ΕΡΧΕΤΑΙ ΘΥΕΛΛΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

 

Την τέλεια καταιγίδα αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, ενώ συνεχίζεται η πανδημία και εξακολουθεί να πλήττεται από την παρατεταμένη κρίση που αυτή προκάλεσε στην εφοδιαστική αλυσίδα .
Στα δεινά της έχει προστεθεί η εκτόξευση του κόστους της ενέργειας, που οδηγεί τις βιομηχανίες σε αδιέξοδο, με πολλές κινεζικές μονάδες να αναστέλλουν τη λειτουργία μονάδων παραγωγής επί μακρόν .
Στο μεταξύ, το διαρκώς αυξανόμενο κόστος της ενέργειας συμπαρασύρει τις τιμές ανά τον κόσμο, οδηγώντας σε συνεχή επιτάχυνση του πληθωρισμού. Θέτει, έτσι, τις κεντρικές τράπεζες ενώπιον του διλήμματος αν θα επιμείνουν στη στήριξη των οικονομιών τους ανεχόμενες υψηλότερο πληθωρισμό ή θα στραφούν σε περιοριστική πολιτική για να αναχαιτίσουν το ράλι των τιμών.
Οι ελλείψεις καθοριστικών εξαρτημάτων, όπως οι μικροεπεξεργαστές που οδήγησαν σε αναγκαστική μείωση της παραγωγής των βιομηχανιών ανά τον κόσμο, επιδεινώνονται καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα και οι παραγωγοί στην Ασία δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στις συνεχεις παραγγελίες. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με κολοσσούς να μειώνουν διαρκώς την παραγωγή τους με δραματικότερη την εικόνα στη Βρετανία, όπου η παραγωγή αυτοκινήτων τον Ιούλιο μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1956.
Τη μεγαλύτερη ίσως απειλή για την παγκόσμια οικονομία σε μια τόσο εύθραυστη στιγμή της ανάκαμψής της από την πανδημία αποτελεί η ενεργειακή κρίση, απότοκος ανεπάρκειας ενέργειας σε μια δύσκολη συγκυρία για τις οικονομίες ανά τον κόσμο. Η ανεπάρκεια φυσικού αερίου έχει εκτοξεύσει σε διαστημικά ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ κυριολεκτικά από ρεκόρ σε ρεκόρ κινούνται τις τελευταίες ημέρες οι τιμές της ενέργειας σε κάθε κλάδο.
Οικονομολόγοι, διεθνείς οργανισμοί, οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της ανεπάρκειας ενέργειας και του υψηλού κόστους της, που επιταχύνει διαρκώς τον πληθωρισμό.
Τέτοιο εκρηκτικό μείγμα στην παγκόσμια αγορά δεν έχει δει ο πλανήτης .

Πηγή fantomas.gr