Δίκη-Βιτριόλι: Κάθειρξη 15 ετών και 3 μηνών στην Έφη – Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό! Η δήλωση της Ιωάννας Παλιοσπύρου μετά την απόφαση του δικαστηρίου (video)

Είχε κριθεί ομόφωνα ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο

Δίκη-Βιτριόλι: Κάθειρξη 15 ετών επέβαλλε με ομόφωνη απόφαση του το δικαστήριο στην Έφη για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Για την απείθεια επέβαλλε 6μηνη ποινή φυλάκισης. Στα 15 χρόνια και τρεις μήνες η τελική ποινή μετά τη συγχώνευση.

Την πρόταση αυτή για το ύψος της ποινής είχε κάνει ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, ενώ είχε ζητήσει να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό όπως και έγινε ομόφωνα δεκτό από το Δικαστήριο.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε από το δικαστήριο να μην αναγνωρίσει στην  κατηγορούμενη το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου, αφού η σύννομη ζωή του υπαιτίου αποδεικνύεται πρωτίστως με την απουσία καταδικαστικών αποφάσεων από το ποινικό του μητρώο που είναι μαχητό τεκμήριο. Δίκη - βιτριόλι

Τι είπε ο εισαγγελέας

«Στην απολογία της είπε ότι παρακολουθούσε και τη Ιωάννα και τον Επαμεινώνδα. Αυτό το γεγονός φανερώνει ουσιαστική εκτροπή, δόλια και υπολογισμένη εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου για να πραγματοποιήσει τον εκδικητικό της σκοπό όπως αποδείχθηκε» τόνισε ο εισαγγελέας και προσέθεσε: «Η συμπεριφορά της αυτή δεν συνιστά μεν ποινικώς αξιολογούμενη  συμπεριφορά αλλά αναιρεί την έννοια του πρότερου σύννομη βίου».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που έκρινε ένοχη την κατηγορούμενη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Δικαστές και ένορκοι ομόφωνα κήρυξαν ένοχη την 36χρονη για το συγκεκριμένο αδίκημα και όχι για αυτό τα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, όπως η ίδια είχε ζητήσει.

Στη δευτερολογία του  ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης είχε ζητήσει το λόγο για να απαντήσει στον συνήγορο της Έφης σχετικά με την κατηγορία αλλά και την ανθρωποκτόνο πρόθεση της. «Η κατηγορούμενη δεν ήθελε να καταστρέψει το πρόσωπο της Ιωάννας, τη ζωή της κατέστρεψε. Ρίχνοντας στο πρόσωπο το καυστικό υγρό, αποδέχονταν ότι μπορεί να το εισπνεύσει, να το καταπιεί, να πάει στον τράχηλο και να πεθάνει» είπε ο εισαγγελέας στη δευτερολογία του και πρόσθεσε: «Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου». Δίκη - βιτριόλι

Τι επικαλέστηκε η υπεράσπιση της Έφης

Σημειώνεται ότι κατά την αγόρευσή του ο συνήγορος της κατηγορούμενης Σάκης Κεχαγιόγλου επικαλέστηκε σειρά δικαστικών αποφάσεων που έχουν αναγνωρίσει σε δράστες ανάλογων επιθέσεων το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και όχι αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας το οποίο αποδόθηκε στην Εφη.

«Γιατί στον ιερωμένο που έριξε δυο λίτρα βιτριόλι στους Μητροπολίτες ασκήθηκε δίωξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη; Ήταν σφάλμα της εισαγγελίας η δίωξη που ασκήθηκε στην εντολέα μου. Η κατηγορούμενη ήθελε να τη σκοτώσει ή να την τραυματίσει την Ιωάννα; Αυτό πρέπει να κρίνετε. Κατά τη γνώμη μου ήθελε να τραυματίσει, δεν την ήθελε νεκρή. Είχε 100 τρόπους αν ήθελε να τη σκοτώσει». δίκη βιτριόλι

“Θύμα της εμμονής της”

