Κορονοϊός: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών στην Αγγλία από τον Απρίλιο του 2022

Όλοι εργαζόμενοι στο εθνικό σύστημα υγείας (NHS) στην Αγγλία (περίπου 1,4 εκατ. άτομα) θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις υποχρεωτικά από την 1η Απριλίου 2022, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ στη Βουλή των Κοινοτήτων. Υπολογίζεται ότι 103.000 Άγγλοι υγειονομικοί παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να χειριστεί έναν δύσκολο χειμώνα για το σύστημα υγείας της χώρας του, χωρίς την επιβολή οικονομικά ζημιογόνων lockdown, με στόχο να βοηθήσει στην προστασία έναντι της διασποράς της Covid-19.

Ο Τζάβιντ είπε πως έπρεπε να ισορροπήσει το οφέλη στους ασθενείς και τους συναδέλφους με την ανησυχία ότι οι εργαζόμενοι ενδεχομένως θα αποφασίσουν να αφήσουν τις δουλειές τους παρά να εμβολιαστούν. Επισήμανε πως οι πιέσεις στον εργασιακό χώρο αποτελούν έναν λόγο που το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί έως την άνοιξη.

«Όλοι όσοι εργάζονται στο NHS και την κοινωνική πρόνοια θα πρέπει να εμβολιαστούν. Πρέπει να αποφύγουμε το κακό που μπορεί να προληφθεί και να προστατεύσουμε τους ασθενείς στο NHS, να προστατεύσουμε τους συναδέλφους στο NHS και φυσικά να προστατεύσουμε το ίδιο το NHS», επισήμανε ενώπιον του κοινοβουλίου.

«Σκοπεύουμε η εφαρμογή του όρου αυτού να επιβληθεί από την 1η Απριλίου».

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Υγείας, θα υπάρξουν εξαιρέσεις για εκείνους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους και για εκείνους που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί ένα ανάλογο μέτρο προκειμένου τα εμβόλια να καταστούν υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την Πέμπτη.

Υπάρχουν περίπου 100.000 υγειονομικοί που δεν έχουν κάνει προς το παρόν την πρώτη δόση ενός εμβολίου, είπε ο Τζάβιντ.

«Κανείς στο NHS ή την πρόνοια που δεν έχει εμβολιαστεί αυτή τη στιγμή δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αποδιοπομπαίος τράγος, να αποκλειστεί ή να ντροπιαστεί», τόνισε ο Τζάβιντ. «Στόχος είναι να τους στηρίξουμε να κάνουν μια θετική επιλογή προκειμένου να προστατεύσουν τους ευάλωτους ανθρώπους, να προστατεύσουν τους συναδέλφους τους και φυσικά να προστατεύσουν τους ίδιους τους εαυτούς».

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας σημείωσε, επίσης, ότι η διαβούλευση για τους υγειονομικούς εξέτασε επιπλέον την ιδέα να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τη γρίπη. Τέλος, υπογράμμισε πως δεν θα εισαγάγει αξιώσεις για εμβόλια κατά της γρίπης σε αυτό το στάδιο, προσθέτοντας, όμως, ότι η επιλογή παραμένει ανοικτή.

Πηγή fantomas.gr