Πολλά χρόνια στο «περίμενε» η απόγονος του Μάρκου Μπότσαρη για την υπηκοότητα

Παρόλο που το 2021 συμπληρώνουμε και γιορτάζουμε (λέμε τώρα), τα 200 έτη από την Εθνική Παλιγγενεσία, αυτό το γεγονός δεν έχει ευαισθητοποιήσει μάλλον τους Κρατικούς φορείς. Θα περίμενε κανείς ότι (ειδικά φέτος) θα έβλεπαν με άλλη ματιά το αίτημα μιας απογόνου ενός μεγάλου Ήρωα του 1821 του θρυλικού Μάρκου Μπότσαρη, που ζητά το αυτονόητο. Την Ελληνική υπηκοότητα.

Το θέμα αλιεύσαμε από επίκαιρη ερώτηση του Κόμματος της Ελληνικής Λύσης στην Βουλή, την οποία και σας δείχνουμε αυτούσια:

ΘΕΜΑ: «Απόδοση υπηκοότητας στην απόγονο του Μάρκου Μπότσαρη, Ελισάβετ Μπότσαρη»

Κύριε Υπουργέ,

Την στιγμή που πάσης φύσεως αλλοδαποί έχουν λάβει ελληνική υπηκοότητα, χωρίς να έχουν ουδεμία πρότερη σχέση με την Ελλάδα, η Ελισάβετ Μπότσαρη, απόγονος του Εθνικού μας ήρωα, Μάρκου Μπότσαρη, γεννηθείσα στο Σάο Πάολο της μακρινής Βραζιλίας, διεξάγει επί 19 χρόνια αγώνα, ώστε να λάβει ελληνική υπηκοότητα.

Ο πατέρας της, γεννηθείς στην Ελλάδα, όντας παρασημοφορημένος ήρωας από το ελληνικό Κράτος, με πολεμική δράση, μετανάστευσε στην Βραζιλία, το 1956 και απέκτησε δυο παιδιά. Εδώ και 27 χρόνια, η κόρη του Ελισάβετ Μπότσαρη με σπουδές σε ελληνικό σχολείο της Βραζιλίας και ακολουθώντας το ορθόδοξο δόγμα, κάνει αγώνα να λάβει την πολυπόθητη υπηκοότητα. Μάλιστα, στην τελευταία οργανωμένη προσπάθειά της, περιμένει, από το 2019, απάντηση για την έκβαση του αιτήματός της από την πρεσβεία μας στη Βραζιλία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα απαντήσετε θετικά, μετά από τόσα χρόνια, στο εύλογο αίτημα για απόκτηση ελληνικής υπηκοότητας της ανωτέρω απογόνου του Μάρκου Μπότσαρη, Ελισάβετ Μπότσαρη, ειδικά σε αυτήν την χρονική συγκυρία, που συνάδει με τα 200 χρόνια της εθνικής μας παλιγγενεσίας και αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής και σεβασμού προς την ένδοξη οικογένειά της;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Διαβάστε περισσότερα για την ιδιαίτερη αυτή περίπτωση στο ρεπορτάζ που έκανε πέρυσι το ελληνοαμερικανικό σάιτ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΕΑ ΤΩΡΑ (GREEK NEWS ON DEMANT)…

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΑΠΟΓΟΝΟ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ!…

Ενώ δίνουν απλόχερα την ιθαγένεια σε επικίνδυνους λαθρομετανάστες την αρνούνται σε χιλιάδες Έλληνες το γένος και την ψυχή Ομογενείς!!!…


Μιλά με πόνο ψυχής για το χάος κρατικών υπηρεσιών που της στερούν το όνειρό της!

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και εσωτερικός χώρος

Τον δικό της γολγοθά ανεβαίνει τα τελευταία οκτώ χρόνια η απόγονος του Μάρκου Μπότσαρη, η οποία θεωρείται ξένη στην πατρίδα της, τον τόπο δηλαδή όπου ο πρόγονός της Μάρκος Μπότσαρης έδωσε τη ζωή του προκειμένου να γίνει πράξη το όνειρο της λευτεριάς. Κι αυτό διότι τα αιτήματα της Ελιζαμπέτα Μπότσαρη για κτήση της ελληνικής ιθαγένειας «σκοντάφτουν» στην επιδεικτική αδιαφορία και την πλήρη αποδιοργάνωση του κράτους.

