ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ AY4.2

Πριν  οι επιστήμονες στο Ισραήλ  προλάβουν   να πανηγυρίσουν  τη νίκη επί της μετάλλαξης Delta μία νέα μετάλλαξη της Delta, γνωστή ως AY4.2, κάνει τους αναλυτές όπως η Maayan Jaffe-Hoffman της Jerusalem Post να αναρωτιούνται εάν πρέπει να σημάνει νέος συναγερμός στη χώρα που έχει εμβολιάσει με 3η δόση το σχεδόν 44% του πληθυσμού της.

Μια νέα πιο μεταδοτική έκδοση της παραλλαγής Delta εισήλθε στο Ισραήλ την ώρα που το ποσοστό μόλυνσης από τον COVID άρχισε να μειώνεται και η χώρα προετοιμάζεται για την εποχή της γρίπης. Είναι η παραλλαγή που είναι γνωστή ως AY4.2 ένας λόγος για να ηχήσει ο συναγερμός;
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ένα μεμονωμένο κρούσμα AY4.2 εντοπίστηκε στο Ισραήλ σε ένα 11χρονο αγόρι που επέστρεψε πρόσφατα από ένα ταξίδι στη Μολδαβία. Το αγόρι βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό ενώ ήταν σε απομόνωση, είπε το υπουργείο, και μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται ότι άλλα άτομα έχουν μολυνθεί.
Ωστόσο, με το AY4.2 να είναι έως και 10% έως 15% πιο μεταδοτικό από το αρχικό Δέλτα, δεν είναι απίθανο να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα στο Ισραήλ και να μην έχουν ακόμη ανακαλυφθεί, δήλωσε ο καθηγητής Cyrille Cohen, επικεφαλής του εργαστήριο ανοσολογίας στο Bar.
Υπάρχουν επί του παρόντος 56 «απόγονοι» της παραλλαγής Delta, είπε, και όλοι εξαπλώνονται με διαφορετικούς ρυθμούς και ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

“Το AY4.2 είναι απόγονος του AY4, εγγονός της παραλλαγής Delta”, εξήγησε ο Cohen.
Από την έκθεση της 15ης Οκτωβρίου από τον Οργανισμό Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η παραλλαγή AY4.2 αντιπροσώπευε σχεδόν το 10% όλων των κρουσμάτων αλληλουχίας στη χώρα. Ωστόσο, ο Cohen είπε ότι το γεγονός ότι είναι 10% πιο μεταδοτικό πρέπει να ληφθεί υπόψη.
“Δεν πρόκειται για καταστροφή, σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές που γνωρίζουμε”, είπε.
Η παραλλαγή Alpha ήταν 50% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος Wuhan. Η αρχική παραλλαγή Delta ήταν 60% πιο μεταδιδόμενη από το Alpha.
Επιπλέον, μέχρι στιγμής, το εμβόλιο Pfizer έχει αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικό κατά του τερματισμού σοβαρών ασθενειών από όλες τις παραλλαγές, δήλωσε ο Δρ Nadav Sorek, βοηθός διευθυντή του κλινικού εργαστηρίου μικροβιολογίας στα ιατρικά κέντρα Assuta.
Παρ ‘όλα αυτά, τα επίπεδα μόλυνσης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σχεδόν υψηλά όλων των εποχών. Η χώρα αναφέρει περισσότερα από 40.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα. Συνολικά, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε 8,5 εκατομμύρια μολυσμένα άτομα, περισσότερα από τρία εκατομμύρια από αυτά είχαν διαγνωστεί τους τελευταίους μήνες.

Η μετάλλαξη AY4.2 πιθανότατα δεν είναι η μόνη εξήγηση για τις αυξανόμενες περιπτώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ο Κοέν. Το καλοκαίρι, η χώρα κατάργησε όλους τους περιορισμούς για τον COVID.
Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να χορηγεί το ενισχυτικό εμβόλιο αρκετά αργά σε σύγκριση με το Ισραήλ –μόνο τον Σεπτέμβριο– και μέχρι στιγμής, λιγότεροι από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει την τρίτη τους λήψη. Επίσης, μόλις στις 20 Σεπτεμβρίου το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε τον εμβολιασμό των εφήβων.
Τέλος, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων που χορηγήθηκαν στους ανθρώπους που τρυπήθηκαν πρώτα πιθανώς μειώνεται, όπως έδειξαν ισραηλινές και άλλες έρευνες.
Τα καλά νέα, φυσικά, είναι ότι το ποσοστό των σοβαρών κρουσμάτων και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται πολύ πιο αργά από τον αριθμό των κρουσμάτων.

Πηγή fantomas.gr