Επιχειρούν, δηλαδή, να πετύχουν την απαλλακτική κρίση των αρχών για τους φερόμενους ως θύτες είτε επειδή φοβούνται για νέα αντίποινα είτε επειδή ακριβώς πρόκειται για πρόσωπα του στενού τους περιβάλλοντος. Γεγονός , ωστόσο, που, τις περισσότερες φορές, οδηγεί σε εκ νέου κακοποιητικές συμπεριφορές οι οποίες μπορεί να αποδειχτούν ακόμη και μοιραίες για τη ζωή των θυμάτων.

ΚΑΝΑΛΙ 1 90,4

Πηγή fantomas.gr