3ο Marie Claire Power Trip για σεξισμό: Εύα Καϊλή, «Ήμουν Βουλευτής και δεν μου έδιναν ούτε νομοθετικά κείμενα» – Μίνα Γκάγκα, «Έχουμε πολλή δουλειά στη γυναικεία εκπροσώπηση»

«Η εμπιστοσύνη που σου δείχνουν ή οι ευκαιρίες που σου δίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο είναι σαφώς μεγαλύτερες» ανέφερε η Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Εύα Καϊλή, μιλώντας στο 3ο Marie Claire Power Trip, με θέμα την «ορατότητα και επιρροή των γυναικών στην πολιτική: από την υποψηφιότητα ως την εκλογή και τις θέσεις εξουσίας».

Σε προσωπικό τόνο, η κ. Καϊλή εξομολογήθηκε ότι «στην Ελλάδα ως Βουλευτής δεν μου δινόντουσαν ούτε κείμενα νομοθετικά», τη στιγμή που «τις προκαταλήψεις τις έβλεπες στα πρόσωπα των ανθρώπων κοντά σου». Στον αντίποδα, «στην Ευρώπη είναι τέτοιο το περιβάλλον που σπάνε οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα» ανέφερε η Ευρωβουλευτής, καθώς «αυτοί που έχουν τέτοιες προκαταλήψεις απομονώνονται από την πλειοψηφία».

Η ίδια είναι άλλωστε, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Επιτροπής Τεχνολογίας, μολονότι η πανδημία αποτελεί, σύμφωνα με την κ. Καϊλή, «τεράστια ευκαιρία» για τις γυναίκες, «θωρακίζοντας όσα έχουμε πέτυχει ωράρια ή ιδιωτικότητα». Μάλιστα, η Ευρωβουλευτής περιέγραψε ότι στο Ευρωκοινοβούλιο μέχρι το 2017 «αν είχες άδεια μητρότητας, δεν μπορούσες να ψηφίσεις», καθώς «φαινόταν σαν να έλλειπες αδικαιολόγητα από τις επιτροπές και την ολομέλεια», ενώ «έπεφτες πάρα πολύ, επειδή δεν είχες τη δυνατότητα να ψηφίσεις».

«Αυτό διορθώθηκε τώρα σε αυτή τη θητεία» γνωστοποίησε η Ευρωβουλευτής, θεωρώντας ότι η πανδημία και οι αλλαγές που επέφερε, «δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να δουλεύουν από το σπίτι». Ειδικά για τις νέες τεχνολογίες και τις ψηφιακές δεξιότητες, αυτές αφήνουν τις γυναίκες «να μπουν σε ένα χώρο που έμοιαζε ανδροκρατούμενος» κατά την Ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, όπου «μπορούν να καινοτομήσουν», καθώς υπάρχει «τεράστια ζήτηση σε δουλείες με ψηφιακές δεξιότητες» χωρίς την ανάλογη προσφορά.

«Οι ψηφιακές αυτές δεξιότητες μην μας τρομάζουν» συνέστησε η Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε ΜΚΟ. Πρέπει να δημιουργήσουμε ισχυρά κίνητρα» για τις γυναίκες, όπως να δώσουμε δωρεάν πρόσβαση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Καϊλή χαρακτήρισε ως «ευκαιρία» τα νέα επαγγέλματα που αναδύονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως για τις νεαρές γυναίκες.

Ως προς τις προκαταλήψεις που δέχτηκε η ίδια, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «μπορεί να δημιουργηθεί ένα κύμα συμπαράστασης που δεν υπήρχε στο παρελθόν» τόνισε με φόντο τις σεξιστικές επιθέσεις που δέχτηκε η ίδια από συναδέλφους της. «Δεν είχαν πολιτικά επιχειρήματα επιτέθηκαν με υποτιμητικούς τρόπους σε μένα» σχολίασε η Ευρωβουλευτής, προσθέτοντας πως «παραμένουν στην πολιτική και κανένας δεν τους εγκάλεσε παρότι τους έθεσα στο πειθαρχικό της παράταξής μου».

Στον αντίποδα, η κ. Καϊλή παρατήρησε ότι υπάρχει πρόοδος και στον τρόπο που τα ΜΜΕ προσεγγίζουν τις γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να αλλάξουν οι γυναίκες». Εγώ όταν δέχτηκα αυτές τις επιθέσεις, αποφάσισα να ντύνομαι πιο διακριτικά για να είμαι πιο αόρατη και να ακούγεται τι λέω εξήγησε η Ευρωβουλευτής, σημειώνοντας πως «είπαμε ότι είμαστε ίσοι αλλά είμαστε διαφορετικοί».

