ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΤΟΥ Π.Ο.Υ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι μία εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών με αρμοδιότητα την δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το καταστατικό του ο κύριος στόχος του είναι η διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου. Η έδρα του βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας και έχει έξι ημιαυτόνομα εθνικά γραφεία και 150 τοπικά γραφεία σε όλο τον κόσμο.
Ο Οργανισμός ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, ημερομηνία που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Οι αρμοδιότητες του περιλαμβάνουν την υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, την παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, τον συντονισμό της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.
Ο Π.Ο.Υ. έχει ήδη διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε διάφορες σε διάφορα επιτεύγματα όπως η εξάλειψη της ευλογιάς, η σχεδόν ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα.
Στις σημερινές προτεραιότητας του ανήκουν οι μεταδοτικές ασθένειες και ειδικότερα ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και οι μη μεταδοτικές ασθένειες όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος. Το έργο του ΠΟΥ χρηματοδοτείται από τις εθελοντικές συνεισφορές των κρατών-μελών του και δωρεές ιδιωτών.
Ο Π.Ο.Υ. μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα συνιστούν τον πυρήνα της ομάδας που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της Διεθνούς Σύμπραξης Υγείας (IHP +).
Η IHP + είναι μια ομάδα που απαρτίζεται από τις κυβερνήσεις εταίρους, φορείς ανάπτυξης της κοινωνίας, των πολιτών και άλλους .με σκοπό τη βελτίωση της υγείας των πολιτών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι συνεργάτες εργάζονται μαζί για να τεθούν οι διεθνείς αρχές για την αποτελεσματικότητα της βοήθειας και της συνεργασίας για την ανάπτυξη στον τομέα της υγείας. Βασικό ρόλο σε αυτό το στάδιο του οργανισμού διαδραματίζει έμμεσα η Κίνα .
Τις τελευταίες ημέρες σφοδρή κριτική κυρίως στις ΗΠΑ δεχθηκε η ενέργεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να παρακάμψει δύο γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, το Ni (Nu) και το Xi, όσον αφορά την ονοματοδοσία της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού που βρέθηκε πρώτα στην Botswana, προκειμένου να μη δυσαρεστήσει την κινεζική ηγεσία, αποκαλώντας την τελικά, Omicron.
Ο οργανισμός του ΟΗΕ χρησιμοποιεί ελληνικά γράμματα όπως «Άλφα», «Βήτα» και «Δέλτα» για να περιγράφει τις παραλλαγές, αναφέροντας στον ιστότοπό του ότι «θα ήταν ευκολότερο και πιο πρακτικό προκειμένου να η ονομασία να είναι πιο απλή για τον μέσο άνθρωπο». Ωστόσο, η απόφασή να ονομάσει την παραλλαγή από τη Μποτσουανα Omicron, πυροδότησε εικασίες ότι ο ΠΟΥ σκόπιμα παρέλειψε το Xi για να αποφύγει την οργή του Προέδρου της Κίνας, Xi Jinping.
Ο Πρόεδρος Xi φέρεται να έχει σημαντική επιρροή στον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, πρώην υπουργό της Αιθιοπίας, η χώρα του οποίου υπήρξε κύριος αποδέκτης κινεζικών επενδύσεων.
Ο Ghebreyesus έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι χρησιμοποίησε τη θέση του στον ΠΟΥ για να κάνει περαιτέρω διορισμούς στον οργανισμό, ανθρώπων του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένης και της ανάδειξης του δικτάτορα της Ζιμπάμπουε, Robert Mugabe, ως πρεσβευτή καλής θέλησης. Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε μια «επιθετική» εκστρατεία επιρροής στην απάντηση του ΠΟΥ στο αρχικό ξέσπασμα της Covid που οδήγησε στο να χάσει την ευκαιρία να σταματήσει την πανδημία. Εικάζεται επίσης ότι η ανεξαρτησία του οργανισμού του ΟΗΕ είχε διαβρωθεί πριν από την παγκόσμια εξάπλωση του ιού στις αρχές του 2020.
Κάποια στιγμή, όταν η πανδημία γίνει παρελθόν ο ΠΟΥ πρέπει να απαντήσει γιατί , απέτυχε να αμφισβητήσει δημόσια την κινεζική παραπληροφόρηση ,αλλά και γιατί καθυστέρησε να κηρύξει διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποθάρρυνε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στην Κίνα για να προστατεύσουν την οικονομία της.
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται ήδη για την απόδοση ευθυνών την επόμενη ημέρα .

 

Πηγή fantomas.gr