Την έκδοση του Ασάνζ ιδρυτή των περίφημων WikiLeaks στις ΗΠΑ αποφάσισε Βρετανικό Δικαστήριο

Ο Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση τον περασμένο Ιανουάριο.

Η σημερινή (Παρασκευή 10/12) απόφαση αποτελεί σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες του συνιδρυτή του WikiLeaks να αποτρέψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες Kατασκοπείας.

Ωστόσο, η νομική του ομάδα έχει ακόμη ανοιχτές επιλογές για έφεση. Η προηγούμενη απόφαση υπέρ του Ασάνζ στηρίχτηκε στην εύθραυστη ψυχική υγεία του Αυστραλού δημοσιογράφου και τον κίνδυνο που διατρέχει να αυτοκτονήσει.

Προκειμένου να ξεπεράσουν την προηγούμενη απόφαση, οι ΗΠΑ προσκόμισαν ένα πακέτο διαβεβαιώσεων, για την ασφαλή κράτηση του.

Αυτά περιλάμβαναν ότι ο Ασάνζ δεν θα υποβληθεί σε ειδικά διοικητικά μέτρα (SAM) και θα κρατηθεί στη φυλακή ADX Florence Supermax εάν εκδοθεί και ότι οι ΗΠΑ θα συναινούσαν στη μεταφορά του Ασάνζ στην Αυστραλία για να εκτίσει οποιαδήποτε ποινή φυλάκισης του επιβληθεί.

Ο Λόρδος Ανώτατος Δικαστής Λόρδος Μπέρνετ, μαζί με τον Λόρδο Δικαστή Χολρόιντ, αποφάσισαν σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι θα μπορούσε να εκδοθεί.

Ο 50χρονος Ασάνζ καταζητείται στην Αμερική για “υποτιθέμενη συνωμοσία για την απόκτηση και την αποκάλυψη πληροφοριών εθνικής άμυνας”, μετά την δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων που διέρρευσαν από το WikiLeaks σχετικά με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Η Ουάσινγκτον λοιπόν κέρδισε την έφεση που είχε καταθέσει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου ζητώντας να ακυρωθεί προηγούμενη απόφαση για τη μη έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

«Το δικαστήριο επιτρέπει την έφεση», δήλωσε ο Δικαστής Τίμοθι Χόλροϊντ.

Τον Ιανουάριο η Βρετανίδα Δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ -όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, μια υπόθεση την οποία οι υπερασπιστές του έχουν χαρακτηρίσει πολιτική και επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης-, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει.

Όμως η Ουάσινγκτον άσκησε έφεση στην απόφαση αμφισβητώντας κυρίως την αξιοπιστία ενός ειδικού που κατέθεσε υπέρ του Ασάνζ και σχετικά με την ευαίσθητη ψυχική του υγεία.

Πηγή fantomas.gr