Τουρκικά ΜΜΕ: Τρέχουμε πίσω από Ελλάδα και Γαλλία

Την ενόχληση της τουρκικής ηγεσίας για τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ισραήλ και Ρωσία καταδεικνύουν ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ.

Δημοσιεύματα, μιλούν για προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να προλάβει τη Γαλλία και την Ελλάδα, κάνοντας αναφορές στην παρουσία των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι, η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ απασχόλησε το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global και άλλα, που αναφέρουν ότι «η παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού του Ισραήλ και του Έλληνα πρωθυπουργού ενοχλεί την Τουρκία καθώς είναι η ίδια που χάλασε τις σχέσεις από το 2010 με το Ισραήλ.

Η Τουρκία, έχει κατηγορήσει το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τώρα «τρέχει» πίσω από την πολιτική της Ελλάδας».

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εντύπωση προκαλεί η στροφή 180 μοιρών του Τούρκου πρόεδρου, απέναντι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου.

Ενώ τις κατηγορούσε ότι είναι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος, σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις αποκαλεί «αδέρφια» και «καρντάσια».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι δύσκολο να καταλάβει που το πάει η Τουρκία αλλά σε κάθε περίπτωση ακολουθεί την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ προβάλλει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Τουρκίας λέγοντας : «Εμείς έχουμε τη Γαλάζια πατρίδα και περισσότερα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο»