Ομάδα Εργασίας για τη σύσταση ενός νέου Μητρώου Τύπου

Τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας με στόχο τη σύσταση ενός νέου ενιαίου μητρώου ενημερωτικών ΜΜΕ ανακοίνωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ιωάννης Οικονόμου σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ). Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε την άμεση σύσταση ομάδας εργασίας με εκπροσώπους όλων των φορέων, προκειμένου να συγκροτήσει ένα ενιαίο μητρώο Μ.Μ.Ε. το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο του Τύπου χωρίς αποκλεισμούς με συγκεκριμένα όμως κριτήρια, με στόχο να διαμορφωθεί ένα διαφανές και αξιόπιστο πλαίσιο στο χώρο της ενημέρωσης. Σημείωσε δε ότι το νέο μητρώο θα περιλαμβάνει και τον ηλεκτρονικό τύπο, ενώ θα γεννά τόσο δικαιώματα όσο και υποχρεώσεις για όσους συμμετέχουν. Η επιτροπή θα συνεδριάσει μέχρι το τέλος του έτους, με χρονικό ορίζοντα να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι το Φεβρουάριο. Την ΕΔΙΠΤ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Μιχάλης Σαββάκης, ο Αντιπρόεδρος Ευάγγελος Παπαλιός, η Γενική Γραμματέας Πέννυ Καλύβα και ο Σύμβουλος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Κωνσταντίνος Σπύρου, οι οποίοι κατέθεσαν αναλυτικό υπόμνημα. Μεταξύ αυτών επισημάνθηκε ότι ο Περιοδικός και Περιφερειακός Τύπος, που εκπροσωπεί η ΕΔΙΠΤ είναι εξίσου Τύπος, παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί μια σειρά από αναιτιολόγητους αποκλεισμούς και υπολογίζεται ως Τύπος μόνο για τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Για το λόγο αυτό το νέο Μητρώο Τύπου, θα πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο του Τύπου της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και συγκεκριμένα: 1) Όλες τις περιφερειακές εφημερίδες, ανεξαρτήτου περιοδικότητας και αριθμού εργαζομένων, 2) Τις ενημερωτικές ηλεκτρονικές εκδόσεις και 3) Τον Περιοδικό – Κλαδικό Τύπο (περιοδικά). Σημειωτέον δε ότι όλες αυτές οι κατηγορίες καθίστανται ασφαλιστικά υπόχρεοι να καταβάλουν το 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ. Τέλος, από τους εκπροσώπους της ΕΔΙΠΤ έγινε ειδική μνεία για την άδικη εισφορά του 2% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, για την οποία από κοινού οι Ενώσεις Τύπου έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επένδυση 85 εκατ. ευρώ από την ΕΡΤ

Με συνεχόμενες εγκρίσεις από τον μέτοχο της ΕΡΤ ΑΕ, το υπουργείο Οικονομικών, αυξάνονται σταδιακά τα κονδύλια που κατευθύνονται στο τηλεοπτικό περιεχόμενο για τα τρία τηλεοπτικά της κανάλια. Η πιο πρόσφατη έγκριση αφορά δαπάνη ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τις τηλεοπτικές εκπομπές και τα ελληνικά σίριαλ της κρατικής τηλεόρασης στο β’ μισό της σεζόν (2022). Ανάμεσα στα προγράμματα που πήραν το πράσινο φως είναι οι σειρές «Αγάπη Παράνομη», «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», «Σε ξένα χέρια» αλλά και η μουσική εκπομπή «Δυνατά» με τον Κωστή Μαραβέγια. Επίσης εγκρίθηκαν οι πληρωμές για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Volley League και League Cup από την ΕΣΑΠ, ύψους 738.240 ευρώ. Πρόκειται για μικρό μόνο κομμάτι του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η διοίκηση της ΕΡΤ για περιεχόμενο το έτος 2022. Συνολικά για όλο το πρόγραμμα σε όλα τα κανάλια θέλει να δώσει την επόμενη χρονιά 84.920.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, 52.549.000 ευρώ για το πρόγραμμα κυριότητας ΕΡΤ, εξωτερικές παραγωγές εκπομπές και σίριαλ, 4 εκατ. ευρώ για τις μεικτές παραγωγές, 4,5 εκατ. ευρώ για το μισθωμένο πρόγραμμα (κυρίως ντοκιμαντέρ) και 20.284.000 ευρώ για το αθλητικό περιεχόμενο. Τέλος, για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές και συμπαραγωγές ντοκιμαντέρ προβλέπεται κονδύλι 3.587.000 ευρώ. Στόχος είναι η δαπάνη για περιεχόμενο συνολικά να αυξηθεί το 2023 στα 87.570.000 ευρώ. Σε αντίθεση με το τηλεοπτικό πρόγραμμα, η διοίκηση της ΕΡΤ έχει προγραμματίσει ελάχιστη δαπάνη, σε σχέση με τα έσοδά της, για επενδύσεις το 2022. Συγκεκριμένα, 4 εκατ. ευρώ για τον πάγιο εξοπλισμό δικτύου και 8 εκατ. για υποδομές στην παραγωγή και τα τεχνικά μέσα. Εν τω μεταξύ, ενέκρινε ομόφωνα το ΔΣ της ΕΡΤ την απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Γαμπρίτσου για τις συμβάσεις έργου. Η απόφαση ορίζει «ότι όλες οι συμβάσεις μίσθωσης έργου που έχουν συναφθεί με εξωτερικούς συνεργάτες λήγουν με τη συμπλήρωση διετίας –τριετίας για τους εξωτερικούς συνεργάτες των Μουσικών Συνόλων– από την έναρξή τους. Για να ανατεθεί νέο έργο απαιτείται η προηγουμένη δημοσίευση νέας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στις περιπτώσεις που ήδη έχει συμπληρωθεί διετία ή τριετία αντίστοιχα, η διαδικασία αυτή θα εκκινήσει με τη λήξη της ισχύουσας σήμερα συμβάσης μίσθωσης έργου.

Προβληματίζει η «Επιχείρηση ΕΡΤ2»

Μουρμούρες που ακούγονται μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου έχει προκαλέσει στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής το εγχείρημα της αναγέννησης της ΕΡΤ2 με μια σειρά προγραμμάτων, στα οποία αναφέρθηκε αναλυτικά η στήλη τις προηγούμενες εβδομάδες.
Ο λόγος της δυσαρέσκειας που παρατηρείται στις τάξεις ορισμένων μεγαλοσχημόνων είναι η απόφαση Ζούλα – Γαμπρίτσου να αποδεσμευθούν ποσά-έκπληξη για εκπομπές που κάθε άλλο παρά δεδομένη έχουν την επιτυχία, πολλώ δε μάλλον όταν προορίζονται για ένα κανάλι που είναι βέβαιο ότι δεν θα πρωταγωνιστήσει ποτέ στους πίνακες της τηλεθέασης. Ως εκ τούτου, όπως διαμηνύουν οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στην κρατική τηλεόραση, για ένα τέτοιο project θα μπορούσαν να δαπανηθούν πολύ λιγότερα χρήματα (και κατ’ επέκταση να περιοριστεί το σχετικό ρίσκο) και να προκύψει αντίστοιχο αποτέλεσμα στο πεδίο της τηλεθέασης από τις νέες εκπομπές (10 τον αριθμό) που θα λανσαριστούν.
Στον αντίποδα, μεταξύ των συγκεκριμένων προγραμμάτων υπάρχουν ορισμένα που ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ, και μάλιστα για μικρό αριθμό επεισοδίων, ενώ κάποια άλλα φλερτάρουν με ακόμα μεγαλύτερα νούμερα. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο έκπληξη δεν αποτελεί το γεγονός ότι η «Επιχείρηση ΕΡΤ2» απασχολεί το πρωθυπουργικό στρατηγείο, τον αρμόδιο υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Οικονόμου, και τους συνεργάτες του, με τη διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης να εντάσσεται με τον τρόπο αυτόν σε ένα άτυπο καθεστώς προσωρινής εποπτείας…

Εθελούσια με 28 μισθούς στην Αυγή ΑΕ

Εθελούσια έξοδο για τους εργαζόμενους στην εταιρεία Αυγή ΑΕ, προτείνει η διοίκηση της εφημερίδας που ελέγχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους συντάκτες στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ “Αυγή” και την ιστοσελίδα της www.avgi.gr προβλέπει την καταβολή μισθών που αντιστοιχούν σε 28 μήνες μαζί με την καταβολή όλων των οφειλών. Η πληρωμή των ποσών για όσους συμφωνήσουν θα γίνει εφάπαξ προς όλους τους εργαζόμενους, χωρίς να υπάρχει η διαδικασία των δόσεων όπως συνέβη με άλλα ΜΜΕ στο παρελθόν. Στόχος της διοίκησης είναι με την κίνηση αυτή να μειώσει το κόστος της μισθοδοσίας της έτσι ώστε να συνεχίσουν η εφημερίδα και η ιστοσελίδα την πορεία τους.

Μπροστά Mega – Alpha

Ο σκληρός ανταγωνισμός των μεγάλων καναλιών αποτυπώθηκε και την περασμένη εβδομάδα (15-21 Νοεμβρίου 2021 στις μετρήσεις της Nielsen. Το Mega διατήρησε την πρώτη θέση με ποσοστό 14,5%, αλλά ο Alpha πλησιάζει με ποσοστό 14%. Ο ΑΝΤ1 με την προσθήκη των νέων εκπομπών κατέλαβε την τρίτη θέση με 13,7%, ενώ ο ΣΚΑΪ έμεινε στο 12%. Το Star, που έχει εδραιωθεί στην πέμπτη θέση, είχε 10,6%, το Open κινήθηκε και πάλι χαμηλά, στο 4%, ενώ το Μακεδονία ΤV κατέγραψε 0,9%. Η ΕΡΤ1 είχε ποσοστό 5,7%, η ΕΡΤ2 2% και η ΕΡΤ3 1,5%. Συνολικά, τα ιδιωτικά κανάλια συγκέντρωσαν το 69,7% της μέσης τηλεθέασης, ενώ τα συνδρομητικά – περιφερειακά έφτασαν το 21,3%. Σε επίπεδο ομίλων, οι συνεργαζόμενοι Alpha – Star προηγούνται με 24,6%, ενώ ΑΝΤ1 – Μακεδονία TV κατέγραψαν ποσοστό 14,6% και η ΕΡΤ 9,2%.

Στην ΕΡΤ η Super League2

H ΕΡΤ επιστρέφει στα αθλητικά γεγονότα και μάλιστα στο ποδόσφαιρο. Κάτω από την πίεση των γεγονότων, των ομάδων και της κυβέρνησης, η ΕΡΤ ανέλαβε τη μετάδοση των αγώνων της Super League 2 με ετήσιο κόστος 4,3 εκατ. ευρώ. Αν και πλέον δεν έχει τα δικαιώματα της Super League 1, συνολικά, η ΕΡΤ έχει σημαντικό αθλητικό περιεχόμενο, το οποίο μεταδίδεται από τα επίγεια κανάλια της και το ERTFlix.

