Έντονη κινητικότητα για τα F-35 – Κλιμάκιο Αμερικανών στην Ελλάδα

Κλιμάκιο Αμερικανών εκπροσώπων της κατασκευάστριας εταιρείας των μαχητικών F-35 Lockheed Martin αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα το επόμενο διάστημα προκειμένου να ενημερώσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και να εξετάσει τα επόμενα βήματα ώστε η Πολεμική Αεροπορία να γίνει μέλος του «club» του stealth μαχητικού 5ης γενιάς.

Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες κύκλος επαφών και ενημερώσεις από τους εκπροσώπους της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και αναλυτική παρουσίαση στον αμυντικό τύπο όλων των τεχνικών ζητημάτων αλλά και τα οικονομικά μεγέθη που αφορούν το κόστος του μαχητικού αλλά και το κόστος χρήσης και συντήρησης.

Με τους Αμερικανούς όπως αναφέρεται και στο νομοσχέδιο Μενέντεζ να ενθαρρύνουν την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα και να περιμένουν το ελληνικό έγγραφο ενδιαφέρον μέσω LOR.

Οι εντυπώσεις των ελληνικών πληρωμάτων από την πρόσφατη μεγάλη αεροπορική άσκηση «BlueFlag 21» που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ στην οποία συμμετείχαν και F-35 όχι απλά επιβεβαίωσε την άποψη των «γερακιών» της HAF για το αμερικανικό stealth μαχητικό.

Η συνεργασία των F-35 με τα F-16 αλλά και τα Rafale κατέδειξε στους Έλληνες ιπτάμενους ότι πρόκειται πραγματικά για συνδυασμό που δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο αντίδρασης στους γείτονες σε ενδεχόμενο αεροπορικό πόλεμο πάνω από το Αιγαίο.

Στο ζήτημα ενδεχόμενης απόκτησης αμερικανικών μαχητικών F-35 από την Ελλάδα αναφέρθηκε μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Washington Post. «Υπάρχει ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο να προμηθευτούμε το μαχητικό F-35», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαιώνοντας το ελληνικό ενδιαφέρον.

Το δημοσιονομικό ζήτημα αφού ήδη για την Πολεμική Αεροπορία «τρέχουν» δύο μεγάλα προγράμματα αποτελεί ξεκάθαρα το μεγαλύτερο εμπόδιο. Ήδη έως το 2027 θα βρίσκεται σε εξέλιξη η αναβάθμιση των 83-πλέον μετά την ολική καταστροφή του F-16 block52+ στην Ανδραβίδα- Viper αλλά και η απόκτηση των 18+6 γαλλικών μαχητικών Rafale.

Mε τα δύο προγράμματα να ολοκληρώνονται το 2027 και 2025 αντίστοιχα ωστόσο την Ελλάδα να έχει καταβάλει πολύ νωρίτερα σχεδόν το σύνολο των χρημάτων που απαιτούνται. Και με ανοιχτό το ζήτημα της αναβάθμισης των 38 μαχητικών F-16 block 50 η οποία φαίνεται ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης.

Κατά συνέπεια η Αθήνα φαίνεται ότι ναι μεν θα επιδιώξει να μπει στο πρόγραμμα των F-35 όμως ταυτόχρονα θα επιδιώξει να αποφύγει τουλάχιστον τα αμέσως επόμενα χρόνια να καταβάλει μεγάλα ποσά ώστε ήδη να έχει αποπληρώσει τόσο την αναβάθμιση των Viper όσο και την απόκτηση των 24 Rafale.

Άλλωστε, η σύμβαση για τα επιπλέον 6 Rafale ακόμη εκκρεμεί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα προχωρήσει μέσα στο 2022 αλλά όχι τους πρώτους μήνες.

Όμως χωρίς αμφιβολία το μεγάλο «αγκάθι» που έχει να αντιμετωπίσει η Αθήνα στο δρόμο για την απόκτηση του μαχητικού 5ης γενιάς δεν είναι άλλο από το δημοσιονομικό. Την ώρα μάλιστα που για την Πολεμική Αεροπορία ήδη «τρέχουν» και αποπληρώνονται δύο μεγάλα προγράμματα που πλησιάζουν τα 5 δις και αφορούν την αναβάθμιση των F-16 block 52+ σε Viper αλλά και την απόκτηση των 18+6 Γαλλικών μαχητικών Rafale.

Mε το Πολεμικό Ναυτικό να έχει ήδη πάρει σειρά στα εξοπλιστικά που αφορούν καινούργιες φρεγάτες και κορβέτες. Ακόμη 5 δις θα χρειαστεί να βγουν από τα κρατικά ταμεία για την ενίσχυση του Στόλου ενώ ανάγκες έχει και ο Στρατός Ξηράς ο οποίος διεκδικεί το δικό του μερίδιο.

Όμως τα F-35 αποτελούν ένα ξεχωριστό μαχητικό το οποίο απαιτεί υποδομές τις οποίες δεν διαθέτει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Κατά συνέπεια στο κόστος απόκτησης του Stealth μαχητικού και το οποίο υπολογίζεται για κάθε Μονάδα στα 80 εκ δολάρια θα πρέπει να προστεθούν τα ποσά που αφορούν τα έργα σε αεροδρόμια και ραντάρ ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί τόσο η εκπαίδευση και η συντήρηση όσο και ο οπλισμός. Ακόμα και για μια Μοίρα των 18 μαχητικών το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει αρκετά το ποσό που θα δαπανήσει η Ελλάδα για τα Γαλλικά μαχητικά Rafale.