Αμυντική συνεργασία η Ελλάδα με Κύπρο και Ιορδανία

Με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος όπου όλες οι πλευρές συμφωνούν – μεταξύ άλλων – στη σύσταση κοινής επιτροπής για το σχεδιασμό μελλοντικών συναντήσεων και προγράμματος συνεργασίας για κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις των Αεροποριών, των Ναυτικών και των Ειδικών Δυνάμεων των τριών κρατών, ολοκληρώθηκαν πριν από λίγη ώρα στη Λευκωσία οι εργασίες της πρώτης τριμερούς συναντήσεως των υπουργών Αμύνης Ελλάδος – Κύπρου και Ιορδανίας, παρουσία του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με επί μέρους διμερείς συναντήσεις.

Το κοινό ανακοινωθέν της πρώτης τριμερούς συναντήσεως των ΥΠΑΜ Ελλάδος – Κύπρου – Ιορδανίας

«1. Ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο στρατηγός Yousef Al-Hnaity, Αρχηγός των Διακλαδικών Δυνάμεων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας συναντήθηκαν στη Λευκωσία την 1ηΔεκεμβρίου 2021. Η εν λόγω συνάντηση ήταν η πρώτη τριμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Άμυνας των τριών χωρών, αποτελώντας την αρχή της αμυντικής συνεργασίας.

2. Οι υπουργοί σημείωσαν ότι η τριμερής αμυντική συνεργασία βασίζεται στις αρχές της Κοινής Δήλωσης της Τρίτης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελληνικής Δημοκρατίας – Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας – Κυπριακής Δημοκρατίας της 28ης Ιουλίου 2021.

3. Οι υπουργοί συμφώνησαν στη σύσταση Κοινής Επιτροπής για την προετοιμασία και τη διευθέτηση μελλοντικών συναντήσεων και την υπογραφή προγράμματος τριμερούς συνεργασίας, που θα περιλαμβάνει στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας, του Ναυτικού και των Ειδικών Δυνάμεών τους.

4. Οι υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση των διεθνών και περιφερειακών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης.

5. Οι υπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη Τριμερή Συνάντηση Υπουργών Άμυνας στην Ιορδανία το 2022».