Λανσάρεται στην Ελλάδα το ΗΒΟ Μax

Διαθέσιμο στο ελληνικό κοινό εντός του πρώτου τριμήνου της επόμενης χρονιάς, θα είναι το HBO Max. H Warner Media φέρνει το HBO Max στην Ελλάδα, με πρόθεση να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο στην αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης και υπηρεσιών streaming, όπου μαίνεται η μάχη των μεγάλων παρόχων μετά τις εξαγορές της Forthnet/NOVA και της Wind και την εμπορική επιτυχία του Netflix. Το HBO Max θα φέρει ταινίες, πρωτότυπες σειρές και παιδικά προγράμματα των Warner Bros., HBO, DC, Cartoon Network και Max Originals. Θα έχει χαμηλή, ελκυστική ετήσια συνδρομή, η οποία θα ξεκινά από 60 ευρώ (5 ευρώ μηνιαίως) σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 8 ευρώ μηνιαίως.

“Σε σφιχτό κλοιό” οι 13 γίγαντες της διαδικτυακής ενημέρωσης στη Ρωσία

Κατάλογο 13 ξένων εταιρειών τεχνολογίας πληροφόρησης (IT) που διαθέτουν 22 πηγές ενημέρωσης και οι οποίες πρέπει να ανοίξουν γραφεία αντιπροσώπευσης στη Ρωσία, βάσει του νέου νόμου, από την 1η Ιανουαρίου 2022, δημοσίευσε η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (Roskomnadzor). Στο μητρώο των εταιρειών περιλαμβάνονται οι εταιρείες Google (Google Play, YouTube, YouTube Music, Google Chat, Gmail), Apple (iCloud, App Store, Apple Music), Meta Platforms (Facebook, Instagram, WhatsApp), Twitter, TikTok, Telegram, Zoom, Viber, Spotify, Likeme Pte.Ltd. (Likee), Discord, Pinterest, Twitch. Την 1η Ιουλίου ψηφίστηκε ο νόμος «Περί δραστηριοτήτων ξένων οντοτήτων στο δίκτυο πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών «Internet» στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σύμφωνα με τον οποίο οι ξένες εταιρείες Διαδικτύου με καθημερινό κοινό άνω των 500 χιλιάδων χρηστών θα πρέπει να ανοίξουν εξουσιοδοτημένα γραφεία αντιπροσώπευσής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία. Εκτός από την απαίτηση ίδρυσης υποκαταστήματος ή γραφείου αντιπροσωπείας του νομικού προσώπου στην Ρωσία από την 1η Ιανουαρίου 2022, ο νόμος επιβάλλει μια σειρά υποχρεώσεων στα ξένα νομικά πρόσωπα. Για παράδειγμα, πρέπει να τοποθετήσουν στον ιστότοπό τους μια ηλεκτρονική μορφή αντίστροφης επικοινωνίας με τους Ρώσους χρήστες, να καταχωρίσουν έναν προσωπικό λογαριασμό στον ιστότοπο της Roskomnadzor για την αλληλεπίδραση με τις Αρχές και να εγκαταστήσουν έναν συνιστώμενο μετρητή επισκεψιμότητας στην πληροφοριακή πηγή του (ο κατάλογος των συνιστώμενων μετρητών επισκεψιμότητας καθορίζεται από τη Roskomnadzor). Οι εν λόγω ξένες εταιρίες υποχρεούνται επίσης να περιορίζουν την πρόσβαση σε πληροφορίες που παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία.

Το γεύµα του Πλεύρη στον ΣΚΑΪ µε διευθυντές

Γεύμα στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ είχε ο Θάνος Πλεύρης με τον επικεφαλής του Ενημερωτικού Τομέα του τηλεοπτικού σταθμού, Βασίλη Παπαδρόσο, και τον διευθυντή του ραδιοφώνου, Βασίλη Χιώτη.
Παρόντες ήταν και μια σειρά επιτελικών στελεχών της ενημέρωσης του καναλιού, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα της δημοσιογραφικής κάλυψης της δύσκολης συγκυρίας που βιώνει η κοινωνία σε ό,τι αφορά το μέτωπο της πανδημίας, αλλά και τα μηνύματα περί ατομικής ευθύνης, τήρησης των μέτρων προστασίας και αύξησης του εμβολιασμού, για την εκπομπή των οποίων τα ΜΜΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.