Γεννημένη το 1975 στο μακρινό Σάο Πάολο της Βραζιλίας από Έλληνα πατέρα και Βραζιλιάνα μητέρα, η 46χρονη απόγονος ενός εκ των μεγαλύτερων αγωνιστών της Εθνεγερσίας ανεβαίνει έναν γολγοθά προσπαθώντας να εξασφαλίσει την ιθαγένεια από το ελληνικό κράτος. Αν και έχει στείλει κάμποσες φορές στο ελληνικό προξενείο όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν τη σχέση αίματος με τον πατέρα της, τη φοίτησή της σε ελληνικό σχολείο, τη βάφτισή της ως χριστιανής ορθόδοξης και πολλά άλλα, οι απαντήσεις που λαμβάνει από το 2014, όταν άρχισε να υποβάλλει αιτήσεις, περιορίζονται σε συστάσεις για… υπομονή!

Ο πατέρας της Ελιζαμπέτας Μπότσαρη, Βασίλης Μπότσαρης

Ενδεικτική του χάους που επικρατεί είναι η αντιμετώπιση που είχε η «Espresso», στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, στην προσπάθειά της να επικοινωνήσει με τους υπαλλήλους στους οποίους απευθύνθηκε η κυρία Μπότσαρη, καθώς και με ανθρώπους που χειρίζονται παρόμοιες υποθέσεις. Αρχικά μας ζήτησαν να περιμένουμε, καθώς έψαχναν στο αρχείο την υπόθεση, και στη συνέχεια μας ενημέρωσαν ότι ο αρμόδιος υπάλληλος… νοσεί με κορωνοϊό και θα πρέπει να περιμένουμε ώσπου να αναρρώσει για να μας εξυπηρετήσει!

Η πρώτη… κρυάδα

«Ήμουν περίπου 20 ετών όταν πήγα εδώ, στο προξενείο, για να ζητήσω την ελληνική μου υπηκοότητα. Θυμάμαι μια ηλικιωμένη γυναίκα να μου απαντά πως είναι… απασχολημένη και ότι η περίπτωσή μου είναι εξαιρετικά περίπλοκη, επειδή οι γονείς μου δεν ήταν παντρεμένοι όταν με έφεραν στον κόσμο! Έπειτα από αυτή την αντιμετώπιση απογοητεύτηκα πολύ, αλλά τρία χρόνια αργότερα προσπάθησα ξανά» αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Espresso».

Όταν πληροφορήθηκε ότι στο ελληνικό προξενείο του Σάο Πάολο υπήρχε ένας υπάλληλος, ο Μανώλης Άντερσον, που ασχολιόταν αποκλειστικά με τη διαδικασία της κτήσης ιθαγένειας, αποφάσισε να απευθυνθεί σε εκείνον. Ετοίμασαν μαζί όλες τις βεβαιώσεις που απαιτούνταν και τις έστειλαν στην Ελλάδα. «Επρόκειτο για μια αρκετά χρονοβόρα αλλά και ακριβή διαδικασία. Έπρεπε να πάω σε διάφορες υπηρεσίες, να βρω τα στοιχεία που ζητούσαν και στη συνέχεια έπρεπε να τα μεταφράσω. Πλήρωσα για όλα αυτά περίπου 500 ευρώ και στο τέλος του 2017 έμαθα ότι τα χαρτιά έφτασαν στην Αθήνα. Έπρεπε να περιμένω έναν χρόνο για να λάβω απάντηση, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις».

