Ελλάδα: Μέτρα 500 εκατ. για την ενεργειακή κρίση ανακοίνωσε η Κυβέρνηση!

Με τη διεύρυνση του εύρους κάλυψης και του ποσού δύο επιδομάτων και με συνολικό κόστος 500 εκατ. ευρώ επιχειρεί η ελληνική Κυβέρνηση να μετριάσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά, αφήνοντας ωστόσο εκτός -μέχρι στιγμής- τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας προανήγγειλε μειώσεις φόρων που θα εστιάζουν στη μεσαία τάξη.

Η Κυβέρνηση αναγνώρισε ότι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια αποτελούν απειλή για την κοινωνική συνοχή, θέτοντας έτσι το πακέτο στήριξης των 500 εκατ. υπό πλαίσιο κοινωνικής αρωγής της ΕΕ, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα ανταγωνισμού, καθώς πρόκειται για κρατική επιδότηση που στην ουσία θα λάβουν οι ενεργειακές εταιρίες.

Ο Υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε οριζόντια αύξηση της επιδότησης ρεύματος, που καλύπτει όλους τους παρόχους, ενώ όπως ανακοίνωσε η επιδότηση θα είναι διπλάσια. Ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ξεκαθάρισε ότι η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών θα είναι της τάξης των 2-3 το μήνα. Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου η κυβέρνηση προσφέρει μεγαλύτερη επιδότηση μηδενίζοντας έτσι την επιβάρυνση. Ειδικότερα:

Η κρατική στήριξη ανεβαίνει στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 30 ευρώ προηγουμένως και αυτό σημαίνει ότι η στήριξη της κυβέρνησης είναι 18 ευρώ το μήνα για νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα ζητηθεί τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τους ιδιώτες παρόχους ρεύματος να επωμιστούν επίσης μέρος της επιβάρυνσης, που αφορά σε υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης μεταξύ 300-600 μεγαβατώρων.

Αντιστοίχως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι διευρύνεται το πλαίσιο δικαιούχων και το ύψους του επιδόματος θέρμανσης, ενώ θα κατανεμηθεί εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια.

Τα μέτρα

  • Διπλασιάζεται η επιδότηση στην έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος του έτους. Το κόστος της συγκεκριμένης κίνησης υπολογίζεται σε 326 εκατ. ευρώ.
  • Ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης. Το επίδομα αυξάνει 36% για νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα τέκνο και 59% για νοικοκυριά με δυο τέκνα.
  • Το ελάχιστο επίδομα αυξάνει στα 100 ευρώ. Αναμένεται να ενισχυθούν ενα εκατομμύριο νοικοκυριά. Το κόστος είναι 168 εκατ. ευρώ.

Έτσι, το σύνολο των μέτρων φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ.

Για το φυσικό αέριο ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προωθείται μια έκπτωση τουλάχιστον 15%. Θα υπάρξει συνεργασία ώστε και οι υπόλοιποι πάροχοι να μπορούν να πάρουν φυσικό αέριο με έκπτωση και αυτή να περάσει στους τελικούς καταναλωτές.

Δείτε την συνέντευξη Τύπου:


Πηγή fantomas.gr