ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΡΒΕΤΕΣ

Μετά την αγορά της μοίρας των 24 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών Rafale και τη συμφωνία για την απόκτηση των τριών Γαλλικών φρεγατών, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα με μια ακόμη πολύ σημαντική προμήθεια στρατιωτικού υλικού. Σύμφωνα με πληροφορίες το Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να αποκτήσει παράλληλα τρεις κορβέτες Gowind νέας γενιάς οι οποίες επίσης θα είναι γαλλικής προέλευσης.
Η αγορά αναμένεται να οριστικοποιηθεί το 2022. Η ελληνική έκδοση των συγκεκριμένων πλοίων θα είναι η Gowind 500 που θα διαθέτει αντιαεροπορικούς πυραύλους Mica καθώς επίσης και πυραύλους επιφανείας Exocet.
Κατά πολλούς θεωρείται βέβαιο πως θα παραγγείλουμε συνολικά τέσσερις, με το κόστος για την κάθε μια να φθάνει γύρω στα 350 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των όπλων που θα φέρει.
Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι πως η χώρα μας θα αγοράσει και το δικαίωμα κατασκευής των κορβετών, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να κατασκευάζει νέα αντίστοιχα πλοία και στα δικά της ναυπηγεία.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκτήσει και τις κορβέτες Gowind οι τρεις Belh@rra θα συνεπικουρούνται από τρεις κορβέτες, οπότε κάθε μια νέα φρεγάτα θα έχει από μια κορβέτα να την καλύπτει. Η Belh@rra δηλαδή θα παρέχει την αντιαεροπορική άμυνα περιοχής για την ομάδα κρούσης, της οποίας θα είναι η ναυαρχίδα και στην οποία θα ομάδα θα συμμετέχουν παλαιότερες φρεγάτες, πυραυλάκατοι, σκάφη υποστήριξης και υποβρύχια. Στην ομάδα κρούσης οι κορβέτες Gowind θα παρέχουν ανθυποβρυχιακή προστασία.
Δημιουργούνται λοιπόν οι προϋποθέσεις για την ύπαρξη τριών πλέον ομάδων κρούσης (task force), οι οποίες θα μπορούν να προβάλουν ισχύ σε μια ακτίνα μεγαλύτερη των 100 χλμ. η καθεμία. Μέσα σε αυτή την περίμετρο τα υπόλοιπα σκάφη θα δημιουργούν τις υπόλοιπες διαστρωματώσεις άμυνας εναντίον απειλών από την επιφάνεια, τον αέρα και τα υποβρύχια.
Οι Gowind ενσωματώνουν όλες τις τεχνολογίες στελθ, τις οποίες έχει αναπτύξει το Naval Group τις τελευταίες δεκαετίες. Μιλάμε για κυρίαρχο Ελληνικό πολεμικό ναυτικό μετά από αυτό του Ισραήλ σε όλη την περιοχή .

Πηγή fantomas.gr