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

 

Περί τα τέλη του 2018 η Ελιζαμπέτα ενημερώθηκε ότι η αίτησή της για κτήση της ελληνικής ιθαγένειας απορρίφθηκε. Τον Απρίλιο του 2019 έστειλε πάλι τα χαρτιά της και, μη έχοντας καμία απολύτως ενημέρωση σχετικά με την πορεία του αιτήματός της, ήρθε στην Αθήνα και ζήτησε διά ζώσης συνάντηση με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτογραφήσεων Ομογενών Αλλοδαπών στο υπουργείο Εσωτερικών Χρήστο Σαριτζόγλου. Εκείνος της απάντησε σε e-mail, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της «Espresso», ότι την περίοδο εκείνη θα βρισκόταν σε… διακοπές και πως η υπόθεσή της θα άρχιζε να εξετάζεται κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

«Προς το τέλος του 2019, όταν άρχισα, δηλαδή, να ζητώ ενημέρωση για το αίτημά μου, μόλις είχε ξεσπάσει η πανδημία και οι απαντήσεις που έπαιρνα ήταν ότι έπρεπε και πάλι να περιμένω, καθώς οι διαδικασίες καθυστερούσαν λόγω κορωνοϊού!» σημειώνει και προσθέτει: «Είμαι Ελληνίδα, η ψυχή μου είναι ελληνική. Ο πατέρας μου, που γεννήθηκε το 1928 στην Ελλάδα και πολέμησε σε ηλικία 12 ετών για τη χώρα, με έχει αναγνωρίσει. Το σχετικό έγγραφο έχει σταλεί στο προξενείο, το επίθετό μου είναι ελληνικό. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, για ποιον λόγο μου αρνούνται την ιθαγένεια».

Ανατρέχοντας στα παιδικά της χρόνια, θυμάται τον πατέρα της Βασίλη, ναυτικό στο επάγγελμα, να διηγείται σε εκείνη και στον αδελφό της πόσο υπερήφανος ήταν για το επώνυμό του και για την κληρονομιά που αυτό κουβαλά. «Ο Μάρκος Μπότσαρης ήταν αδελφός του προ-προπάππου μου. Ο πατέρας μου έφυγε από την Αθήνα το 1956, για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο του. Πάντα μας έλεγε πόσο υπερήφανος αισθάνεται, ενώ στο στήθος του είχε ζωγραφίσει έναν τεράστιο σταυρό. Πέθανε το 2003 και βουρκώνω κάθε φορά που βλέπω τα έγγραφα που συγκεντρώνω για να αποδείξω ότι έχω ελληνική καταγωγή» επισημαίνει.

Αρχιτέκτονας και ζαχαροπλάστισσα! Πλημμυρίζει το Σάο Πάολο με κουραμπιέδες και μελομακάρονα που φτιάχνει με τα χεράκια της.

Η αγάπη της για τον τόπο των προγόνων της δεν περιορίζεται μονάχα στα αιτήματα για ελληνική ιθαγένεια, αλλά από το Σάο Πάολο, όπου ζει και εργάζεται ως αρχιτέκτονας, προσπαθεί να διαδώσει τις ελληνικές παραδόσεις, μυώντας τους Βραζιλιάνους στις ελληνικές γεύσεις.

Τον τελευταίο χρόνο έχει στήσει μια μικρή επιχείρηση, ονόματι BOT -από τα πρώτα τρία γράμματα του επωνύμου της-, που παρασκευάζει και διανέμει ελληνικά παραδοσιακά γλυκά, όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες και μπακλαβά.

«Είναι μια διαδικασία πολύ όμορφη, από την προετοιμασία των γλυκών έως τη συσκευασία και τη διανομή τους. Σε κάθε κουτί που στέλνω υπάρχει ένα σημείωμα με τη συνταγή, αλλά και με τον τρόπο που τρώνε τα εδέσματα αυτά στην Ελλάδα. Οι Βραζιλιάνοι, καθώς και κάποιοι Ελληνες που ζουν εδώ, έχουν ενθουσιαστεί και μου ζητούν διαρκώς μεγαλύτερη παραγωγή» λέει ενθουσιασμένη.

 

ΠΗΓΗ

Πηγή fantomas.gr