Οι ψεύτικοι λογαριασμοί της KGB Λευκορωσίας σε social media που προκαλούν την μεταναστευτική κρίση

Η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, συνδέει τη Λευκορωσική KGB με τη δημιουργία δεκάδων ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ατόμων που παρουσιάζονται ως δημοσιογράφοι και ακτιβιστές και φαίνεται να πυροδοτούν την μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας.

Η Meta ανέφερε ότι αφαίρεσε 41 λογαριασμούς στο Facebook, πέντε ομάδες Facebook και τέσσερις λογαριασμούς στο Instagram.

Τα πλαστά προφίλ, όπως αναφέρει το Reuters, χρησιμοποιήθηκαν για να επικρίνουν τη συμπεριφορά των πολωνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης ισχυρισμών ότι οι Πολωνοί συνοριοφύλακες χρησιμοποιούν βία και εκφοβισμό κατά των μεταναστών, όπως ανέφερε.

«Δημοσίευσαν περιεχόμενο με κριτική για την Πολωνία στα αγγλικά, τα πολωνικά και τα κουρδικά, συμπεριλαμβανομένων εικόνων και βίντεο με Πολωνούς συνοριοφύλακες που φαίνεται να παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών και συνέκριναν τη μεταχείριση της Πολωνίας προς τους μετανάστες με άλλες χώρες», αναφέρει η έκθεση.

«Αν και όσοι βρίσκονται από πίσω προσπάθησαν να αποκρύψουν την ταυτότητά τους, η έρευνά μας βρήκε διασυνδέσεις με τη Λευκορωσική KGB».

Όπως αναφέρει το Reuters, δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία με τη Λευκορωσική KGB για σχολιασμό.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι έχει ενορχηστρώσει την την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση στα ανατολικά σύνορα του μπλοκ, ενθαρρύνοντας χιλιάδες πολίτες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να προσπαθήσουν να περάσουν στην Πολωνία και τη Λιθουανία, ως μια μορφή αντιποίνων για κυρώσεις της Δύσης στο Μινσκ.

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο αρνείται τα πάντα και επιρρίπτει την ευθύνη για την κρίση στην ΕΕ.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς οι μετανάστες έχουν κατασκηνώσει σε συνθήκες παγετού στα σύνορα.

Οι τρεις χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με τη Λευκορωσία υπερασπίστηκαν την προσέγγισή τους να απωθήσουν τους μετανάστες χωρίς να αξιολογήσουν μεμονωμένα τις υποθέσεις τους ή να τους παραχωρήσουν μια ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο όπως εγγυάται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η αναφορά του Meta ανέφερε ότι η εταιρεία ξεχωριστά είχε αφαιρέσει 31 λογαριασμούς στο Facebook, τέσσερις ομάδες και τέσσερις λογαριασμούς στο Instagram που πιστεύεται ότι στήθηκαν στην Πολωνία και στόχευαν κοινό στη Λευκορωσία και το Ιράκ.

Η έκθεση δεν συνέδεσε τους λογαριασμούς με το πολωνικό κράτος, αλλά είπε ότι είχαν σκοπό να αποθαρρύνουν τους μετανάστες από το να προσπαθήσουν να εισέλθουν στην ΕΕ.

«Ισχυρίζονταν ότι μοιράζονταν τις δικές τους αρνητικές εμπειρίες από την προσπάθεια να φτάσουν από τη Λευκορωσία στην Πολωνία και έκαναν αναρτήσεις για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην Ευρώπη…Έκαναν επίσης αναρτήσεις σχετικά με τις αυστηρές αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Πολωνίας και την αντιμεταναστευτική νεοναζιστική δραστηριότητα στη χώρα».

Κανάλι Ένα, 90,4fm, K.Πρίφτη

Πηγή fantomas.gr