Στο τέλος της αγόρευσής του ο κ. Κεχαγιόγλου ανέφερε πως η εντολέας του έπεσε θύμα της εμμονής της. «Η κατηγορούμενη είναι ένοχη γιατί ερωτεύτηκε, γιατί παθιάστηκε με το λάθος άνθρωπο. Είναι ένοχη γιατί δε ζήτησε τη βοήθεια της φίλης της Κωνσταντίνας (σ.σ. ξαδέλφη της Ιωάννας με την οποία η κατηγορούμενη είχε φιλική επαφή) για να ξεκαθαρίσει το θέμα. Είναι ένοχη γιατί ζήλεψε και οργίστηκε. Είναι ένοχη γιατί δε ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει το πάθος της. Αντί για αυτό πήγαινε στις χαρτορίχτρες. Είναι ένοχη απέναντι στη Ιωάννα γιατί της κατέστρεψε την υγεία και το πρόσωπο. Είναι ένοχη απέναντι στην οικογένεια της Ιωάννας και την οικογένειά της και είναι ένοχη και απέναντι στο εαυτό της, γιατί κηλίδωσε το όνομά της και θα περάσει στην ιστορία ως βιτριολίστρια. Αλλά είναι αθώα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται» ανέφερε.

Στη φυλακή η Έφη μέχρι την εκδίκαση της έφεσης – Επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια, είπε ο εισαγγελέας

Την παραμονή στην φυλακή της Έφης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Ειδικότερα, έκρινε πως δεν πρέπει να δοθεί αναστολή στην έφεση για την κατηγορούμενη ενώ μετά τη συγχώνευση η τελική ποινή που της επιβάλλεται είναι 15 ετών και τριών μηνών.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης πρότεινε να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεση, διότι η κατηγορούμενη – όπως ανέφερε – είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια και αν αφεθεί ελεύθερη είναι ικανή να διαπράξει και άλλα συναφή αδικήματα.

Ο εισαγγελέας ανέφερε μεταξύ άλλων στη σχετική τοποθέτησή του: «Λαμβάνοντας υπόψη της φύσεως και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της δράσης της κατηγορούμενης, και συγκεκριμένα την κατόπτευση των χώρων, την παραλλαγή της εμφάνισης της και την πλήρη αδιαφορία για τη ζωή τη παθούσας, κυρίως λαμβανομένου ότι δεν πιστεύει ακόμα και σήμερα τις διαβεβαιώσεις της παθούσας ότι δεν είχε σχέση με το Νώντα φρονώ ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια, και αν αφεθεί ελεύθερη είναι ικανή να διαπράξει συναφή αδικήματα. Η έφεση δεν θα πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη».

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Ιωάννα Παλιοσπύρου για την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε ένοχη την 37χρονη για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της, καταδικάζοντάς την σε κάθειρξη 15 ετών και 3 μηνών χωρίς αναστολή.

Η δήλωση της Ιωάννας Παλιοσπύρου μετά την απόφαση του δικαστηρίου (video)

«Θέλω να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου και έτσι τώρα βρίσκω τη δύναμη να επικεντρωθώ μόνο στην αποκατάσταση της υγείας μου και να συνεχίσω τον αγώνα μου» σημείωσε η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Ευχαρίστησε δημόσια τους ανθρώπους που – όπως είπε – είναι μαζί της τον τελευταίο ενάμιση χρόνο γιατί η σημερινή «απόφαση είναι μια ομαδική δουλειά», ειδικότερα την ελληνική Δικαιοσύνη, τους δύο δικηγόρους της, τον κ. Λύτρα και τον κ. Αλεξανδρή, την ΕΛ.ΑΣ. «που εξιχνίασε την υπόθεση και οδήγησε την ένοχο ενώπιον της Δικαιοσύνης ώστε να έχουμε σήμερα αυτό το αποτέλεσμα», την γιατρό της, κα. Καλοφώνου, τους οφθαλμιάτρους «που έδωσαν αγώνα για να σώσουν το μάτι» της, τον επίκουρο καθηγητή Ψυχιατρικής Κωνσταντίνο Κοντοάγγελο, που είναι δίπλα της από την πρώτη στιγμή και τη στηρίζει ψυχολογικά, την οικογένειά της και τους φίλους της.

Παράλληλα, ευχαρίστησε ιδιαίτερα «όλο τον κόσμο γιατί ήταν ένας σημαντικός σύμμαχος σήμερα και πρόσθεσε: «μου έδωσε πολύ κουράγιο και δύναμη και η αναγνώριση της αδικίας που έχω υποστεί και για να συνεχίσω να αγωνίζομαι».

«Ελπίζω οι γυναίκες, όλα τα θύματα βίας και οι κακοποιημένες γυναίκες, να βρουν στο πρόσωπό μου την ελπίδα ώστε να μην φοβούνται και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και να μάχονται για τα δικαιώματά τους και θα προσπαθήσω να είμαι δίπλα σε όποιον με χρειαστεί για να τον βοηθήσω» κατέληξε η κα. Παλιοσπύρου.

 

Πηγή fantomas.gr