Η ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Η  καρδιά της Ελληνικής αυτοδιοίκησης χτυπάει στην Θεσσαλονίκη . Είναι το πρώτο συνέδριο που γίνεται από την αρχή της πανδημίας .
Τα ζητήματα που  μπήκαν  στην ατζέντα των συζητήσεων , είναι όσα αφορούν τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, με έμφαση στις νέες αρμοδιότητες, την καταστατική θέση των αιρετών, τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, τα νέα αναπτυξιακά «εργαλεία» για τους Δήμους. Επίσης θα τεθούν και ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή διακυβέρνηση και τη λειτουργία των «έξυπνων πόλεων», την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής , την ανακύκλωση κ. α.
Εξειδικεύοντας κάποια από τα θέματα, οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος συνεπάγονται δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις των Δήμων και εκ των πραγμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαρισμού, φωτισμού, αν δεν υπάρξει οικονομική στήριξη των Δήμων και των ΔΕΥΑ.
Στα οικονομικά, μάλλον δεν υπάρχουν πολύ καλά νέα για την Αυτοδιοίκηση στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2022, που έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία παρότι υπάρχει αύξηση του «καλαθιού» των ΚΑΠ, η αύξηση αυτή δεν μεταφέρεται αναλογικά και στην επιχορήγηση των Δήμων.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ με επιπλέον 10 εκ. ευρώ, αποτελεί κοινή διαπίστωση των αυτοδιοικητικων, ότι τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν.
Για τους εμβολιασμούς η αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία συμβάλει στην προσπάθεια να προχωρήσουν ιδιαίτερα στους δήμους της περιφέρειας.

 

Τέλος στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί 300 προτάσεις με έργα Δήμων, συνολικού προϋπολογισμού 850 εκ. ευρώ. Στόχος, είναι εντός του Νοεμβρίου να έχει ενταχθεί το 50% των προτάσεων όλων των Δήμων .

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου ,εν μέσω πανδημίας, έχει οδηγήσει την Ελληνική αυτοδιοίκηση απολύτως επιτυχημένα, σε σύγχρονους ατραπούς, διεκδικώντας πολλές φορές, με μια ουσιαστική διπλωματία και μια αποτελεσματική πολιτική χαμηλών τόνων και όχι κραυγών . Απομένει στην πολιτική ηγεσία να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για όλα .
Άλλωστε από την αυτοδιοίκηση ξεκινούν τα πάντα .

Πηγή fantomas.gr