«Χάος» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας: Νεκροί τουλάχιστον 11 μετανάστες (βίντεο)

Οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν σήμερα ότι έκαναν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού προκειμένου να απωθήσουν μετανάστες που πετούσαν πέτρες και προσπαθήσουν να διασχίσουν τα σύνορα από τη Λευκορωσία.

Την επομένη μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο είπε νωρίτερα σήμερα πως θέλει να αποτρέψει τη μετατροπή της μεταναστευτικής κρίσης σε “αντιπαράθεση” με τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι Δυτικοί τον κατηγορούν ότι ενορχήστρωσε από το καλοκαίρι τις μεταναστευτικές κινήσεις από τη Μέση Ανατολή προς τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο διαψεύδει.

Σύμφωνα με φιλανθρωπικές οργανώσεις, τουλάχιστον 11 μετανάστες έχουν πεθάνει από τη μία ή την άλλη πλευρά των συνόρων από το καλοκαίρι. Ένας από αυτούς, ο Άχμαντ αλ-Χάσαν, ένας 19χρονος Σύρος από τη Χομς, ενταφιάσθηκε σήμερα κοντά στα σύνορα, από την πολωνική πλευρά.

Περίπου 4.000 μετανάστες συνολικά έχουν κατασκηνώσει, σύμφωνα με Πολωνούς συνοροφύλακες, μέσα στο κρύο και σε συνθήκες που επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, κατά μήκος των συνόρων ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία.

Μία αντιπαράθεση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα κοντά στο σημείο διέλευσης μεταξύ των χωριών Μπρούζγκι (Λευκορωσία) και Κουζνίτσα (Πολωνία), όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες μετανάστες κυρίως από τη Μέση Ανατολή.

“Μετανάστες επιτέθηκαν στους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας με πέτρες και προσπαθούν να καταστρέψουν τον φράχτη και να περάσουν στην Πολωνία”, έγραψε σε ένα τουίτ το πολωνικό υπουργείο Άμυνας. Στην Κουζνίτσα, “οι δυνάμεις μας έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να σταματήσουν την επίθεση των μεταναστών”.

Οι πολωνικές αρχές έκαναν λόγο για τρεις τραυματίες μεταξύ των μελών των δυνάμεων ασφαλείας: ενός αστυνομικού, που τραυματίστηκε σοβαρά, ενός συνοροφύλακα και ενός στρατιώτη.