Περιπολίες ελληνικών F-16 πάνω από τα Σκόπια (βίντεο)

Και επίσημα η Βόρεια Μακεδονία στο συλλογικό σύστημα αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της από το ΝΑΤΟ. Με μία τελετή στα Σκόπια την Πέμπτη, παρουσία της υπουργού Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, του Έλληνα και Αμερικανού πρέσβη, Ρούσσου Κούνδουρου και Kate Burns αντίστοιχα, σηματοδοτήθηκε ο επίσημος έλεγχος ασφάλειας του εναέριου χώρου, από το ΝΑΤΟ.

Στην τελετή πήραν μέρος ένα ΝΑΤΟικό αεροσκάφος AWACS και δύο ελληνικά μαχητικά F-16. Προηγήθηκε άσκηση με σενάριο αναχαίτισης εχθρικού αεροσκάφους από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. «Από σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η ασφάλεια των ουρανών μας είναι μέρος της ασφάλειας του ΝΑΤΟ», δήλωσε η υπουργός Σεκερίνσκα, υποδεχόμενη τα πληρώματα των ξένων αποστολών.

H κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, μετέδωσε live την άσκηση και την τελετή στα κοινωνικά δίκτυα.

Τα δύο ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από την Ελλάδα και έφτασαν στα Σκόπια σε 10 λεπτά για να προσγειωθούν, μετά το τέλος της άσκησης, στο αεροδρόμιο Πέτροβετς όπου ήδη ήταν σταθμευμένο το AWACS. Τα αεροπλάνα προκάλεσαν το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων, που πολλοί έσπευσαν να καθίσουν στα πιλοτήρια των ελληνικών μαχητικών για μία αναμνηστική φωτογραφία.

Πρόσφατα τα Σκόπια υπέγραψαν την τεχνική συμφωνία για τον έλεγχο του εναέριου χώρου από το ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα την Ελλάδα που διαθέτει αξιόμαχη Πολεμική Αεροπορία.

Η χώρα μας εξάλλου, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας, «περιπολεί» από το 2020 στον ουρανό των Σκοπίων, με βάση και τη «Συμφωνία των Πρεσπών».

Η Σεκερίνσκα ευχαρίστησε την Ελλάδα που με τα αεροσκάφη της: «έδειξε ετοιμότητα «να προστατεύσει τον ουρανό μας, Κάτι που αποτελεί απόδειξη του πώς πρέπει να συνεργάζονται δύο γειτονικές συμμαχικές χώρες» όπως δήλωσε.

«Η αεροπορική περιπολία του ΝΑΤΟ είναι βασικό μέρος της συλλογικής άμυνας, η οποία χρησιμεύει ως πυλώνας της Συμμαχίας και παρέχει ίσα πρότυπα ασφάλειας για κάθε κράτος μέλος» δήλωσε ο διοικητής του Κέντρου Συνδυασμένων Επιχειρήσεων Αεροπορίας στην Τορεχόν της Ισπανίας, Φερνάντο Ντε Λα Κρουζ, επισημαίνοντας πως: «Τα αεροσκάφη που βλέπετε σήμερα εδώ από το ΝΑΤΟ και την Ελλάδα είναι μόνο ένα παράδειγμα της ετοιμότητάς τους να ανταποκριθούν σε όλες τις χώρες μας 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, προκειμένου να διατηρήσουν την ασφάλεια του εναέριου χώρου μας, να εγγυηθούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία των πολιτών μας».

Τα ΜΜΕ στα Σκόπια, κάλυψαν ευρέως την άσκηση και την τελετή με χαρακτρηιστικούς τίτλους, όπως: «Δύο μαχητικά F-16 επισημοποίησαν την «αεροπορική αστυνόμευση» του ΝΑΤΟ στους «μακεδονικούς» ουρανούς».