Τέλος, ευχόμενη «ταχεία ανάρρωση» στην Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, όπως και οι κ.κ.. Γκάγκα και Ξενογιαννακοπούλου, η κ. Καϊλή μετέφερε το μήνυμα της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, όταν πληροφορήθηκε ότι η Ευρωβουλευτής απέκτησε μια κόρη. Στο «πως τα καταφέρνεις με τρία παιδιά στην πολιτική» σε τέτοια θέση ευθύνης της Ευρωβουλευτή, η κ. Γεννηματά απάντησε στην κ. Καϊλή πως «με πολύ καλή οργάνωση και συνεννόηση με τον σύντροφό σου».

Μίνα Γκάγκα: Επεσήμανε τα χαμηλά ποσοστά γυναικών σε υψηλές θέσεις στον επαγγελματικό τομέα, γιατί «οι άνδρες προτιμούνται» – «Εγώ συνειδητά στην κλινική έχω πάρα πολλές νέες κοπέλες, νέες μητέρες», υπογράμμισε –  «Θέλω να δώσω λίγο παραπάνω στις γυναίκες»

γκαγκα

Την εμπειρία της από το χώρο της Ιατρικής, τόσο στο επιστημονικό όσο και στο επιχειρησιακό πλαίσιο αναφορικά με τη γυναικεία παρουσία μετέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας,Μίνα Γκάγκα, μιλώντας για την «Ορατότητα και επιρροή των γυναικών στην πολιτική: από την υποψηφιότητα ως την εκλογή και τις θέσεις εξουσίας», στο 3o Marie Claire Power Trip.

Σχολιάζοντας την γυναικεία παρουσία στην κορυφή της ιατρικής πυραμίδας, η κ. Γκάγκα επισήμανε πως «είμαστε μακριά» από το στόχο, παρότι «στην Ιατρική ξεκινάμε 50-50» άνδρες και γυναίκες, καθώς στην πορεία προς τα πάνω η γυναικεία παρουσία φθίνει. Μάλιστα, η Αναπληρώτρια Υπουργός υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο εθνικό, καθώς το ποσοστό διευθυντικών θέσεων σε γυναίκες στον Ιατρικό κλάδο κυμαίνεται μεταξύ 9%-16% στις ΗΠΑ. «Έχουμε πολύ δουλειά ακόμη» ανάφερε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα ως προς την ενίσχυση της γυναικείας εκπροσώπησης στα κέντρα λήψης αποφάσεων, απαριθμώντας ταυτόχρονα τους λόγους για την ισχνή παρουσία των γυναικών σε θέσεις ευθύνης.

Επικαλούμενη σχετικές μελέτες, η κ. Γκάγκα υπογράμμισε ότι «από το 80% των γυναικών που κάνει παιδιά, οι περισσότερες γυρνάνε στη δουλειά με πλήρες ωράριο», συμπληρώνοντας πως «δεν είναι αυτό που κάνει τους άνδρες κατά 80% να είναι σε υψηλές θέσεις». Μια δεύτερη παράμετρος, σύμφωνα με την Υπουργό, είναι το γεγονός ότι, όταν προκύπτει μια θέση ευθύνης, «λιγότερες γυναίκες σκέφτονται να τη διεκδικήσουν».

Τρίτη και πιο σημαντική, ωστόσο, αιτία είναι το γεγονός ότι οι άνδρες έχουν «περισσότερο lobbying» από νεαρή ηλικία, παρατήρησε η Αναπληρώτρια Υπουργός, περιγράφοντας πως «εγώ συνειδητά στην κλινική έχω πάρα πολλές νέες κοπέλες, νέες μητέρες». «Έχω το νου μου να δώσω λίγο παραπάνω στις γυναίκες» επισήμανε η ίδια ως προς την ερευνητική δραστηριότητά της, καθώς «όταν είμαστε σε θέσεις ευθύνης οι γυναίκες είναι σημαντικό να βοηθάμε τις νεαρές γυναίκες» σημείωσε.

Με νωπή και την εμπειρία της πανδημίας, «όλοι οι γιατροί που είμαστε στο ΕΣΥ είμαστε αναβαθμισμένοι» σχολίασε η Αναπληρώτρια Υπουργός αναφορικά με την προσωπική της κοινωνική αποδοχή, αλλά «γενικά πάντα βαδίζω με στοιχεία και έτσι θα βαδίζω για αυτό είμαι και εδώ», πρόσθεσε.

Με φόντο και τη φετινή απονομή Νόμπελ σε μία μόνο γυναίκα δημοσιογράφο, η κ. Γκάγκα εστίασε στο παράδειγμα της Μαρίας Κιουρί, συμπληρώνοντας πως «πρέπει λίγο πολύ να βοηθήσουμε όλες τις γυναίκες να έχουν ευκαιρίες». Μάλιστα, η ίδια επικαλέστηκε και την προσωπική της εμπειρία στην Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρία, της οποίας υπήρξε η δεύτερη γυναίκα Πρόεδρος, σε 31 συνολικά θητείες Προέδρων.

«Δεν το σκεφτόμαστε, αλλά τελικά προτιμώνται οι άνδρες» τόνισε η Υπουργός, καταλήγοντας πως «έχουμε δουλειά μπροστά μας».

Πηγή fantomas.gr